ΕξελίξειςΠροτεινόμεναΡοή Ειδήσεων

Συζητήθηκε η ερώτηση Ζαμπάρα για την εκτροπή του Αχελώου – Φαίνεται πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει (video)

Ο αρμόδιος Υπουργός ζήτησε να γίνει συζήτηση στην Ελληνική κοινωνία με βάση επιστημονικά κριτήρια και όχι τοπικά

Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μίλτου Ζαμπάρα, προς την Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: «Ανοίγει και πάλι ο ασκός του Αιόλου για την εκτροπή του Αχελώου».

Ο Βουλευτής ανέλυσε το ιστορικό της προσπάθειας εκτροπής του Αχελώου που ξεκίνησε από το 1925 και επισήμανε, ότι το αρχικό σχέδιο περιελάμβανε εκτροπή 1.2 δις κυβικά μέτρα νερού, προσαρμόστηκε στα 600 εκ κυβικά νερού και κατέληξε στα 250 εκ. Μετά από συνεχόμενες αιτήσεις ακυρώσεων των εκάστοτε σχεδιασμών των κυβερνήσεων για την εκτροπή, υπήρξαν έξι ακυρώσεις του έργου από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).


Όπως ανέφερε «το 2017 ο τότε πρωθυπουργός Α. Τσίπρας απέκλεισε οριστικά τα σχέδια για εκτροπή του Αχελώου, τονίζοντας τον σχεδιασμό για τη μείωση της κατανάλωσης νερού, μέσα από την μείωση των απωλειών και τον εξορθολογισμό των μεθόδων άρδευσης. Η κυβέρνηση λοιπόν έρχεται σήμερα και μετά από όλες τις ακυρωτικές αποφάσεις του ΣΤΕ, επανέρχεται στην εκτροπής του Αχελώου μέσω των εξαγγελιών του πρωθυπουργού με το masterplan για την Θεσσαλία και τα προσχέδια της 2ης Αναθεώρησης του Σχεδίου Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Δυτικής Στερεάς Ελλάδας».

«Μετά απ΄ αυτές τις εξελίξεις όπως γίνεται αντιληπτό η τοπική κοινωνία της Αιτωλοακαρνανίας είναι πολύ ανάστατη και οι αντιδράσεις είναι έντονες. Όσον αφορά την Ολλανδική εταιρεία που έχει αναλάβει το περιβόητο masterplan, o Μίλτος Ζαμπάρας κατέθεσε στη Βουλή δημοσιεύσεις που αφορούν τις κακές οικολογικές πρακτικές και τις καταγγελίες για εργασιακές συνθήκες, για φυλετικές συγκρούσεις και σοβαρά θέματα υγείας των κατοίκων στις χώρες που είχαν δραστηριοποιηθεί», υπογράμμισε ο κ. Ζαμπάρας.

Κλείνοντας ο Βουλευτής τόνισε: «Αντί λοιπόν να προχωρήσετε σε μια σωστή και έγκαιρη επικαιροποίηση αυτών των σχεδίων, για να μην βρεθούμε να πληρώνουμε πρόστιμα και να μην βρεθούμε ξανά αντιμέτωποι με θλιβερά περιστατικά, όπως ήταν οι πλημμύρες στην Θεσσαλία και άλλα αντίστοιχα ακραία φαινόμενα αλλά και να λυθεί το ζήτημα της επάρκειας νερού στην Θεσσαλία με τρόπο επιστημονικό, ολιστικό, σύγχρονο έγκυρο και έγκυρο, επιλέγετε την λύση της εκτροπής.

Θα αναλάβει η κυβέρνηση σας την ευθύνη να συγκρουστεί με όλο το επιστημονικό, περιβαλλοντικό και νομικό προσωπικό της χώρας, καθώς και με τους κατοίκους της Αιτωλοακαρνανίας, με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις ακυρωτικές αποφάσεις του ΣΤΕ, που καταλαβαίνουν την αναγκαιότητα να μην προχωρήσει η εκτροπή;».

Σύμφωνα με τον κ. Ζαμπάρα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υποστήριξε την απόφαση της κυβέρνησης για τα σχέδια της εκτροπής, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας την απροθυμία τους να μελετήσουν άλλους τρόπους αντιμετώπισης, των σοβαρών ζητημάτων που αντιμετωπίζει η Θεσσαλία.

