Ροή ΕιδήσεωνΥγεία-Ομορφιά

Πάνω από 1.500 ασθενείς σε κλινικές Covid -πίεση στο ΕΣΥ

Ανοιγμα σχολείων: Ο ΕΟΔΥ ζητά την τήρηση των μέτρων-συστάσεων που ανακοίνωσε

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ σχετικά με την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, καθώς ήδη 1.500 ασθενείς νοσηλεύονται σε κλινικές covid στα νοσοκομεία της χώρας και 95 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ οι εισαγωγές ασθενών ανέρχονται σε 250, καθημερινά, με αντίστοιχο, ωστόσο, αριθμό εξιτηρίων.

Η λοίμωξη covid-19, αλλά και οι άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, δοκιμάζουν για 4η χρονιά τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενώ το άνοιγμα των σχολείων αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω τα κρούσματα.


Τα μέτρα στα σχολεία

Καθώς η αύξηση των κρουσμάτων όλο και αυξάνεται και υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το κοκτέιλ γρίπης και covid-19. Ακόμα περισσότερο, καθώς αύριο Δευτέρα 08/01 πρόκειται να ανοίξουν τα σχολεία.

Στον χώρο των εκπαιδευτικών αλλά και των γονέων υπάρχει έντονος προβληματισμός αν μπορούν κάποια μέτρα να αποτρέψουν την διασπορά μέσα στα σχολεία. Σε αυτά τα μέτρα, δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα για μάσκες και self test.

Τονίζεται ότι τις τελευταίες μέρες υπάρχει και μεγάλη αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία ενώ την τελευταία βδομάδα έχουν καταγραφεί και 57 θάνατοι.

Τα μέτρα του ΕΟΔΥ για τα σχολεία

Στην προσπάθεια να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικούς (λοιμώξεις από τον ιό SARS-CoV-2, γρίπη κ.α.) στο σχολικό περιβάλλον, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα και συστάσεις για την τήρηση βασικών μέτρων από καθηγητές, μαθητές και λοιπό προσωπικό.

Τα μέτρα είναι τα εξής:

Τακτικό πλύσιμο των χεριών. Πιο αναλυτικά:
– Όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα (σαπούνι και νερό)

– Πριν και μετά: Την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος ▪ Το γεύμα ▪ Τη χρήση της τουαλέτας

– Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.

– Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.

Επίσης

-Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας.
-Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.
-Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενων χώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ).
-Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων – τήρηση φυσικών αποστάσεων.
-Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό.
-Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.

Πότε πρέπει να μείνει σπίτι ένας μαθητής/τρια
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, ένας κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάσει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμείνει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο μαθητής/τρια θα πρέπει να παραμείνει σπίτι μέχρι την υποχώρηση ή την βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς την λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).

Αγαπηδάκη: «Το βασικό είναι όταν τα παιδιά έχουν συμπτώματα να μένουν στο σπίτι»
Για το αυριανό άνοιγμα των σχολείων σε συνάρτηση με την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, μίλησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη στο Open το πρωί της Κυριακής.

Η ίδια τόνισε ότι τα παιδιά που έχουν συμπτώματα θα πρέπει να μείνουν σπίτι ακόμα κι αν βγαίνουν αρνητικά στο τεστ. «Το βασικό είναι όταν τα παιδιά έχουν συμπτώματα να μένουν στο σπίτι, γιατί αυτό δεν σημαίνει ότι το παιδί δεν μπορεί να μεταδώσει. Μπορεί να υπάρχει μια απόσταση μεταξύ του να έχω συμπτώματα και να θετικοποιηθεί το τεστ», είπε χαρακτηριστικά.

Αναλύοντας τις συστάσεις του ΕΟΔΥ για το άνοιγμα των σχολειών, είπε «έχουμε βγάλει οδηγίες για τη χρήση αντισηπτικού. Να μην ξεχνάμε ότι η γρίπη μεταδίδεται από τις επιφάνειες και με τα σταγονίδια. Άρα έχει αξία να έχουμε καλή υγιεινή των χεριών. Μάσκες στους ανθρώπους που είναι ευάλωτοι στη σχολική κοινότητα, είτε μιλάμε για παιδιά είτε για εκπαιδευτικούς. Έχει εκδώσει σχετική εγκύκλιο και το υπουργείο Παιδείας για τις απουσίες. Είναι οι παλιοί κανόνες που ξέρουμε συν ότι έχουμε μάθει αυτά τέσσερα χρόνια».

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναφοράς της μάσκας, επισημαίνοντας πως «δεν είμαστε σε φάση να πάρουμε κάθετα μέτρα» και πρόσθεσε πως «το κύμα στα παιδιά έχει καθοδική τάση. Το θέμα είναι ότι έχει ανοδική τάση στις μεγαλύτερες ηλικίες 15-64, ενώ έχει καθοδική στα παιδιά κάτω των 15 χρόνων».

«Καταστάσεις οριακής αντοχής»

«Πιθανά θα βιώσουμε για ακόμη μία φορά καταστάσεις οριακής αντοχής τόσο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας όσο και για τους πάσχοντες», «η πληρότητα σε νοσοκομειακές κλίνες αγγίζει ήδη το 100%», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δρ. Σταματούλα Τσικρικά, πνευμονολόγος στο Νοσοκομείο “Σωτηρία” και πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, περιγράφοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, αλλά και τις δυνατότητες του ΕΣΥ.

«Ποδαρικό με κοκτέιλ αναπνευστικών ιώσεων έκανε το 2024, με μεγάλη μερίδα του πληθυσμού τις πρώτες ώρες του έτους, είτε να στέκεται στην ουρά έξω από ένα φαρμακείο για να αγοράσει κάποιο διαγνωστικό τεστ εποχικής γρίπης ή κορονοϊού είτε να περιμένει στην ουρά έξω από ένα Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών προς εξέταση και πιθανή λήψη αγωγής προς ανακούφιση των συμπτωμάτων», αναφέρει η κυρία Τσικρικά.

Η πληρότητα σε νοσοκομειακές κλίνες αγγίζει το 100%

«Η κατακόρυφη εκτόξευση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας σε συνδυασμό με την εποχική γρίπη, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), καθώς και τις λοιπές αναπνευστικές ιώσεις, αποτυπώνεται αριθμητικά σε πληρότητα που αγγίζει σχεδόν το 100% σε νοσοκομειακές κλίνες και σε αυξημένες εισαγωγές σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας ανά την επικράτεια», υπογραμμίζει η κυρία Τσικρικά.

Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ νοσηλεύονται 1.818 ασθενείς στα νοσοκομεία με covid-19. Οι εισαγωγές παρουσίασαν αύξηση 44% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=1.259) και ήταν υψηλότερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022 (n=1.519).

Οι εορταστικές συγκεντρώσεις έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αύξηση των κρουσμάτων ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος και επιπλέον για την covid-19 η υπο-παραλλαγή JN.1. Μέχρι σήμερα έχουν ανιχνευτεί 179 στελέχη JN.1 στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ, η ταχύτερα αναπτυσσόμενη υποπαραλλαγή JN.1 του στελέχους «Όμικρον» του κορονοϊού παρουσιάζει μεγάλη μολυσματικότητα και διασπορά στην κοινότητα με σημαντική επίπτωση σε νοσηρότητα και θνητότητα στις ευαίσθητες και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

ieidiseis

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button