Τέχνες

Τα 20 χρόνια της Πινακοθήκης Μοσχανδρέου στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών

pinakothikiΜε αφορμή τον εορτασμό των 180 χρόνων από την Ιδρυση της ΑΣΚΤ ο Πρύτανης κ. Πάνος Χαραλάμπους θα είναι ο οικοδεσπότης της επετείου των 20 χρόνων της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χ. & Σ. Μοσχανδρέου Ι.Π. Μεσολογγίου. Η οικογένεια του Χρήστου Π. Μοσχανδρέου στήριξε ηθικά και υλικά, η ίδια και χωρίς άλλων οικονομική βοήθεια, τη σημαντική πολιτιστική της συμβολή για τη χώρα μας επί μία συνεχή 20ετία προβάλοντας το Νομό του Μεσολογγίου ουσιαστικά.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν οι:

Γεώργιος Σταθάκης Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Τσιάρας Ιατρός – Γενικός Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Παναγιώτης Λουκόπουλος Δήμαρχος Ναυπακτίας, Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα Διευθύντρια Εθνικής Πινακοθήκης, Κατερίνα Κοσκινά Διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Πάνος Χαραλάμπους Πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Εύα Μελά Πρόεδρος Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κυριάκος Κουτσομάλλης Διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Γουλανδρή – Ανδρου, Τατιάνα Αβέρωφ Πρόεδρος Δ.Σ. Πινακοθήκης Ευάγγελου Αβέρωφ Μετσόβου, Δημήτριος Χρ. Κοπελούζος Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Κοπελούζου, Χρήστος Βερελής τέως Υπουργός, Συντονιστής της Εκδήλωσης Ελευθέριος Σκιαδάς Δημοσιογράφος.
Agriniowebradio.gr: Ενημέρωση και μουσική όπως θα ήθελες ν΄ακούς

Στους χαιρετισμούς τους για το λεύκωμα «20 Χρόνια προσφοράς στον Ελληνικό Πολιτισμό» μεταξύ άλλων αναφέρουν:

Σταθάκης Γιώργος: «Με μεγάλη χαρά απευθύνω θερμά συγχαρητήρια σε ένα πραγματικό ζωντανό πολιτιστικό κύτταρο της ελληνικής περιφέρειας: την Πινακοθήκη Μοσχανδρέου στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου. Μια πινακοθήκη που έγραψε την δική της ιστορία στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας.

Κατά τα 20 χρόνια λειτουργίας της παρουσίασε πλήθος πτυχών της νεοελληνικής τέχνης, µία μεγάλη ποικιλία τεχνικών και εκφραστικών μέσων, επιτρέποντας στην κοινωνία του Μεσολογγίου να έρθει σε επαφή με σημαντικούς καλλιτέχνες και του έργο τους.

tzermasΣας εύχομαι από καρδιάς να γιορτάσουμε και άλλες επιτυχημένες δράσεις στο μέλλον».

Παναγιώτης Λουκόπουλος: «Η Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Χρήστου & Σοφίας Μοσχανδρέου αποτελεί έναν ιδιαίτερα δραστήριο και ενεργό πολιτιστικό φορέα, ο οποίος εδώ και μία εικοσαετία, αδιάλειπτα και με ίδιες δυνάμεις προσφοράς, αναδεικνύει στο ευρύ κοινό, τη σύγχρονη Ελληνική εικαστική δημιουργία, συνεισφέροντας τα μέγιστα στην πολιτιστική πραγματικότητα της χώρας. Η αδιάκοπη επί μία εικοσαετία, εκθεσιακή δράση της, η σπάνια εκδοτική της δραστηριότητα και οι αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις, έχουν καταστήσει την Πινακοθήκη Μοσχανδρέου πρότυπο εξωστρεφούς πολιτιστικής διαχείρισης και προβολής της σύγχρονης Ελληνικής τέχνης».

Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα: «Είχα την τύχη να παρευρεθώ στα εγκαίνια της Πινακοθήκης πριν από είκοσι χρόνια. Οι συλλογές περιλαμβάνουν σήμερα έργα, που  καλύπτουν σχεδόν ολόκληρο το φάσμα της νεότερης ελληνικής τέχνης. Έτσι προσφέρουν μια  αντιπροσωπευτική εικόνα της ιστορίας της σύγχρονης δημιουργίας στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα αποτελούν ένα πολύτιμο εργαλείο για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που λειτουργούν αδιάλειπτα στο μουσείο. Ο ιδρυτής  εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος και χρηματοδοτεί τις δραστηριότητες της Πινακοθήκης, εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις, που έχουν αναδείξει αυτό τον χώρο σε ζωντανό κύτταρο πολιτισμού για όλη την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας. Ο ξένος που θα ολοκληρώσει το προσκύνημα στην ιερή πόλη με μια επίσκεψη στην Πινακοθήκη Μοσχανδρέου,  θα φύγει από το πανέμορφο Μεσολόγγι με ένα αίσθημα ευφορίας και αισιοδοξίας που χαρίζουν η τέχνη , η ομορφιά και τα καλά έργα».

 

 

Κατερίνα Κοσκινά: «Είχα τη χαρά να συνεργαστώ με την Πινακοθήκη Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου με αφορμή την έκθεση των Κυκλαδικών Βιβλίων της Χρύσας και να διαπιστώσω ότι η αγάπη τους για την γενέτειρά τους και τον πολιτισμό αλλά και η «ζεστασιά» τους έχει μεταλαμπαδευτεί στους γόνους και τους συνεργάτες τους. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να είναι ήσυχοι ότι το έργο ζωής που ξεκίνησαν πριν 20 χρόνια και συνεχίζουν να συντηρούν χωρίς καμία έξωθεν οικονομική ενίσχυση, έχει βγάλει ρίζες και έχει τα απαιτούμενα έμψυχα εχέγγυα και τις προϋποθέσεις που αυτοί όρισαν, ώστε να γιορτάσουν και άλλες εικοσαετίες και πολλές επιτυχημένες δράσεις στο μέλλον.

