ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Έρχονται άνεμοι Foen – Τι είναι το φαινόμενο και που θα σημειωθεί ;

Άνεμοι Foen θα κυριαρχήσουν αύριο σε περιοχές της χώρας σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά

Τα 30αρια και οι ενισχυμένοι άνεμοι Foen θα κυριαρχήσουν αύριο σε περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά.

«Αύριο Τρίτη μπορεί να πιάσουμε ακόμη και υψηλότερες τιμές (τα 30αρια), αλλά δεν θα είναι πολλά, όπως αναφέρονται στον τύπο. Οι τιμές αυτές θα περιοριστούν κυρίως στην Κρήτη, ή εκεί όπου σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν και πάλι οι τοπικά ενισχυμένοι καταβατικοί άνεμοι τύπου Foen», σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του ο κ. Κολυδάς.


«Βορράς vs Νότος – Θερμοκρασιακές αντιθέσεις

Πολλές φορές έχουμε δεί ανάλογες διαφορές ή ακόμη και μεγαλύτερες των 16°C μεταξύ της Βορειοδυτικής Ελλάδος και Νοτίων Νησιωτικών περιοχών, ειδικά στις περιπτώσεις όπου επικρατούν ισχυροί καταβατικοί νότιοι άνεμοι. Φυσικά δεν αναφερόμαστε σε κάτι “πρωτοφανές”, όπως λ.χ. για τους σημερινούς 28 °C στο Ηράκλειο και τους 11 με 12°C στα βορειοδυτικά.

Αύριο Τρίτη μπορεί να πιάσουμε ακόμη και υψηλότερες τιμές (τα 30αρια), αλλά δεν θα είναι πολλά, όπως αναφέρονται στον τύπο. Οι τιμές αυτές θα περιοριστούν κυρίως στην Κρήτη, ή εκεί όπου σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν και πάλι οι τοπικά ενισχυμένοι καταβατικοί άνεμοι τύπου Foen».

Ο λεγόμενος καταβατικός άνεμος, ή καταβάτης, κοινώς «κατεβασιά», ανήκει στη κατηγορία των περιοδικών ανέμων. Ο καταβάτης άνεμος είναι εκείνος που πνέει προς τα κάτω από τις κορυφές βουνών ή υψηλές ακτές.

Η δημιουργία του οφείλεται στη διαφορά πυκνότητας του αέρος που βρίσκεται στις πλαγιές των βουνών ή τις ακτές με εκείνο των παρακείμενων περιοχών. Η διαφορά αυτή μπορεί να οφείλεται στη ψύξη λόγω νυκτερινής ακτινοβολίας ή και σε άλλα αίτια (π.χ. στο χιονοσκεπές των κορυφών ή των ακτών).

mixanitouxronou

Χορηγούμενη
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button