Που βρίσκεται ο μεγαλύτερος καταρράκτης της Ελλάδας που φτάνει τα 350 μέτρα ύψος (drone)
Η πορεία του νερού προκαλεί ίλιγγο
Το καθηλωτικό τοπίο θυμίζει τις Άλπεις και κρύβει ένα όμορφο μυστικό. Ανάμεσα στα έλατα και τις βραχώδεις πλαγιές εμφανίζονται δυο καταρράκτες.
Το πιο κοντινό χωριό είναι οι Μελισσουργοί και βρίσκεται στις πλαγιές των Τζουμέρκων. Η ονομασία έχει να κάνει με την εργατικότητα των κατοίκων, οι οποίοι για να επιβιώσουν έπρεπε να δουλέψουν όπως η ακάματη μέλισσα.
Οι δυο παράλληλοι καταρράκτες ανήκουν στο νομό Άρτας. Βρίσκονται στις πλαγιές των Τζουμέρκων και κάτω από την κορυφή Στρογγούλα που έχει ύψος 2112 μέτρα. Ο ένας ονομάζεται “νερουλάς” γιατί δεν παγώνει ποτέ. Είναι μόνιμα τρεχούμενος, όλες τις εποχές του χρόνου.
Ο άλλος καταρράκτης είναι επιφανειακός και γεμίζει από το λιώσιμο των πάγων. Τους θερινούς μήνες είναι στεγνός.
Το σημείο όπου πέφτει το νερό ονομάζεται Κεφαλόβρυσο.
Οι συγκριτικές έρευνες έχουν δείξει ότι ο συγκεκριμένος καταρράκτης είναι ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα. Ξεπερνά τα 350 μέτρα.
Η παγοαναρρίχηση
Τους χειμερινούς μήνες, εξαιτίας των βοριάδων και της έλλειψης ήλιου στο σημείο, γίνεται ιδανικό πεδίο για παγοαναρρίχηση.
Οι αναρριχητές όταν ανοίξουν μια διαδρομή για πρώτη φορά μπορούν και να βαφτίσουν το σημείο. Έτσι, το 2000 οι καταρράκτες Πραμάντων ονομάστηκαν “New Generation”. Ήταν και η δεύτερης και πιο οργανωμένη προσπάθεια μετά την πρώτη αναρρίχηση που έγινε το 1993 από Γιαννιώτες.
Η πρόσβαση στον καταρράκτη γίνεται από το μονοπάτι που περνάει από το Ορειβατικό Καταφύγιο Πραμάντων. Με πεζοπορία φτάνει περίπου τη μια ώρα η διαδρομή.
Το καταφύγιο βρίσκεται σε υψόμετρο 1260 μέτρων και λειτουργεί όλο το χρόνο. Διαθέτει 26 κρεβάτια, οργανωμένη κουζίνα, θέρμανση και ζεστό νερό. Επίσης υπάρχει κατασκηνωτικός χώρος μέσα στα έλατα.
Δείτε το υπερθέαμα στο βίντεο του συνεργάτη μας Μάκη Θεοδώρου (Nature Drone Makis Theodorou).
Με την βοήθεια της κάμερας του drone κατέγραψε τον επιβλητικό καταρράκτη, αλλά και άλλους μικρότερους, που ενισχύουν με τα νερά τους το μεγάλο καταρράκτη. Το ύψος προκαλεί ίλιγγο.