ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

“Αβέρωφ 2”: Σε πανστρατιά καλεί ο Πρ. Εμφιετζόγλου για την αγορά φρεγάτας για το Πολεμικό Ναυτικό (video)

“Ο Τούρκος καταλαβαίνει μόνο από δύναμη” λέει σε συνέντευξη του ο πρόεδρος της "Μηχανικής"

Ταμείο με στόχο την άμεση ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού συγκροτεί το νεοσυσταθείς φορέας με τίτλο: «Ταμείον Ελληνικού Στόλου ΑΒΕΡΩΦ ΙΙ».

Ο κ.Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, πρόεδρος του ΔΣ της “Μηχανικής”, δεν είναι γνωστός μόνο την πολύχρονη επιχειρηματική του δραστηριότητα. Από την εποχή της νιότης του μέχρι και σήμερα δεν έπαψε ποτέ να ασχολείται με τα εθνικά θέματα. Όχι με δηλώσεις και λόγια, αλλά με έργα.

Κάποια απ΄ αυτά αναφέρονται στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη του στο Militaire.

Ο κ.Εμφιετζόγλου βαθύς γνώστης της ιστορίας, ανησυχεί για όσα συμβαίνουν στα ελληνοτουρκικά. Αλλά δεν φοβάται. Καλεί όλους μας να πάψουμε να φοβόμαστε.

Ρεαλιστής στην ανάλυση του: “Ο Τούρκος καταλαβαίνει μόνο από δύναμη” λέει. Δείχνει τον δρόμο για να την αποκτήσουμε, έστω και τώρα.

Ανέλαβε την πρωτοβουλία για την ίδρυση του σωματείου “Ταμείο Ελληνικού Στόλου-ΑΒΕΡΩΦ ΙΙ”. Ο στόχος δεν είναι μόνο η άμεση ενίσχυση του Στόλου μας ,αλλά να ενωθούν οι Έλληνες πολίτες σ΄ ένα κοινό σκοπό , αφήνοντας στην άκρη το μόνιμο σαράκι της διχόνοιας.

Ο κ.Εμφιετζόγλου μιλά αναλυτικά για το σχέδιο του. Απαντά στο ερώτημα αν οι ισχυροί οικονομικά Έλληνες προσφέρουν όσο μπορούν και όσο πρέπει στην χώρα. Δηλώνει συγκινημένος “από τους λεβέντες αξιωματικούς και ναύτες που έχουμε”, οι οποίοι όπως λέει “χωρίς μέσα εξευτέλισαν τον τουρκικό Στόλο. Πρέπει να τους βοηθήσουμε”…

Όπως αναφέρεται στο καταστατικό του φορέα οικονομικής ενίσχυσης του ελληνικού Στόλου «Ταμείον Ελληνικού Στόλου ΑΒΕΡΩΦ ΙΙ» οι τρεις βασικοί στόχοι της ίδρυσής του είναι:

«Α. Η ενημέρωση, ενεργοποίηση και ευαισθητοποίηση όλου του Ελληνισμού, των μελών του και της κοινωνίας γενικότερα, ώστε να συμβάλλουν, όσον δύνανται, στη δημιουργία Ταμείου, για την αγορά Υπερσύγχρονης Φρεγάτας ώστε να την δωρίσει στο Πολεμικό Ναυτικό της Χώρας.

Επιπλέον στην συντήρηση, επισκευή, μεταλλαγή, εγκατάσταση νέων οπλικών συστημάτων στην αγορασθείσα Φρεγάτα, μεταγενέστερα.

Β. Η ανάπτυξη δραστηριοτήτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, προς υποστήριξη και ενίσχυση της δημιουργίας κραταιού πολεμικού στόλου.

Γ. Η δημιουργία ενός « Ταμείου του Ελληνικού Στόλου», δια των εισφορών, και δωρεών των μελών και φίλων του σωματείου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για την αγορά εξοπλισμού του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας.»

Πρόκειται για μια εξέλιξη, η οποία στους καιρούς που ζούμε, της αδιαφορίας απέναντι σε οτιδήποτε εθνικό, συνιστά ταυτόχρονα και μια πρόκληση για τον ελληνισμό γενικότερα, αφού απευθύνεται και σε Έλληνες του εξωτερικού, για να αποδειχθεί ότι αυτός ο τόπος έχει ακόμη αστείρευτες δυνάμεις που μπορούν και θέλουν να προσφέρουν, αρκεί να υπάρχει κάποιος να αναλάβει την πρωτοβουλία αυτή.

Η ονομασία «Αβέρωφ ΙΙ» παραπέμπει βέβαια στην αγορά του πρώτου σκάφους του θωρηκτού «Αβέρωφ» το 1911, με το κόστος τη αγοράς του να καλύπτεται κατά ένα 20% από την δωρεά του Γεωργίου Αβέρωφ, που παραχώρησε με τη διαθήκη του στο «Ταμείο Εθνικού Στόλου» το 1899, 8.000.000 χρυσές δρχ. για τη ναυπήγηση ενός νέου πολεμικού πλοίου, με τη συνολική δαπάνη αγοράς του θωρηκτού να ανέρχεται στα 23.650.000 χρυσές δρχ.

Έτσι το όνειρο της αγοράς μιας φρεγάτας από τις δωρεές των Ελλήνων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ίσως γίνει πραγματικότητα και το σκάφος αυτό δικαίως θα πρέπει να λάβει το όνομα «Αβέρωφ ΙΙ».

Εκτός όμως από την αγορά του σκάφους καθ΄αυτού, το σημαντικότερο όφελος για την πατρίδα από το εγχείρημα αυτό, θα είναι ότι οι Έλληνες εάν ενωθούν και στρατευόμουν σε ένα κοινό εθνικό σκοπό, μπορούν να τον πετύχουν.

https://www.militaire.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button