ΔιεθνήΡοή Ειδήσεων

Μπεατρίτσε: Η αρχόντισσα που σκότωσε τον πατέρα της, που τη βίαζε

Ρώμη 1599. Η Μπεατρίτσε Τσέντσι, υπήρξε θύμα της βάναυσης συμπεριφοράς του βίαιου πατέρα της τον οποίο σκότωσε για να λυτρωθεί. Η ιστορία παραμένει θρυλική και μοναδική, με τη μνήμη της να είναι ζωντανή ακόμη στη Ρώμη.

Η ίδια και οι συνεργοί της δικάσθηκαν και εκτελέστηκαν δημόσια, αν και ο ρωμαϊκός λαός ήταν ανοιχτά με το μέρος τους. Η ζωή και η τραγική της μοίρα προκάλεσαν το ενδιαφέρον και τη συγκίνηση, τόσο στον κόσμο όσο και στους καλλιτέχνες. Η ομορφιά και η νεότητα της Μπεατρίτσε, το ζοφερό οικογενειακό περιβάλλον, τα σκοτεινά πάθη του πατέρα, η αιμομιξία, η εκδίκηση των αδελφών, η εξιλέωση και το τελικό μαρτύριο ενέπνευσαν μεγάλο αριθμό έργων.


Η Μπεατρίτσε Τσέντσι ήταν κόρη του Φραντσέσκο Τσέντσι, ενός ευγενή από τους πλουσιότερους στη Ρώμη. Η βίαιη ιδιοσυγκρασία και η ανήθικη συμπεριφορά του, τον είχε φέρει συχνά αντιμέτωπο με την παπική δικαιοσύνη.

Μαζί με τη Μπεατρίτσε και τον πατέρα της, ζούσαν τα δύο αδέλφια της Τζάκομο και Μπερνάρντο και η δεύτερη σύζυγος του Φραντσέσκο, Λουκριτία Πετρόνι.
mpeatritse1
Σύμφωνα με την ιστορία, ο Φραντσέσκο Τσέντσι, ένας άνθρωπος με βίαιο χαρακτήρα και ανήθικη συμπεριφορά, κακοποιούσε τη σύζυγο και και τους γιους του και βίασε επανειλημμένα τη Μπεατρίτσε.

Συνελήφθη πολλές φορές από τα παπικά δικαστήρια και την Ιερά Εξέταση για ενδοοικογενειακή κακοποίηση, σοδομισμό και αθεϊσμό. Η οικονομική του δύναμη, η επιρροή του και οι εγγυήσεις των πλούσιων ευγενών, του εξασφάλιζαν την ελευθερία. Μάταια η Μπεατρίτσε προσπάθησε πολλές φορές, να ειδοποιήσει τις αρμόδιες αρχές για τις πράξεις του πατέρα της. Έφτασε ακόμη και να στείλει επιστολή στον πάπα. Τον παρακαλούσε να της βρει σύζυγο ή να την αφήσει να μπει σε μοναστήρι, προκειμένου να γλιτώσει. Η επιρροή που ασκούσε ο πατέρας της στην παπική αυλή, ήταν πολύ ισχυρή για να τον βλάψει. Όταν δε έμαθε για τις επαναλαμβανόμενες προσπάθειες της κόρης του να τον καταγγείλει, την φυλάκισε, μαζί με τη θετή μητέρα της, στο κάστρο του στην Πετρέλα Σάλτο και ξεπέρασε κάθε όριο σκληρότητας.

Το έγκλημα

Μην αντέχοντας άλλο αυτή την τραγική κατάσταση , η Μπεατρίτσε αποφάσισε να απαλλαγεί από τον πατέρα της. Με τη συνεργασία της μητριάς της και των δύο αδελφών της, οργανώθηκε το έγκλημα.

