Δυτικά ΕπιχειρείνΡοή Ειδήσεων

Βαρεμένος: «Εκ των υστέρων κυβερνητικό πυροτέχνημα η Κτηνιατρική σχολή στο Αγρίνιο;»

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Γιώργος Βαρεμένος έδωσε το «παρών» στο συνέδριο «Δυτικά eπιχειρείν», όπου και είχε διαξιφισμό με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών για Πανεπιστημιακά Τμήματα Αιτωλοακαρνανίας.

Κατά την ομιλία του Πρύτανη, ο κ. Βαρεμένος παρενέβη, καθότι δεν ήταν στον πρόγραμμα των ομιλητών, με τους τόνους να ανεβαίνουν προς στιγμήν.


Με ανακοίνωσή του λοιπόν ο βουλευτής παραθέτει όσα δεν είχε την δυνατότητα να πει στον κ. Πρύτανη.

Αναλυτικά όσα αναφέρει ο Γιώργος Βαρεμένος:

Στο συνέδριο «Δυτικά Επιχειρείν», επειδή δεν είχα το δικαίωμα λόγου, αναγκάσθηκα να διακόψω τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, κυρίως για να καταδείξω ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό να οδηγηθούν τα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας, σ’ έναν λιγότερο ή περισσότερο αργό θάνατο και μάλιστα μέσα σε μία πνιγηρή νεκρική σιγή από την πλευρά θεσμών και τοπικής κοινωνίας.

Αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα Τμήματα που συγκροτούν την Γεωπονική Σχολή, όπως αποφασίσθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, μαζί με αυτά που παίρνουν τον δρόμο για την Πάτρα, δεν έχουν να προσφέρουν κάτι σημαντικό στην περιφερειακή εκπαίδευση και οικονομική ανάπτυξη, να το πει ανοιχτά και να γίνει συζήτηση ή ακόμη και ένα ad hoc περιφερειακό συνέδριο. Όχι όμως η σιωπή μίας νεκρικής πομπής.

Η υπόσχεση για δημιουργία Κτηνιατρικού τμήματος στο Αγρίνιο, ενταγμένο στην υπάρχουσα Γεωπονική Σχολή με έδρα το Μεσολόγγι, θα ήταν μία θετική είδηση, αν δεν υπήρχε η προοπτική να αποδειχθεί επικοινωνιακή πομφόλυγα διότι, όπως γνωρίζει πολύ καλά η Πρυτανεία, για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτούνται τεράστιες εγκαταστάσεις, που προσιδιάζουν σε μία Ιατρική Σχολή. Πού, πώς και πότε θα γίνουν, ούτε ως θεωρητική προϋπόθεση δεν έχει εξετασθεί. Γιατί η δημιουργία Κτηνιατρικού τμήματος δεν περιλήφθηκε στον Στρατηγικό Σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος μόλις πρόσφατα εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας; Πρόκειται μήπως για ένα εκ των υστέρων κυβερνητικό πυροτέχνημα;

Η εξαγγελία για δημιουργία 200 κλινών για φοιτητική στέγαση είναι θετική, αρκεί -μέχρι να γίνουν- να υπάρξουν φοιτητές για να τις χρησιμοποιήσουν. Ο κ. Μπούρας  έκανε λόγο για μελλοντικούς Κινέζους μεταπτυχιακούς φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Δεν νομίζω να εννοούσε ότι θα έλθουν οι Κινέζοι στο Αγρίνιο για να χρησιμοποιήσουν τις κλίνες.

Σε κάθε περίπτωση, έχω ζητήσει στοιχεία για τους φετινούς εγγεγραμμένους στα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας, όπως επίσης για τα περιουσιακά στοιχεία του τ. Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας που μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστήμιο Πατρών, όπως και άλλα που είναι απαραίτητο να συνεκτιμηθούν για την αξιολόγηση της σημερινής κατάστασης.

Εμείς επιθυμούμε το Πανεπιστήμιο Πατρών να έχει ένα λαμπρό brand name. Ομολογώ πως μου έκανε εντύπωση ότι, ενώ ο κ. Πρύτανης παρουσίασε σωρεία στοιχείων, για να καταδείξει ότι το Πανεπιστήμιο είναι ένα εύρωστο Ίδρυμα με διεθνή ακτινοβολία, καταλήγοντας είπε ότι, αν δεν αλλάξει, την επόμενη φορά θα έλθουμε για το μνημόσυνό του. Εκτός κι αν εννοούσε το μνημόσυνο των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Αιτωλοακαρνανίας, το οποίο προφανώς έχει αποφασίσει η κυβέρνηση και σπρώχνει μπροστά την Πρυτανεία, ελπίζοντας ότι θα απορροφήσει τους κραδασμούς. Η αλήθεια είναι ότι η βούληση της εκάστοτε κυβέρνησης επικρατεί της Ακαδημαϊκής αυτονομίας. Άλλο όμως αυτό και άλλο να “υποχρεώνονται” οι Πρυτάνεις να εκφέρουν τα κυβερνητικά σλόγκαν περί “αριστείας” κλπ.

 

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Ένα Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button