Η απάντηση Σκυλακάκη

«Η πλημμύρα του Daniel σύμφωνα με τους Ολλανδούς, ελάχιστα βοήθησε τον υδροφόρο ορίζοντα της Θεσσαλίας. Δεν απορρόφησε αυτές τις ποσότητες, δεν κατέληξε στον υδροφόρο ορίζοντα αλλά στη θάλασσα. Όλα τα μοντέλα δείχνουν πως η κατάσταση στη Θεσσαλία αν μείνει ως έχει θα οδηγήσει σε επιδείνωση. Περιμένουμε πιο βίαιες πλημμύρες αλλά και ερημοποίηση. Να κάνουμε μία συζήτηση ως κοινωνία και όχι ως βουλευτές διαφορετικών περιφερειών. Με κριτήρια επιστημονικά και διαθεσιμότητας υδάτινων πόρων.
Στα επόμενα χρόνια, τα κόστη της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή θα επιβαρύνουν τρομακτικά κάθε δημόσιο προϋπολογισμό. Η Ελλάδα είναι η πιο ευάλωτη χώρα», ανέφερε αρχικά ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σκυλακάκης.

Ο προεδρεύων στη συνέχεια είπε πως δεν είναι μονοπεριφερειακό θέμα και πως πρέπει να γίνει στη βουλή αναλυτική συζήτηση μεταξύ Αιτωλοακαρνανίας και Θεσσαλίας.

Στη δευτερολογία του ο Υπουργός, για τα Διαχειριστικά Σχέδια Λεκανών απορροής ποταμών ειδικότερα, είπε ότι η επικαιροποίηση καθυστέρησε, επειδή υπήρχε μια τριετής καθυστέρηση από το 2015 επί ΣΥΡΙΖΑ. «Αλλά και να είχε γίνει η επικαιροποίηση τι θα διαπιστώναμε; Θα διαπιστώναμε ότι σε σχέση με τον Daniel θα ήταν εντελώς άσχετα και επικίνδυνα».

«Οι Ολλανδοί ότι έκαναν το έκαναν δωρεάν. Το ότι είναι εξαιρετικοί επαγγελματίες κανείς δεν διαφωνεί. Ούτε έχουν να χωρίσουν κάτι μεταξύ Αιτωλοακαρνανίας και Θεσσαλίας» πρόσθεσε ο Υπουργός.

«Η δουλειά μας είναι να βρούμε την καλύτερη λύση. Οι πραγματικές συνθήκες ορίζουν την προστασία του περιβάλλοντος. Αν αύριο η Θεσσαλία ερημοποιηθεί, το νομικό καθεστώς δεν πρόκειται να σώσει την κατάσταση. Αν οι δημόσιοι πόροι δεν επαρκούν, τότε η έρημος θα παραμείνει. Η επιστημονική και τεχνικοοικονομική τεκμηρίωση χρειάζεται να γίνει σοβαρά. Και δεν γίνεται σοβαρά εάν το επιχείρημα είναι ότι η εταιρεία κατηγορείται από κάποιον δημοσιογράφο για κάτι που έγινε στην Αιθιοπία, πράγμα που δεν το ξέρω», σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης.

«Θέλω να μου φέρετε αποφάσεις και όχι κατηγορίες σχετικά με την εταιρεία», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Κλείνοντας τόνισε πως πρέπει να βρεθούν οι τρόποι ώστε το τεράστιο υδατικό έλλειμμα της Θεσσαλίας να καλυφθεί και θα πρέπει να δούμε εάν οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε στη Θεσσαλία και στη λεκάνη απορροής επαρκεί , που φαίνεται ότι δεν επαρκεί, αφήνοντας σαφώς «ανοιχτή» την πόρτα για την ολοκλήρωση του έργου της εκτροπής.

Ρώτησε τέλος τον κ. Ζαμπάρα εάν θα συμφωνήσει να υπαχθούν οι ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας σε έναν ενιαίο Οργανισμό, τον ΟΔΥΘ. «Το αφήνω αυτό ως υποσημείωση ή θα έρθετε και θα μας λέτε διαφορετικά φιλολογικα και ωραία για την αυτοοργάνωση κλπ, αγνοώντας την πραγματικότητα επι του εδάφους», κατέληξε.

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button