ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Προς αναζήτηση λύσεων για τις αυξήσεις σε επιτόκια και πετρέλαιο κίνησης – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Δυο μεγάλα “αγκάθια”, η τιμή του πετρελαίου κίνησης και τώρα και η αύξηση των επιτοκίων που δοκιμάζει τις αντοχές νοικοκυριών και επιχειρήσεων, έχει μπροστά της η κυβέρνηση, με την εξεύρεση λύσεων να αποτελεί μία δύσκολη υπόθεση.

Η ακρίβεια αποτελεί τη νούμερο ένα ανησυχία των πολιτών και η διαχείριση της κρίνει όχι μόνο τη δημοσκοπική πορεία της κυβέρνησης μέσα σε ένα καθαρά προεκλογικό περιβάλλον αλλά εν πολλοίς θα κρίνει και την απόφαση του Πρωθυπουργού για τον χρόνο των εκλογών.


Αυξήσεις επιτοκίων – Το δύσκολο deal με τις τράπεζες

Με τον κίνδυνο να δημιουργηθεί ένα νέο κύμα «κόκκινων» δανείων, λόγω της αύξησης των επιτοκίων, η κυβέρνηση επιχειρεί να βρει με τις τράπεζες μια «χρυσή τομή»… Ο στόχος είναι να στηριχθούν οι συνεπείς δανειολήπτες αλλά και όσοι θέλουν να πληρώσουν αλλά δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

Μέχρι το επόμενο ραντεβού της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τις διοικήσεις των τραπεζών, στα μέσα Δεκεμβρίου, οι τράπεζες αναμένεται να δοκιμάσουν αν μπορεί να εφαρμοστεί και στα ελληνικά δεδομένα το λεγόμενο «Ισπανικό μοντέλο», το οποίο παρέχει εναλλακτικές επιλογές όπως: μείωση των επιτοκίων για 5 χρόνια, περίοδο χάριτος με ευνοϊκό επιτόκιο για 2 χρόνια, επιμήκυνση δανείου έως 7 έτη, πάγωμα δόσεων έως 12 μήνες, με ταυτόχρονη επιμήκυνση έως 7 έτη αλλά και μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά.
Οι προσδοκίες είναι μάλλον χαμηλές και πάντως οι τράπεζες να επιμένουν να βάλει το κράτος «το χέρι στην τσέπη» και να καλύψει ένα μέρος των αυξημένων επιτοκίων, με ένα πρόγραμμα “Γέφυρα”.
Παράλληλα η Κυβέρνηση ζητά από τις τράπεζες την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων.
«Το σημείο – κλειδί σε όποια λύση βρεθεί, όπως ελπίζουμε, είναι να μην αποτελέσει «μαξιλάρι» για τους στρατηγικούς κακοκληρωτές» εξηγεί στο newsit.gr αρμόδια πηγή, τονίζοντας με νόημα ότι η προστασία ειδικά των πιο ευάλωτων πολιτών «είναι αναγκαιότητα».

Προς επιδότηση στην αντλία

Δύσκολη εξίσωση και η τιμή του πετρελαίου κίνησης…

Η αναμενόμενη επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο που αναμένεται από την Ευρώπη στις 13 Δεκεμβρίου, η μειωμένη παραγωγή πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ (Οργανισμό Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών) και η αυξημένη ζήτηση λόγω του χειμώνα που μπαίνει, ανεβάζει τις τιμές του πετρελαίου διεθνώς.

Στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν βάλει τον… “πήχυ” στα 2 ευρώ το λίτρο ως το ανώτατο όριο. Εφόσον η τιμή ξεπεράσει τα 2 ευρώ τότε αναμένεται να ενεργοποιηθεί η επιδότηση στην αντλία, η οποία αναμένεται να κυμαίνεται από 15 έως 20 λεπτά το λίτρο. Το μέτρο έχει κοστολογηθεί και υπολογίζεται περίπου στα 30 με 40 εκατ. ευρώ.
«Η παρέμβαση είναι επιβεβλημένη σε αυτή την περίπτωση γιατί ακριβό πετρέλαιο κίνησης σημαίνει υψηλά μεταφορικά και αυτό περνάει στον καταναλωτή, καθώς τα προϊόντα φτάνουν στο ράφι πιο ακριβά» δηλώνει η ίδια πηγή.

‘Ολα αυτά προστίθενται στο ήδη πολύ αυξημένο κόστος ζωής κι ενώ ακόμη δεν έχει μπει για τα καλά ο χειμώνας και δεν έχουν έρθει οι λογαριασμοί του φυσικού αερίου και όχι μόνο…

newsit.gr

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button