Ροή ΕιδήσεωνΥγεία-Ομορφιά

«Τα κρούσματα με τη μετάλλαξη Όμικρον διπλασιάζονται ανά 2-3 ημέρες» λένε Θεοδωρίδου – Θεμιστοκλέους

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη μετάλλαξη Όμικρον – Οι εμβολιασμένοι νοσούν αλλά ηπιότερα – Κατά 5,4 φορές αυξάνεται ο κίνδυνος επαναλοίμωξης για όσους έχουν νοσήσει – Ικανοποίηση για τον εμβολιασμό των παιδιών

Ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος εμβολιασμού των πολιτών έναντι του κορωνοϊού πραγματοποιούν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σήμερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.689 νέα κρούσματα, 670 διασωληνωμένους ασθενείς και 85 θανάτους, ενώ το επόμενο διάστημα, η μετάλλαξη Όμικρον αναμένεται να κυριαρχήσει παγκοσμίως.

«Τα παιδιά συμμετέχουν στην προσπάθεια προστασίας έναντι του Covid» τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου, σημειώνοντας ότι τα παιδιά προσέρχονται με υποδειγματική τάξη και πειθαρχία στα εμβολιαστικά κέντρα. Η γρήγορη και ανώδυνη διαδικασία, μαζί με τους υποστηρικτικούς γονείς, τα κάνει να φεύγουν χαρούμενα.


Πριν 48 ώρες ανακοινώθηκαν από το CDC τα στοιχεία για την ασφάλεια των εμβολίων. Τα δεδομένα προέρχονται από τις ΗΠΑ. Μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, στις ΗΠΑ είχαν χορηγηθεί πάνω από 7 εκατομμύρια δόσεις σε παιδιά 5-11 ετών. Καταγράφηκαν 3.233 αναφορές. Η μέση ηλικία ήταν 9 ετών και η κατανομή με βάση το φύλο ήταν μισά-μισά. Το 97% των περιπτώσεων μη σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Οι πέντε συνηθέστερες αντιδράσεις ήταν πόνος στο σημείο της ένεσης, κόπωση, πυρετός, μυαλγία και κεφαλαλγία. Κατάτι περισσότερες ήταν με τη δεύτερη δόση. Ωστόσο ήταν ήπιες και παροδικές. Λιγότερο από το 10% των παιδιών απουσίασε από το σχολείο και λιγότερο από το 1% ζήτησε τη συμβουλή γιατρού. Με βάση τα στοιχεία, 8 περιπτώσεις πληρούσαν τον ορισμό της μυοκαρδίτιδας, εκ των οποίων τα 6 έγιναν μετά τη δεύτερη δόση. Σε όλες τις περιπτώσεις τα συμπτώματα ήταν ήπια και υποχώρησαν ταχύτατα με πλήρη αποκατάσταση του παιδιού. Η συχνότητα της μυοκαρδίτιδας μία στο εκατομμύριο επιβεβαιώνει την τοποθέτηση ότι η ανεπιθύμητη ενέργεια είναι υπαρκτή αλλά σπάνια. Καμία από τις καταγραφείσες ανεπιθύμητες ενέργειες δεν ήταν επιπλέον των ανεπιθυμήτων ενεργειών που είχαν καταγραφεί στις κλινικές μελέτες.

Για τη μετάλλαξη Όμικρον

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε επίσης και στη μετάλλαξη Όμικρον, που βρίσκεται στο μικροσκόπιο πολλών επιστημόνων. Από τις 11 Νοεμβρίου, οπότε και άρχισε, δηλαδή σε μεγάλο χρονικό διάστημα, έγιναν μελέτες για να απαντηθούν ερωτήματα, που άλλα έχουν φτάσει σε ικανοποιητικό σημείο και άλλα περιμένουν διευκρίνιση.