Σας το εύχομαι από καρδιάς».

 

Τατιάνα Αβέρωφ-Ιωάννου: «Ως Πρόεδρος ενός άλλου μουσείου της επαρχίας, της Πινακοθήκης Ε. Αβέρωφ, είχα τη χαρά να συνεργαστώ με την Πινακοθήκη Χ. & Σ. Μοσχανδρέου δύο φορές. Η πρώτη ήταν το 2003, όπου, με αφορμή τους εορτασμούς της Εξόδου, μιας τόσο σημαντικής στιγμής μνήμης και τιμής στους ήρωες του παρελθόντος, φιλοξενήθηκε στο Μεσολόγγι μια μεγάλη ενότητα έργων της Πινακοθήκης Ε. Αβέρωφ και η δεύτερη το 2014, όταν το Μέτσοβο αποτέλεσε τον τρίτο σταθμό παρουσίασης της έκθεσης «Γνωρίστε το Μεσολόγγι μέσα από την Τέχνη», με έργα 60 καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών, φιλοτεχνημένα ύστερα από πρόσκληση της Πινακοθήκης Χ. και Σ. Μοσχανδρέου.

Οι γόνιμες αυτές συνεργασίες οικοδόμησαν ένα πλαίσιο πολιτιστικής σύνδεσης των δύο μουσείων και απέδειξαν πως, παρά τις οικονομικές δυσκολίες των καιρών, μπορούν να αποτελέσουν ένα παράδειγμα εξωστρέφειας που είναι τόσο σημαντική για τα μουσεία που βρίσκονται μακριά από το κέντρο.

Ο Χρήστος, η Σοφία αλλά και τα παιδιά τους Πάνος και Ζωή κυνήγησαν ακούραστα, με πάθος και αυτοθυσία την πραγματοποίηση του οράματός τους που δεν είναι άλλο απ΄ την δημιουργία και την προαγωγή του πολιτισμού.

Τους εύχομαι απ’ την καρδιά μου Χρόνια Πολλά και Καλή Συνέχεια!»

 

 

Κώστας Τσιάρας: «Συμπληρώνονται φέτος 20 χρόνια προσφοράς της οικογένειας Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου στην πλούσια καλλιτεχνική ζωή της ελληνικής περιφέρειας.

Φωτεινός φάρος πολιτισμού για ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια, η Πινακοθήκη Μοσχανδρέου έχει φιλοξενήσει έργα μεγάλων, σύγχρονων καλλιτεχνών. Με την αδιάλειπτη παρουσία της με συνεχείς εκθέσεις αλλά και τις εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες των ιδρυτών της, έχει καταφέρει να μεταλαμπαδεύσει την αγάπη για την σύγχρονη εικαστική και Γλυπτική Τέχνη στη νέα γενιά της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου, αλλά και στους χιλιάδες επισκέπτες της , από όλη την Ελλάδα. Παράλληλα,  οι πλούσιες υποστηρικτικές εκδοτικές προσπάθειες που συνοδεύουν τις αξιόλογες εκθέσεις της Πινακοθήκης καταφέρνουν να διασαφηνίσουν  στους επισκέπτες της και τους φίλους της σύγχρονης Τέχνης, το κοινωνικο-ιστορικό πλαίσιο της κάθε καλλιτεχνικής σύλληψης των αξιολογότερων δημιουργών της σύγχρονης Ελλάδας».

 

Χρίστος Βερελής: «Πριν από 20 χρόνια, στεκόμασταν μαζί με τον Χρήστο και την Σοφία έξω από τον περίβολο της ολοκαίνουριας πινακοθήκης τους.  Υπήρχε ενθουσιασμός και αμηχανία.  Αναγνώριση και δυσπιστία και σε πολλούς η βεβαιότητα ότι το θαύμα θα κρατήσει τρεις ημέρες.

Η Οικογένεια Μοσχανδρέου δεν είναι οι ζάμπλουτοι καλλιτεχνίζοντες.  Απέδειξαν στην πορεία αυτών των 20 ετών ότι διακονούν την τέχνη με ιδιαίτερες αναφορές της στην ιστορία. 

Μέσα στο διάστημα αυτό,  παρακολούθησα με έκπληξη αλλά και με ικανοποίηση ότι υπήρχε ένα έργο πολύμορφο.

Χώρος για να παρουσιαστούν έργα σημαντικών και καταξιωμένων καλλιτεχνών, σκηνικό για να μπορούν να τοποθετηθούν δημιουργίες νέων καλλιτεχνών, εξαγωγή πολιτισμού σε όλη τη χώρα.

Τέλος,  μια αδιάλειπτη προσπάθεια να έρθει σε επαφή ένα κοινό, δεν είχε συχνά αυτή την ευκαιρία, με έναν χώρο τέχνης σε απόσταση αναπνοής από τους πεζόδρομους της καθημερινότητας της μικρής μας πόλης.  τους.  Δεν έχει και τόση σημασία.  Το μεγάλο θεμέλιο έχει τεθεί».

 

Στη συνέχεια ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεώργιος Σταθάκης θα πραγματοποιήσει τα εγκαίνια της έκθεσης, για την οποία 83 ζωγράφοι – χαράκτες δημιούργησαν έργα με θέμα την Πινακοθήκη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button