Ροή ΕιδήσεωνΥγεία-Ομορφιά

Η διαλειμματική νηστεία βλάπτει την καρδιά

H «μόδα» των προγραμμάτων διατροφής με μεγάλα διαλείμματα κερδίζει διαρκώς έδαφος στον δυτικό κόσμο. Ωστόσο, νέα έρευνα φέρνει ανησυχητικά νέα για τους οπαδούς της κάθε είδους διαλειμματικής νηστείας, καθώς τη συνδέει με σχεδόν διπλάσια αύξηση του κινδύνου για θάνατο από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η περιβόητη δίαιτα «16/8», η οποία περιλαμβάνει 8 ώρες κανονικής σίτισης την ημέρα και 16 ώρες νηστείας, έχει στο πρόσφατο παρελθόν προωθηθεί από ηθοποιούς και μοντέλα όπως η Τζένιφερ Ανιστον και η Χάιντι Κλουμ. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι που επιθυμούν να χάσουν σύντομα βάρος ακολουθούν την εν λόγω, ομολογουμένως, σκληρή δίαιτα, η οποία πλέον διαφημίζεται ευρέως και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Στα θετικά αποτελέσματα αυτής συγκαταλέγονται η μείωση του σωματικού βάρους, της αρτηριακής πίεσης και η εξισορρόπηση των επιπέδων γλυκόζης και χοληστερόλης στο αίμα.

Η δυτική μόδα διατροφής – δίαιτας συνδέεται σχεδόν με διπλάσια αύξηση του κινδύνου για θάνατο από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Heart Association Journal, ωστόσο, οι μακροχρόνιες επιπτώσεις αυτού του προγράμματος μπορεί να είναι άσχημες.

Τι δείχνει η μελέτη

Η μελέτη, που διενεργήθηκε με βάση τα στοιχεία 20.000 ενήλικων Αμερικανών σε βάθος 15 ετών (2003-2018), έδειξε πως οι άνθρωποι οι οποίοι για μεγάλα διαστήματα έτρωγαν μόνο 8 ώρες την ημέρα, είχαν κατά 91% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακές παθήσεις στο μέλλον σε σχέση με εκείνους που σιτίζονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Η δίαιτα του Χάρβαρντ: Οδηγίες διατροφής για υγεία και μακροζωία

Ο Βίκτορ Γουένζε Ζονγκ, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε στην εφημερίδα Washington Post: «Περιμέναμε τα αντίθετα αποτελέσματα. Πραγματικά εντυπωσιαστήκαμε από το εύρημα ότι οι άνθρωποι που ακολουθούσαν ένα οκτάωρο πρόγραμμα διατροφής έχουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου. Παρά το γεγονός ότι αυτή η δίαιτα είναι διάσημη λόγω των σύντομων αποτελεσμάτων, η έρευνά μας δείχνει ξεκάθαρα ότι, σε σύγκριση με μια τυπική σίτιση 12-16 ωρών ημερησίως, η 8ωρη διατροφή δεν βοηθάει σε καμία περίπτωση τη μακροζωία».

Βεβαίως η έρευνα, καθότι και πρώτη στο είδος της, έχει περιορισμούς. Οι ίδιοι οι συντάκτες της παραδέχονται ότι η ασάφεια εξαιτίας της ενδεχομένως κακής μνήμης των συμμετεχόντων μπορεί να επηρεάζει τα ευρήματα. «Επιπλέον, άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην υγεία και είναι άσχετοι με τη διάρκεια της ημερήσιας πρόσληψης τροφής δεν συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη», εξηγεί ο Ζονγκ. Χαρακτηριστικά, η δρ Παμ Ταούμπ, καρδιολόγος στο νοσοκομείο Σαν Ντιέγκο, το «νούμερο ένα νοσοκομείο στην Καλιφόρνια», δήλωσε πως οι ασθενείς της έχουν ανά τα χρόνια ωφεληθεί πάρα πολύ από τη δίαιτα και ότι η ίδια θα συνεχίσει να τους την προτείνει υπό συγκεκριμένους όρους. Για την ίδια, η άμεση μείωση της αρτηριακής πίεσης σε ασθενείς που διέτρεχαν σοβαρό κίνδυνο σε συνδυασμό με τη γρήγορη απώλεια βάρους είναι δύο παράγοντες που δεν μπορεί να παραγνωρίσει ένας καρδιολόγος όταν ψάχνει λύσεις για τους ασθενείς του.

Προσθέτει, δε, ότι στα χρόνια που εργάζεται στο νοσοκομείο δεν έχει δει σοβαρή αύξηση σε καρδιαγγειακά νοσήματα όσων ακολουθούσαν τη διαλειμματική δίαιτα. «Πρόκειται για αναδρομική έρευνα, που εξάγει πολύ μεγάλα συμπεράσματα από μια πολύ περιορισμένη εικόνα στον τρόπο ζωής των ανθρώπων», σχολιάζει.

Η ομάδα πάντως ενθαρρύνει επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων να ασχοληθούν με το ζήτημα, αφού δεν έχουν κατορθώσει να προσδιορίσουν τα αίτια της πιθανής σύνδεσης της δίαιτας με θανατηφόρους παθήσεις. Χωρίς κάτι τέτοιο να έχει αποδειχθεί, η εικασία της ομάδας του δρος Ζονγκ είναι πως εξαιτίας της ελαττωμένης πρόσληψης τροφής οι άνθρωποι χάνουν μυϊκή μάζα, έλλειψη η οποία στο παρελθόν έχει συνδεθεί με επιβάρυνση της καρδιακής λειτουργίας.

kathimerini.gr

 

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button