Στις 9 Σεπτεμβρίου 1598, δύο άνθρωποί τους (ο ένας από τους οποίους είχε γίνει κρυφά εραστής της Μπεατρίτσε) τους βοήθησαν να τον ναρκώσουν. Στη συνέχεια, η Μπεατρίτσε, τα αδέρφια της και η θετή τους μητέρα τον σκότωσαν με ένα σφυρί και μετά πέταξαν το πτώμα από ένα μπαλκόνι για να σκηνοθετήσουν ατύχημα, αλλά κανείς δεν το πίστεψε.

Αρχικά δεν έγιναν έρευνες. Όμως ο απαίσιος χαρακτήρας του κόμη, και το φανερό μίσος που έτρεφε η οικογένειά του για τα βασανιστήρια που την υπέβαλε, τροφοδότησε τις φήμες και κίνησε υποψίες. Έτσι οι αρχές ερεύνησαν και ανακάλυψαν την πραγματική εξέλιξη των γεγονότων. Ο εραστής της Μπεατρίτσε πιάστηκε. βασανίστηκε και πέθανε χωρίς να αποκαλύψει την αλήθεια. Εν τω μεταξύ, ένας οικογενειακός φίλος, που γνώριζε την αλήθεια, διέταξε τη δολοφονία του δεύτερου συνεργού για ν΄ αποφύγουν τον κίνδυνο της αποκάλυψης, αλλά μάταια. Τα τέσσερα μέλη της οικογένειας Τσέντσι συνελήφθησαν, βασανίστηκαν και ομολόγησαν. Κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάστηκαν σε θάνατο.

Το ενδιαφέρον του κόσμου

Η ομορφιά της Μπεατρίτσε και η βασανισμένη ζωή της είχε κερδίσει τη συμπάθεια του κόσμου που παρακολούθησε τη δίκη της με μεγάλο ενδιαφέρον. Ο λαός της Ρώμης, γνωρίζοντας τα αληθινά κίνητρα, διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση του δικαστηρίου και πέτυχε την αναστολή της εκτέλεσης. Όμως ο Πάπας Κλήμης ο Η΄, ανησυχώντας για τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια βίας, αρνήθηκε τη χάρη. Στις 11 Σεπτεμβρίου 1599 οι καταδικασθέντες εκτελέστηκαν.

mpeatritse2

Η Μπεατρίτσε κηδεύτηκε στη Ρώμη. Το κομμένο κεφάλι της βρισκόταν σε ασημένιο δίσκο. Ο τάφος βεβηλώθηκε το 1798 από τους στρατιώτες του Ναπολέοντα που αναζητούσαν πολύτιμα αντικείμενα και τα οστά της χάθηκαν.

Ο θρύλος
Η Μπεατρίτσε παρέμεινε εξαιρετικά δημοφιλής στον ρωμαϊκό πληθυσμό και μετά τον θάνατό της. Η πράξη της θεωρήθηκε δικαιολογημένη αυτοάμυνα και η εκτέλεσή της έπληξε σοβαρά τη φήμη του πάπα.

Σύντομα δημιουργήθηκε γύρω της ο μύθος του αθώου θύματος της λαγνείας του πατέρα της και έγινε σύμβολο αντίστασης για τον λαό της Ρώμης κατά της σκληρότητας. Ο θρύλος αναφέρει ότι κάθε χρόνο το βράδυ πριν από την επέτειο του θανάτου της, επιστρέφει στη γέφυρα Σαντ’ Άντζελο, όπου την εκτέλεσαν, κρατώντας το κομμένο κεφάλι της.

mpeatritse3
Το 1999, με την ευκαιρία της 400ής επετείου από τον θάνατό της, ο Δήμος της Ρώμης έστησε μια αναμνηστική επιγραφή στον χώρο της παλιάς φυλακής, όπου η Μπεατρίτσε παρέμεινε φυλακισμένη μέχρι την εκτέλεσή της. Στην επιγραφή χαρακτηρίστηκε ως ” υποδειγματικό θύμα μιας άδικης δικαιοσύνης”.

mixanitouxronou.gr

Χορηγούμενη
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button