ΕξελίξειςΡοή Ειδήσεων

Υπερψηφίστηκε στη Βουλή το εργασιακό νομοσχέδιο: «Πέρασε» με 158 «ναι»

Με 158 «ναι» το εργασιακό νομοσχέδιο έγινε νόμος του κράτους.

Ολοκληρώθηκε στη Βουλή η ψηφοφορία για το εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο «πέρασε» επί της Αρχής με 158 «ναι» ενώ το καταψήφισαν 138 βουλευτές.

Πιο συγκεκριμένα, κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε επί της Αρχής, των άρθρων και στο σύνολό του το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας «για την ενίσχυση της εργασίας – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 – Απλοποίηση ψηφιακών διαδικασιών και ενίσχυση της Κάρτας Εργασίας – Αναβάθμιση της επιχειρησιακής λειτουργίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και της Επιθεώρησης Εργασίας» καθώς και η υπουργική τροπολογία για το ξεπάγωμα των τριετιών και χορήγηση δωρεάν φαρμάκων και πραγματοποιήσεων ιατρικών εξετάσεων έως τις 31 Μαρτίου 20014 στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας.


Επίσης, τα άρθρα του νομοσχεδίου που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην ονομαστική ψηφοφορία ψηφίσθηκαν ως εξής:

Το άρθρο 9 που αφορά τη δυνατότητα της «παράλληλης εργασίας» ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία λαμβάνοντας 158 θετικές ψήφους, έναντι 108 «κατά» και 30 «παρών».

Το άρθρο 10 που αφορά την «Ελάχιστη προβλεψιμότητα της εργασίας» και αφορά τις προϋποθέσεις για είναι υποχρεωμένος ο εργαζόμενος να δεχθεί να απασχοληθεί από τον εργοδότη, ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία καθώς έλαβε 158 θετικές ψήφους έναντι 138 «κατά».

Το άρθρο 22 που θεσπίζει την τροποποίηση των διαδικασιών της «Καταχώρησης αλλαγής ωραρίου και υπερωριών στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» από επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στην ψηφιακή κάρτα εργασίας» και τις κυρώσεις που θα έχει μια επιχείρηση εάν η εργασία εργαζόμενου δεν ταυτοποιείται από τη σήμανση της κάρτας εργασίας του όπως τροποποιήθηκε από τον υπουργό Εργασίας, ψηφίσθηκε με 158 ψήφους έναντι 138 «κατά»

Το άρθρο 25 που αφορά τον «Επιχειρησιακό συντονισμό της Επιθεώρησης Εργασίας για την προστασία της εργασίας» ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία λαμβάνοντας 158 θετικές ψήφους, έναντι 108 «κατά» και 30 «παρών»

Το άρθρο 26 με τις ρυθμίσεις για την απασχόληση την έκτη ημέρα σε επιχειρήσεις που δεν είναι εκ φύσεως συνεχούς λειτουργίας και εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία από 158 βουλευτές έναντι 108 που το καταψήφισαν και 30 που τοποθετήθηκαν με το «παρών»

Το άρθρο 31 για την «προστασία δικαιώματος στην εργασία» που αφορά την ποινική αντιμετώπιση σε όσους κατά τη διάρκεια απεργίας παρεμποδίζουν την απρόσκοπτη προσέλευση ή αποχώρηση από τον χώρο εργασίας σε όσους επιθυμούν να εργαστούν ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία από 158 βουλευτές, 126 το καταψήφισαν και 12 τοποθετήθηκαν με το «παρών».

Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης προχώρησε σε σχετική ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, λέγοντας ότι το νομοσχέδιο είναι πλέον νόμος του κράτους και ευχαριστώντας τους βουλευτές που το ψήφισαν.

Το Εργασιακό μας Νομοσχέδιο μόλις πέρασε από την Βουλή των Ελλήνων και καθίσταται Νόμος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους Βουλευτές για την εμπιστοσύνη τους.

Τα «θολά σημεία» στο εργασιακό νομοσχέδιο

Μεταξύ των «θολών» σημειών του νέου εργασιακού νομοσχεδίου, αποτελεί η ρύθμιση της παράλληλης απασχόλησης καθώς και η νομιμοποίηση εργασίας σε δύο εργοδότες, με τον εργαζόμενο, ωστόσο, να μην χρειάζεται να εργαστεί παραπάνω από 13 ώρες μέσα στο 24ώρο.

Μεταξύ άλλων, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, στο νέο νομοσχέδιο αναμένεται να εισηχθούν και οι «συμβάσεις εργασίας μηδενικών ωρών» και η «εργασία κατά παραγγελία», το οποίο μεταφράζεται, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν, πως οι εργαζόμενοι δεν θα ξέρουν πότε και για πόσες ώρες θα δουλέψουν, αλλά και τι μισθό θα πάρουν στο τέλος του μήνα.

Η παραπάνω καταγγελία εντάσσεται στο άρθρο του νομοσχεδίου, το οποίο αναφέρει πως «με την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 επικαιροποιείται και εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο των ελάχιστων απαιτήσεων σχετικά με την υποχρέωση του εργοδότη να ενημερώνει τον εργαζόμενο, αναφορικά με τους βασικούς όρους της ατομικής σύμβασης εργασίας, προκειμένου να διασφαλίζεται σε όλους τους εργαζομένους, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλέον, ενιαίος και επαρκής βαθμός διαφάνειας και προβλεψιμότητας».

Η εργασία σε δύο εργοδότες

«Αγκάθι» για τους εργαζομένους, που προκήρυξαν τη χθεσινή 24ώρη πανελλαδική απεργία, αποτελεί το άρθρο με το οποίο νομιμοποιείται «η εργασία σε περισσότερους από 1 εργοδότη».

Στο ίδιο άρθρο, επισημαίνεται πως «εντός ενός 24ώρου, χωρά μόνο μια πλήρης απασχόλησή και μια μερική απασχόληση κατ’ ανώτατο όριο, δεν θίγεται η 40ωρη/5νθημερη εργασία και δεν θίγεται το ανώτατο όριο των 48 ωρών (στον οποίο περιλαμβάνεται ο χρόνος υπερεργασίας και υπερωρίας) ως μέσος όρος στους 4 μήνες περιόδου αναφοράς, όπως ορίζεται στο Π.Δ. 88/1999».

Πηγή: reader.gr

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button