Άποψη

Ο Ν. Φαρμάκης για τον προϋπολογισμό των έργων της Περιφέρειας στην Αιτωλ/νία

po-farmakis-xorotaxiko“«Το μόνο πράγμα που δεν χορταίνει ο κόσμος είναι οι υπερβολές» είχε πει ο Salvador Dali και μάλλον ο κ. Κατσιφάρας συμφωνεί…”, τονίζει σε δήλωση του ο Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας), μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις της Περιφέρειας, για τα έργα που εκτελεί ή προγραμματίζει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος στην Αιτωλοακαρνανία.

Αναλυτικά η δήλωση:
“Διαβάζει κανείς τον τίτλο της χθεσινής ανακοίνωσης του Περιφερειάρχη (http://www.pde.gov.gr/gr/enimerosi/deltia-tupou/item/7353-pano-apo-173-ekat-eyro-se-erga-stin-aitoloakarnania-egkrithikan-oxe-mesologgioy-aitolikou-kai-nea-kentra-koinotitas-stis-proteraiotites-lukeio-thermoy-selibeio-girokomeio-koybaras-fyteies.html)
και ετοιμάζεται να βγεί από το σπίτι με σακούλες για να μαζέψει «τα λεφτά που βρέχει»!!!
«Πάνω από 173 εκατ. ευρώ σε έργα στην Αιτωλοακαρνανία» δηλώνει εμφατικά η Περιφερειακή Αρχή. Και μάλιστα με τρόπο θυμίζει άλλες εποχές , έρχεται να συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας στην Αιτωλοακαρνανία (Ι.Π. Μεσολογγίου) για να προσδώσει πανηγυρικό χαρακτήρα στην όλη εκδήλωση.


Έλα όμως που πάνω στον ενθουσιασμό τους ή περάσανε τα εκατομμύρια για πετσετάκια ή περάσανε εμάς για ανόητους και εύπιστους. Τα πάντα για χάρη της επικοινωνίας βλέπετε…
Εκεί στις προσθέσεις κάτι δεν κολλάει λοιπόν. Και τι είναι αυτό;
Είναι το γεγονός ότι στα 175 εκατομμύρια Ευρώ που δήθεν θα πλημμυρίσουν την Αιτωλοακαρνανία , έχουν συνυπολογισθεί και τα χρήματα από τις ΒΑΑ και τις ΟΧΕ που αφορούν στην Ηλεία και την Αχαΐα. Μιλάμε για ποσό που υπερβαίνει τα 60 εκατομμύρια Ευρώ, στην καλύτερη περίπτωση. Πολύ χοντρό για να είναι απλό λάθος…
Να εξηγήσουμε όμως : ο προϋπολογισμός που διατίθεται από το Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα» 2014-2020 ξεπερνά τα 110.000.000 ευρώ και ειδικότερα για τις Στρατηγικές Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) ανέρχεται ενδεικτικά στο ποσό των 49.800.000 ευρώ από το ΕΤΠΑ και 1.400.000 ευρώ από το ΕΚΤ, ενώ για τις Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ), ανέρχεται ενδεικτικά στα 58.500.000 ευρώ από το ΕΤΠΑ και 1.400.000 ευρώ.
Είναι λοιπόν σαφές ότι τα ως άνω χρήματα (110.000.000 €) αφορούν στις ΟΧΕ και ΒΑΑ σε όλη την Περιφέρεια, ήτοι 1) ΒΑΑ Πάτρας, 2) ΒΑΑ Αγρινίου, 3) ΟΧΕ Μεσολογγίου-Αιτωλικού και 4) ΟΧΕ Κατάκολο-Πύργος-Αρχαία Ολυμπία. Με άλλα λόγια, η Περιφερειακή Αρχή ήρθε να «πουλήσει καθρεφτάκια στους ιθαγενείς», λέγοντας πως όλο το ποσό θα «πέσει» στην Αιτωλοακαρνανία, ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι στην καλύτερη περίπτωση το ποσό θα είναι το μισό!!!
Και για να γίνει σαφές, ΔΕΝ υποτιμάμε ούτε τα χρήματα που εν τέλει θα «πέσουν» στον τόπο μας, ούτε τις καλές προθέσεις. Μας προσβάλλει όμως το γεγονός ότι κάποιοι, μπροστά στην ανάγκη τους για επικοινωνιακά παιχνίδια, προσβάλλουν τη νοημοσύνη των Αιτωλοακαρνάνων.
Υ.Γ (1): Για τα έργα των συντηρήσεων του οδικού δικτύου ΔΕΝ θα μιλήσουμε εμείς, μιλάει καθαρά και εκκωφαντικά η πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά οι Αιτωλοακαρνάνες που καλούνται να ρισκάρουν τις ζωές τους σε δρόμους πραγματικά εγκαταλελειμμένους. Τα μπαλώματα και τα «παυσίπονα» δεν βοηθούν πραγματικά. Οι παλαιότεροι στην τοπική αυτοδιοίκηση ξέρουν μόνο πού πραγματικά βοηθούν όλα αυτά τα «έργα»…. Αλήθεια, θα είχε πραγματικό ενδιαφέρον να είχαμε μια λίστα των 43 έργων ύψους 66.000.000 € , όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ.Περιφερειάρχης, για να αξιολογήσουμε τόσο τη σκοπιμότητα όσο και την προστιθέμενη αξία τους.
Υ.Γ (2): Είναι απορίας άξιο, γιατί το έργο βελτίωσης της οδού Κουβαράς – Φυτείες – Αστακός και Φυτείες – Κατούνα, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2007-2013 !!!, παρουσιάζεται ως νέο έργο που θα ρίξει νέα χρήματα στην Αιτωλοακαρνανία. Είναι ένα έργο ουσιαστικά «γέφυρα» που παρατείνεται για χρηματοοικονομικούς προφανώς λόγους και το οποίο συμπεριλαμβάνεται στα παρουσιασθέντα έργα. Αυξάνουν δηλαδή και πάλι τα παρουσιαζόμενα νούμερα κατά 16 εκατομμύρια περίπου, με ένα έργο γέφυρα, που θα έπρεπε να είχε ήδη ολοκληρωθεί κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο. Και πάλι «μαγικά» με τους αριθμούς δηλαδή…
Υ.Γ (3): Μακάρι να διαψευσθούμε, αλλά κάτι μας λέει ότι στη ΒΑΑ και την ΟΧΕ που αφορούν στην Αιτωλοακαρνανία, πάλι «ριγμένοι» θα είμαστε εν τέλει.”

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button