Μέχρι στιγμής έχει διευκρινιστεί το ζήτημα της μεταδοτικότητας: είναι μία παραλλαγή με αυξημένη μεταδοτικότητα που διπλασιάζει τα κρούσματα ανά 2-3 ημέρες. Στη μετάδοση μετέχουν και οι εμβολιασμένοι. Στη Νορβηγία περιγράφουν ένα πάρτι χριστουγεννιάτικο που περιγράφηκε ως εστία υπερμετάδοσης, καθώς πάνω από το 70% κόλλησε και εκτιμάται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό λοιμώξεων ήταν με όμικρον.

Το άλλο στοιχείο είναι ότι και οι εμβολιασμένοι νοσούν, αλλά νοσούν ηπιότερα. Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι άτομα που έχουν νοσήσει έχουν κατά 5,4 φορές αυξημένο κίνδυνο επαναλοίμωξης. Δηλαδή, η φυσική ανοσία δεν φτάνει για να προστατεύσει.

Ως προς τη βαρύτητα της νόσου, έχουμε περιορισμένα δεδομένα. Υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία από τα στοιχεία από τη Νότια Αφρική, βάσει των οποίων ο αριθμός των κρουσμάτων είναι όντως μεγαλύτερος. Τα κρούσματα είναι αυξημένα, αλλά όσοι χρειάζονται νοσηλεία είναι ηπιότερα και με μικρότερη διάρκεια νοσηλείας. Χαμηλότερη ήταν και η θνητότητα έναντι του προηγούμενου κύματος. Κι εδώ, το πλήθος των εισαγομένων στο νοσοκομείο είναι ανεμβολίαστα άτομα. Και οι ερευνητές από τη Νότια Αφρική και όλοι όσοι βλέπουν και αναλύουν τα αποτελέσματα βάζουν ερωτηματικό για το πόσο αυτό θα ισχύσει και στα άλλα κράτη, καθώς το δείγμα ήταν νεαρά άτομα κάτω των 50 ετών -άρα δεν ξέρουμε πώς θα επιδράσει ο ιός σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή με υποκείμενο νόσημα – και ο βαθμός της φυσικής ανοσίας στη Νότια Αφρική είναι εξαιρετικά υψηλός, καθώς μεγάλο τμήμα του πληθυσμού έχει ήδη νοσήσει. Τις δύο τελευταίες εβδομάδες το ιικό φορτίο των λυμάτων έχει μειωθεί και ίσως να σημαίνει ότι -με μία σταθερή επιφύλαξη- ότι από εκεί που ξεκίνησε η επιδημία σημειώνεται κάμψη.

Όσον αφορά στην ικανότητα της παραλλαγής να διαφεύγει από τα αμυντικά συστήματα των εμβολιασμένων. Έχουν γίνει πάρα πολλές μελέτες από πολλά ερευνητικά κέντρα. Τα αποτελέσματα συγκλίνουν. Στις 25 εβδομάδες, δηλαδή στο εξάμηνο μετά τον εμβολιασμό με δύο δόσεις, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της Όμικρον είναι 35% έναντι 64% για τη Δέλτα. Όμως, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης ήταν πολύ περισσότερο. Η τρίτη δόση επαναφέρει την άμυνα του οργανισμού έναντι του ιού. Η τρίτη δόση, η αμυδρή αλλά υπαρκτή ελπίδα ότι η κλινική προβολή της νόσου μπορεί να μην είναι τόσο σοβαρή, η συνεχής προσέλευση για εμβολιασμό μικρών και μεγάλων στη χώρα μας, πιστεύω ότι θα συμβάλλουν ώστε οι ημέρες των Χριστουγέννων να φέρουν σε όλους τα δώρα που επιθυμούμε.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, το 70% του γενικού πληθυσμού έχει κάνει τη μία δόση στη χώρα μας. Περίπου 67,5% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό. Στα παιδιά, έχουν κλείσει ραντεβού 40.000 και πάνω από 6.000 παιδιά έχουν εμβολιαστεί. Τις τελευταίες μέρες έχουν κλειστεί πάνω από 500.000 ραντεβού για την τρίτη δόση.

protothema.gr

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button