ΕκπαίδευσηΡοή Ειδήσεων

Σύλλογος δασκάλων Αγρινίου-Θέρμου: «Επιτακτική ανάγκη να απαιτήσουμε Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία και πάλι»

«Είναι λοιπόν επιτακτική η ανάγκη να απαιτήσουμε “ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” και πάλι. Με κάθε τρόπο και κάθε αφορμή. Για να μπορούν τα παιδιά μας, οι σημερινοί νέοι και αυριανοί πολίτες, να ονειρεύονται ένα ευοίωνο μέλλον».

Τα παραπάνω υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αγρινίου-Θέρμου, «Κοσμάς ο Αιτωλός» με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.


Αναλυτικά:

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

1973 – 2023: 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Τιμάμε την κορύφωση της αντιδικτατορικής δράσης, τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Οι  αγωνιστικές παρακαταθήκες του λαού και της νεολαίας στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973 ενάντια στην επταετή δικτατορία αλλά και η αταλάντευτη στάση των αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα στις φυλακές, στις εξορίες και στα βασανιστήρια, έθεσαν τα θεμέλια της συνέχισης των διεκδικήσεων για πραγματική δημοκρατία, δημόσια παιδεία και υγεία, εργασία και μισθούς ευημερίας και όχι απλά επιβίωσης, για όλους τους πολίτες.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, η πλούσια αντιδικτατορική πάλη ανέδειξε τη μεγάλη δύναμη που έχει ο λαός όταν στέκεται σύσσωμος απέναντι σε όσους και όσα του στερούν αγαθά όπως η ελευθερία και η αξιοπρέπεια.

Έτσι και σήμερα, στεκόμαστε στο πλευρό του ηρωικού λαού της Παλαιστίνης που ματώνει ξανά αυτές τις μέρες, διεκδικώντας το δικαίωμα να έχει τη δική του πατρίδα, το δικό του κράτος, ανεξάρτητο, κυρίαρχο, δίπλα στο Ισραήλ, στα όρια του 1967.

Στεκόμαστε δίπλα σε κάθε λαό που υποφέρει από τα δεινά του πολέμου, που ξεριζώνεται από την πατρική του γη με την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

50 χρόνια μετά, το σύνθημα «ψωμί-παιδεία-ελευθερία» που ακουγόταν στα χρόνια της μαύρης επταετίας φαντάζει πιο επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε.

Η ανεργία, η φτώχεια, η ακρίβεια, ο εργασιακός μεσαίωνας που φέρνουν τα νομοσχέδια της κυβέρνησης μας οδηγούν να φωνάζουμε ξανά για “ψωμί” χωρίς να εξαντλούμαστε για μισθούς πείνας που δεν ανταποκρίνονται ούτε στις βασικές ανάγκες της σύγχρονης ζωής.

Η “παιδεία” που ζητούσαν οι φοιτητές του Πολυτεχνείου 50 χρόνια πριν, κλονίζεται υπό το βάρος των νεοφιλελεύθερων απαιτήσεων της σύνδεσης του σχολείου με την οικονομία και της επιχειρούμενης κατηγοριοποίησής του προς όφελος των “εχόντων”.

Η “ελευθερία” υπάρχει, αλλά υπό προϋποθέσεις. Υπάρχει στα ΜΜΕ που δεν εξαρτώνται από την κυβέρνηση, υπάρχει στην εργασία αρκεί να μη γίνονται απεργίες, στην καθημερινή ζωή αρκεί να μπορεί να ζήσει κάποιος με όσο λιγότερα γίνεται και να αισθάνεται τυχερός που έχει έστω και μια κακοπληρωμένη δουλειά, υπάρχει για όσους δε θα χρειαστεί να δουλεύουν όλη μέρα ως σύγχρονοι σκλάβοι, αφού το μήνυμα είναι ξεκάθαρο “δε θα αυξήσουμε τους μισθούς, αν θέλετε περισσότερες απολαβές, δουλέψτε περισσότερο”.

Είναι λοιπόν επιτακτική η ανάγκη να απαιτήσουμε “ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” και πάλι. Με κάθε τρόπο και κάθε αφορμή. Για να μπορούν τα παιδιά μας, οι σημερινοί νέοι και αυριανοί πολίτες, να ονειρεύονται ένα ευοίωνο μέλλον.

Καλούμε όλες/ους τις/τους συναδέλφους στην πορεία για το Πολυτεχνείο που οργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και τα σωματεία την, Παρασκευή 17 Νοέμβρη , 19:00 στην Κεντρική Πλατεία Αγρινίου.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος                    Η Γενική Γραμματέας

Μάρθα Σαράκη                Αγγελική Συργιάννη

Advertisements
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap feta rizotto 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button