Συγκέντρωση αγροτών στο Νιοχώρι για ακαρπία ελιάς και μειωμένες επιδοτήσεις

Θα εξετάσουν μορφές κινητοποιήσεων

Συγκέντρωση πραγματοποιούν οι αγρότες του Μεσολογγίου για τις άσχημες πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ και την ακαρπία της ελιάς.

Συγκεκριμένα ο Αγροτικός Σύλλογος Νεοχωρίου στο Μεσολόγγι απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους αγρότες της περιοχής να έρθουν στην συγκέντρωση, που θα γίνει στο δημαρχείο Νεοχωρίου, την Τετάρτη (3/1/2024), στις 7 το απόγευμα, με θέμα την ακαρπία της ελιάς και τις κακές πληρωμές επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.


Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ιωσήφ Καρατζογιάννης, από τον Αγροτικό Σύλλογο Νεοχωρίου, «στην συνάντηση θα αποφασίσουμε τις μορφές διαμαρτυρίας και κινητοποιήσεων που θα πρέπει να προβούμε άμεσα. Για την ακαρπία της ελιάς φέτος ζητάμε ενίσχυση 200 ευρώ ανά στρέμμα. Η ακαρπία φέτος ξεπερνά το 90%, στην ελιά Αγρινίου, το 70% στην ελιά Καλαμών και το 90% στη λαδοελιά. Επίσης διαμαρτυρόμαστε για την μείωση των ενισχύσεων με τη νέα ΚΑΠ, καθώς και επειδή βγήκε εκτός επιλεξιμότητας μια περιοχή με ξηρικές καλλιέργειες (ζωοτροφές και ελαιόδεντρα)».

Ακόμη οι αγρότες ζητούν:

Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές.
Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιδότηση του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση.
Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ άμεσα.
Αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Χορηγούμενη
Share
Published by
PressRoom
Tags: αγρότες ακαρπία Ελιά Νιοχώρι Συγκέντρωση