West Side Stories

Τα ελάφια της Κατούνας (φωτο)

elafia-katouna

Στην Κατούνα, λίγο έξω από το χωριό, συναντά κάποιος ένα χωράφι με δεκάδες ελάφια. Είναι τα κανονικά άγρια ελάφια, τα οποία ένας κάτοικος του χωριού σκέφτηκε να εκθρέψει.  Ξεκίνησε με έξι ελάφια πριν έξι χρόνια και σήμερα έχει γύρω στα 40.

Ο σκοπός που εκτρέφει ελάφια, όπως είπε στο katounanews,blogspot.gr, δεν είναι εμπορικός. Άλλωστε αυτά δεν επιδοτούνται όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και είναι ασύμφορα για παραγωγή. “Μου αρέσει να τα βλέπω και να τα καμαρώνω”, τόνισε.

Δύο είδη ελαφιών έχει. Τα βασιλικά που είναι άσπρα και το πλατώνι (Dama dama) που έχουν βούλες, αν και μεταξύ τους τώρα οι ράτσες έχουν αναπόφευκτα αναμειχθεί.

Όπως ένας κτηνοτρόφος έχει μια μονάδα, έτσι γίνεται και με τα ελάφια, αν και ερασιτέχνης ο κατουνιώτης στην προκειμένη περίπτωση. Ταΐζονται με χόρτα και ζωοτροφές από τον ίδιο.

Η έκταση στην οποία βρίσκονται είναι γύρω στα επτά στρέμματα και δεν είναι όσο μεγάλη θα έπρεπε, ενώ γύρω της υπάρχει περίφραξη.

Τα αρσενικά έχουν κέρατα που κοντεύουν το ένα μέτρο. Τα κέρατα πέφτουν τον Μάιο και μέσα σε διάστημα τριών μηνών ξαναγίνονται όπως ήταν αρχές Σεπτέμβρη. Γεννάνε μια φορά το χρόνο, τον μήνα Ιούνιο, ένα μικρό ελαφάκι.

Προς καλύτερη ενημέρωση το katounanews.blogspot.gr απευθύνθηκε στο agronews για να συλλέξει περισσότερες πληροφορίες για την εκτροφή  ελαφοειδών, εκτός από το εκτροφείο Αχιλλέας.  Η εκτροφή ελαφοειδών είναι ένας κλάδος της κτηνοτροφίας που έχει γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη στα πρόσφατα χρόνια, η οποία σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις εύστοχες κινήσεις που έκαναν οι χώρες που πρωτοπόρησαν στην εντατικοποίηση της παραγωγής (Ν. Ζηλανδία, Αυστραλία, Καναδάς).

Νομικό πλαίσιο και καταναλωτική συνείδηση λείπουν στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό τα προϊόντα που προκύπτουν από την εκτροφή ελαφοειδών είναι το κρέας, τα κέρατα και το «βελούδο», δηλαδή ο εξωτερικός ιστός που καλύπτει τα κέρατα των ελαφοειδών κατά τη διαδικασία ανάπτυξής τους.

Agriniowebradio.gr: Ενημέρωση και μουσική όπως θα ήθελες ν΄ακούς

Σε σύγκριση µε την εκτροφή πιο «παραδοσιακών» οικόσιτων ζώων η εκτροφή ελαφιών είναι σχεδόν η ίδια.

Μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική επιλογή για τους κτηνοτρόφους. Στους περιοριστικούς παράγοντες συγκαταλέγονται οι εξειδικευμένες γνώσεις που απαιτούνται από την πλευρά του παραγωγού σχετικά µε τη διατροφή, την ηθολογία και τις ασθένειες των ελαφοειδών και οι εξειδικευμένου τύπου εγκαταστάσεις που χρειάζονται τα ελάφια για τη διαβίωσή τους.

H Νέα Ζηλανδία κατέχει τη µερίδα του λέοντος στις εξαγωγές κυνηγιού εκτροφής αλλά και «βελούδου», µε την Αυστραλία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ να ακολουθούν. Οι Σκανδιναβικές χώρες και η Ρωσία διαθέτουν επίσης µεγάλες ποσότητες κυνηγιού στην παγκόσµια αγορά, ενώ η Γερµανία είναι ο κύριος εισαγωγέας κρέατος κυνηγιού στον κόσµο -ενδεικτικά απορρόφησε 20.000 τόνους το 2003- και είναι σταθερά υπεύθυνη για το 50% περίπου της παγκόσµιας ζήτησης.

Ασιατικές χώρες όπως Κορέα, Σιγκαπούρη και Ιαπωνία, εισάγουν επίσης ποσότητες κρέατος ελαφιού, ενώ και οι Αραβικές χώρες δηµιουργούν ένα µέρος της παγκόσµιας ζήτησης.

Η Κορέα είναι υπεύθυνη περίπου για το 85% της ζήτησης «βελούδου» κεράτων προς χρήση σε φαρµακευτικά σκευάσµατα, µε τζίρο που υπερβαίνει το 1,5 δισ. USD ετησίως.

Σηµειώνεται ότι το κρέας των ελαφοειδών χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά χαµηλή περιεκτικότητα σε λίπος και ενέργεια και υψηλή περιεκτικότητα σε ιχνοστοιχεία, βιταµίνες και άλλες βιοδραστικές ουσίες. Έτσι ζητείται από αγορές µε παράδοση στην κατανάλωσή του (π.χ. Βόρεια Ευρώπη) ή από καταναλωτές µε αυξηµένο βιοτικό επίπεδο ως ένα πιο υγιεινό κόκκινο κρέας.

Οι τιμές λιανικής για το κρέας ελαφιού φτάνει μέχρι τα 15€.

Τα κέρατα και το «βελούδο» περιέχουν µεγάλο αριθµό λιποειδούς και πρωτεϊνικής φύσης βιοδραστικών ουσιών και χρησιµοποιούνται κατά την παραδοσιακή ασιατική ιατρική για την παρασκευή τονωτικών, προληπτικών ή θεραπευτικών σκευασµάτων.

Στη χώρα µας απαντώνται κυρίως τρία είδη ελαφοειδών, το κόκκινο ελάφι (Cervus elaphus), το πλατώνι (Dama dama) και το ζαρκάδι (Capreolus capreolus), τα οποία είτε ζουν σε ελεύθερη κατάσταση, είτε διατηρούνται ως οικόσιτα από ιδιώτες, πάντα σε µικρούς πληθυσµούς.

Όσον αφορά την γεύση του κρέατος που ρωτήσαμε τον εκτροφέα μας είπε χαρακτηριστικά «Έλα να σε γράψουμε στους Συνέλληνες για να δοκιμάσεις».

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΤΙΒΗΣ – katounanews.blogspot.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button