Άποψη

Ν. Φαρμάκης: «Άπραγη και αμέτοχη η Περιφερειακή Αρχή για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων»

po-farmakis4

Ανοιχτή επιστολή του Περιφερειακού Συμβούλου Νεκτάριου Φαρμάκη σχετικά με την σημερινή πράξη νομοθετικού περιεχομένου περί μεταφοράς των ταμειακών διαθεσίμων μεταξύ άλλων και των ΟΤΑ. «Η Περιφερειακή Αρχή επέδειξε για ακόμη μια φορά έλλειψη αντανακλαστικών, αδιαφορώντας στις προειδοποιήσεις μας»,αναφέρει σχετικά με το θέμα μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο κ. Φαρμάκης.

H επιστολή:

Ήταν γνωστό από καιρό, ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης ήταν να «απλώσει χέρι» στα ταμειακά διαθέσιμα, μεταξύ άλλων, και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Για το λόγο αυτό είχαμε αρμοδίως ζητήσει τη σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου , ούτως ώστε να υπάρξει ενημέρωση και απόφαση για τη στάση μας απέναντι σε μια πρωτοφανή και «διαφαινόμενη» τότε κίνηση της κεντρικής κυβέρνησης εις βάρος των ΟΤΑ. Για εμάς αλλά και πιστεύω για όλους τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης, το ενδεχόμενο αυτό ήταν και είναι κατακριτέο. Ωστόσο, η Περιφερειακή Αρχή επέδειξε για ακόμη μια φορά έλλειψη αντανακλαστικών, αδιαφορώντας στις προειδοποιήσεις μας. Προέβαλλε μάλιστα ως δικαιολογία, για τη μη σύγκληση Π.Σ, την ανυπαρξία αίτησης για το συγκεκριμένο θέμα από το 1/3 των περιφερειακών συμβούλων, ξεχνώντας μάλλον ότι ο ίδιος ο Περιφερειάρχης δύναται να προκαλέσει έκτακτη σύγκληση Π.Σ. Μάλλον, όμως είχε πιο σημαντικά θέματα να (ΜΗΝ) ασχοληθεί, όπως τα σκουπίδια στον Πύργο!!!

Για μια ακόμη φορά, οι εξελίξεις μας πρόλαβαν κι έτσι σήμερα έγινε κάτι πρωτοφανές και ανήκουστο στα χρονικά.  Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που δημοσιεύθηκε σήμερα (ΦΕΚ 41/20-4-2015) καθίσταται «αναδρομικά» υποχρεωτική η μεταφορά των διαθέσιμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και των Ο.Τ.Α. Α’ και Β’ Βαθμού στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Εκτός του ότι η εν λόγω ΠΝΠ είναι εντελώς αντίθετη στο Σύνταγμα της Ελλάδας, όπου στο άρθρο 102 παρ. 2 εδ. α’ αναφέρεται ρητώς ότι “Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια” , η εν λόγω ενέργεια θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη λειτουργία του θεσμού που υπηρετούμε. Αποτελεί ευθεία επίθεση στα συμφέροντα των πολιτών της περιφέρειάς μας αλλά και των Δήμων, αφού τους στερεί σημαντικά κονδύλια, προορισμένα για υλοποίηση προγραμματισμένων δράσεων και έργων. Είναι σε κάθε περίπτωση, ωμή ομολογία εσωτερικής παύσης πληρωμών και επικείμενης χρεωκοπίας.

Απέναντι σε αυτή την ωμή επίθεση της κυβέρνησης, η Περιφερειακή Αρχή, παρότι είχε προειδοποιηθεί, στέκεται άπραγη και αμέτοχη, κοιτάζοντας το «πλοίο να βουλιάζει». Για λόγο ακριβώς αυτό, επειδή δηλαδή είχε προειδοποιηθεί εγκαίρως, καθίσταται αυτομάτως συνένοχη για ό,τι από εδώ και πέρα συμβεί αναφορικά με τα ταμειακά μας διαθέσιμα. Πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουν κάποιοι ότι έχουν εκλεγεί για να υπηρετούν συγκεκριμένο θεσμό και τους πολίτες και όχι για να διαχειρίζονται μικροπολιτικά γεγονότα και καταστάσεις. Τώρα, που τα πράγματα σοβάρεψαν φάνηκε πόσο λίγοι είναι! Ελπίζουμε να μην είναι αργά!

Έστω και τώρα, καλούμε τον Περιφερειάρχη να αναλάβει πρωτοβουλία και να συγκαλέσει έκτακτο Π.Σ με τη συμμετοχή όλων των Δημάρχων της ΠΔΕ για τη λήψη μία και ενιαίας απόφασης περί του τι μέλλει γενέσθαι. Πράξεις σαν την σημερινή δεν μπορεί να μείνουν αναπάντητες. Ο πολιτικός αλλά και ο νομικός μας πολιτισμός δεν μας αφήνει ανυπεράσπιστους σε τέτοια βάναυση προσβολή των δικαιωμάτων μας και σε τέτοιες έκνομες ενέργειες. Μπορούμε και πρέπει να αμυνθούμε! Πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποδείξουμε ότι διαφυλάττουμε σαν αυτοδιοίκηση τη σοβαρότητα στη διοίκηση αντιστεκόμενοι σε φαινόμενα παράκρουσης όπως αυτά που ζούμε τον τελευταίο καιρό.

Με εκτίμηση

Νεκτάριος Αθ. Φαρμάκης

Δικηγόρος

Περιφερειακός Σύμβουλος ΠΔΕ (Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button