West Side StoriesΡοή Ειδήσεων

Αιτωλοακαρνανία: Κάποτε τέτοια εποχή άρχιζε το φύτεμα καπνού- σήμερα;

Για όσους δεν βίωσαν την καλλιέργεια του καπνού , ίσως να μην τους αγγίζει. Υπάρχουν όμως και αυτοί που είναι οι παρακάτω φωτογραφίες σίγουρα θα τους ταξιδέψουν κάποιες δεκαετίες στο παρελθόν.

Πλησιάζει ο Μάης ο μήνας που πριν αρκετά χρόνια τέτοια εποχή οι “λάκες” ήταν έτοιμες για το φύτεμα και γινόταν καταπράσινες γεμάτες από ζωή,φωνές και γέλια…μικροί μεγάλοι έδιναν το παρών για να βγάλουν το φιντάνι από τις βραγιές, να το φυτέψουν, να το σκαλίσουν και ούτω καθεξής. Πόσο κόσμο συναντούσε κανείς τότε στα “χέρσα και έρημα” σήμερα χωράφια?


Τότε τα καπνά κρατούσαν ζωντανή την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων του χωριού και της γειτονιάς,όλοι αντάμα μια οικογένεια μοιραζόντουσαν το κάθε τι.

fytema (1)

Σήμερα παντού ερημιά και στα χωράφια μόνο τα χόρτα και η εγκατάλειψη κυριαρχεί,οι περισσότεροι πλέον κλεισμένοι στο καβούκι τους,μοιράζονται την μοναξιά τους στο χαζοκούτι της τηλεόρασης και στο διαδίκτυο.

Τότε αν και η στέρηση,η κούραση και το λιοπύρι ήταν αναπόφευκτα στη ζωή τους,τα πρόσωπα όλων ήταν γαλήνια,γεμάτα ζωντάνια και χαμόγελο.

Σήμερα οι περισσότεροι ζουν στην ανάπαυλα απολαμβάνουν τις ανέσεις και την πολυτέλεια, αλλά παρόλα αυτά η μελαγχολία είναι ζωγραφισμένη στα πρόσωπα και το χαμόγελο πλέον ανύπαρκτο στα χείλη τους .

fytema (2)

fytema (4)

Κείμενο: Χαράλαμπος Τσιτσιβός στο potamoulanews

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

7 Σχόλια

 1. “…ΒΓΗΚΕ ΛΟΙΠΟΝ ΣΕΡΓΙΑΝΙ ΤΟ ΧΑΦΙΕΔΟΤΣΟΥΡΜΟ, ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝΕ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΟΡΜΟ…” ΟΠΩΣ ΣΟΦΟΤΑΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΣΕ Ο ΒΑΣ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ.

 2. Το να αναπολούμε το παρελθόν μας ακόμα και αν ήταν δύσκολο,γιατί η οικογενειακή καλλιέργεια του καπνού ήταν δύσκολη,δεν σημαίνει οτι δεν πρέπει να κοιτάμε μπροστά.
  Ας αναρωτηθούμε γιατί έπαψε αυτή η καλλιέργεια που είχε πάνω από 100 χρόνια στο νομό μας.
  Για να βοηθήσω αυτούς που δεν γνωρίζουν έχει όνομα και λέγεται Ευρωπα’ι’κή Ενωση…

 3. Αυτη η ‘ωραιοποίηση” της εποχης τω καπνων έχει κουράσει. Εκτός ότι προερχεται απο ανθρώπους που απλά απλωναν καμια αμάθα στο που κ που, συγκαλύπτουν βασικα στοιχεια. Επίσης όλα αυτα τα γαλήνια προσωπά μετα το 90 άλλαξαν. Αλλα τσιμουδια. Οι Αλβανοί εργάτες όμως ξέρουν.

  1. Οι Αλβανοί εργάτες ξέρουν ότι τούς ταισαμε τούς βάλαμε σέ σπίτια τους μορφωσαμε τά παιδιά τούς τούς κάναμε ανθρώπους Γτ ο Χότζας τούς πήγαινε κωλοφερατζα και όπως αποδεικνύεται καλά τούς έκανε.Ο αχάριστος είναι χειρότερος και από το φονιά.Και οποιος κατηγορεί ανθρώπους που τού τάισαν τά παιδιά τού είναι άχρηστος άνθρωπος.Ουτε να βγάλει τά μάτια του δεν ήξερε ο Αλβανός τού έδειχνες ελιά και νόμιζε είναι κουρουμπλια.Σαν τά κουταβάκια έκαναν από κοντά από τον Έλληνα μπας και μάθουν νά ξεχωρίζουν τά φύλλα τού καπνού.

    1. Εγω γράφω Με όνομα και δεν είμαι κλανομαγκας του πληκτρολογίου όπως εσύ.Αφου έχεις απορία όμως εγώ τά δικά μου τά καπνά τά ρεντιζα μόνος μου μαγαρισιες στο χωράφι Μου δεν ήθελα.Μεροκαματο ξένο δεν πήρα ποτέ τά καπνά τά μάζευε η οικογένεια.Ο Έλληνας πείστηκε στήν συνέχεια ότι δεν μπορεί να κάνει τίς δουλειές μόνος του.Εγκλημα τών πολιτικών και πρόβατοποίηση.Επειτα είχαμε τή καραμέλα νά σπουδάσετε για νά φύγετε από τούτη την ζωή και φτάσαμε στήν κάρτα ανεργίας τού σπουδασμενου και τά χωράφια κτήματα δέντρα να τά εκμεταλλεύονται άνθρωποι εκτός οικογένειας μίας καί όι τότε γονείς παιδιών τώρα ή είναι γέροντες ή πέθαναν.Εχουν παιδιά που Με τή νοοτροπία που τούς πέρασαν δεν ξέρουν τι είναι η βαμβακαδα στήν ελιά.Αυτη είναι η αλήθεια.Τραβα τώρα παραπέρα παίξε γτ όταν εγώ ρεντιζα εσύ έπαιζες αταρι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button