Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Το Κυπαρίσσι Ευρυτανίας από ψηλά: Η ιστορία του και το δέντρο – μνημείο (video)

Ο κεντρικός οικισμός της Πρασιάς το Κυπαρίσσι, εκτός της μεγάλης χριστιανικής και εθνικής κληρονομιάς του, κρύβει και αυτό στα σπλάχνα του, ένα μεγάλο και άγνωστο κομμάτι από το «παζλ» της αρχαίας Αγραίας.

Διάσπαρτοι αρχαίοι τάφοι, θραύσματα αγγείων, αρχαία εργαλεία κ.α., «ξεβράζονται» μέσα από τη γη. Σημαντικότερα των ευρημάτων αυτών, οι αρχαίες επιγραφές τάφων, με ονόματα που βρέθηκαν κατά καιρούς στη περιοχή.


Ανατολικά του χωριού, βρίσκεται το Κάστρο της Πρασιάς. Από τη θέση του, -που βρίσκεται βορείως του πρασιώτη ρέματος-, πάνω σε λόφο, κατανοούμε το στρατηγικό του σκοπό.

Το πρασιώτικο ρέμα, ως ανατολική δίοδος – πρόσβαση, φυλάσσονταν από το κάστρο αυτό. Ελάχιστα τα απομεινάρια του σήμερα. Είναι ίσως το μοναδικό στον ευρυτανικό χώρο, που όμως διασώζεται τμήμα της υπόγειας διαφυγής ή εισόδου του. Το απότομο του φυσικού οχυρού λόφου, σε συνδυασμό με τα τείχη του, το έκαναν απόρθητο.

Η κεντρική συνοικία της Πρασιάς, της παλιάς Ζελενίτσας το Κυπαρίσσι, οφείλει το όνομά του στο τεράστιο κυπαρίσσι του χωριού που δεσπόζει απ’ όπου κι αν κοιτάξεις.

Ο Πατροκοσμάς, περνώντας από τούτα τα χωριά, το χρησιμοποίησε για να απαντήσει στην ερώτηση των παθιασμένων κατοίκων για ελευθερία λέγοντάς τους:

“Αν το κυπαρίσσι αυτό ξεραθεί από την κορυφή του, η Πατρίδα θα ελευθερωθεί, αν ξεραθεί από κάτω, δεν θα ελευθερωθεί’. Το κυπαρίσσι, ένα από τα μεγαλύτερα στα Βαλκάνια, ανακηρύχτηκε μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς από το Υπουργείο Πολιτισμού.

video του Ανδρέα Κουτσοθανάση

Advertisements
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
farmakis banner Πολιτική Διαφήμιση
papanastasiou 600x338 Πολιτική Διαφήμιση
pistiolas omilia 1000x563 (1) Πολιτική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button