ΕκκλησίαΡοή Ειδήσεων

Με κάθε επισημότητα η υποδοχή του Τιμίου Ξύλου στον ΙΝ Αγίου Αθανασίου Αμφιλοχίας (video-φωτο)

Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα, η πόλη της Αμφιλοχίας φιλοξένησε μια εκδήλωση υψηλού θρησκευτικού ενδιαφέροντος, καθώς το Ιερό Απότμημα του Τιμίου Ξύλου κατέφθασε στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου.

Στις 6 Απριλίου 2024, στις 18:00, η Κεντρική Πλατεία της πόλης γέμισε με πιστούς, ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνός οδήγησε τη διαδικασία.
Η διοργάνωση συνοδευόταν από την παρουσία της Δημοτικής Φιλαρμονικής και του Πολιτιστικού Κέντρου Αμφιλοχίας, προσδίδοντας έναν ακόμη πιο επιβλητικό χαρακτήρα στην εκδήλωση. Πολλοί πιστοί παρακολούθησαν με συγκίνηση τη μεταφορά του Ιερού Αποτμήματος, δημιουργώντας ένα κλίμα σεβασμού και ευλάβειας.


Με πνεύμα ευλάβειας και κατάνυξης, πλήθος πιστών συμμετείχε στην τελετή, δημιουργώντας κλίμα κατανυκτικό και ευλογημένο.
Η επικείμενη Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως θα είναι μια ημέρα ιδιαίτερης σημασίας, καθώς θα πραγματοποιηθεί η Ακολουθία του Όρθρου και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη κ. Δαμασκηνό.
Το Τίμιο Ξύλο θα παραμείνει στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου έως την Παρασκευή 12 Απριλίου 2024, ενώ καθημερινά θα τελούνται οι ιερές ακολουθίες σύμφωνα με το πρόγραμμα, προσφέροντας έτσι στους πιστούς την ευκαιρία για μια βαθύτερη συνδεσμολογία με την πνευματική τους πλευρά.

H ανακοίνωση της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Πανηγυρικά εορτάσθηκε η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως σε ολόκληρη την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Στην παραθαλάσσια πόλη της Αμφιλοχίας επίκεντρο του εορτασμού αποτέλεσε ο Ιερός Ναός του Αγίου Αθανασίου, όπου το απόγευμα του Σαββάτου 6 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε η υποδοχή αποτμήματος του Τιμίου Ξύλου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνό.
Η υποδοχή έλαβε χώρα στην κεντρική πλατεία της Αμφιλοχίας και στη συνέχεια με λιτανευτική πομπή το Τίμιο Ξύλο μεταφέρθηκε στον Ιερό Ναό, όπου τελέσθηκε η ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Δαμασκηνού.
Στην υποδοχή συμμετείχαν η Φιλαρμονική του Δήμου Αμφιλοχίας, τμήματα πολιτιστικών συλλόγων και πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Αθανάσιος Τορουνίδης και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών Δημοτικών και Αστυνομικών Αρχών.
Κηρύσσοντας τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός εξήγησε, γιατί η αγία μας Εκκλησία προβάλλει στο μέσον της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό του Χριστού και παρουσίασε ποιός είναι ο προσωπικός σταυρός που σηκώνει στους ώμους του ο κάθε χριστιανός.
Είναι οι θλίψεις, οι δοκιμασίες, οι περιστάσεις, οι αντιξοότητες. Είναι όλα εκείνα που επιτρέπει ο Θεός να εισέλθουν στη ζωή μας για να μας παιδαγωγήσουν. Σταυρός για τον κάθε πιστό είναι η αμαρτία, τα πάθη, οι αδυναμίες, τα μειονεκτήματά του. Άλλα από αυτά τον συνοδεύουν από την πρώτη ημέρα της γεννήσεως του και άλλα προστίθενται στο διάβα της ζωής του. Σταυρός του κάθε πιστού είναι ο πνευματικός αγώνας, αυτό το προσκλητήριο που απευθύνει η αγία μας Εκκλησία να ανέβουμε σε πνευματικά όρη αρετής, εγκράτειας, ταπείνωσης, μετάνοιας και αγάπης.
Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε την διδασκαλία των Πατέρων της Εκκλησίας, ότι ο προσωπικός μας σταυρός είναι ταυτόχρονα ο Σταυρός του Χριστού. Τόνισε ότι σηκώνοντας στους ώμους μας τον δικό μας σταυρό, αισθανόμαστε ότι συμπάσχουμε με τον ίδιο τον Χριστό, ο Οποίος έπαθε υπέρ ημών κατά το εκούσιο Πάθος Του. Νοιώθουμε ότι συμμετέχουμε στην δική Του Σταυρική θυσία. Συμμετέχουμε στο Πάθος Του για να συμμετάσχουμε και στον δικό Του δοξασμό στην επουράνιο Βασιλεία του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.
Η δύναμη που πηγάζει από τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου μας, μας ενισχύει να σηκώσουμε και τον δικό μας σταυρό. Οι δικές μας δυνάμεις δεν επαρκούν. Όταν πιστέψουμε ότι συσταυρωνόμαστε με τον Χριστό, τότε η δική Του δύναμη θα έρθει να ενωθεί με την δική μας. Μόνο αν πιστέψουμε ότι ο δικός μας σταυρός είναι και Σταυρός του Χριστού μπορούμε αγόγγυστα και απροϋπόθετα να σηκώσουμε τον δικό μας σταυρό, έχοντας εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού, υποτάσσοντας το δικό μας θέλημα στη δική Του επιθυμία και γνωρίζοντας ότι τον Σταυρό πάντοτε διαδέχεται η Ανάσταση και ο Γολγοθάς οδηγεί πάντοτε στο κενό Mνημείο.
Ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι «βασική προϋπόθεση είναι να πιστέψουμε σε αυτό που και οι άγιοι πίστεψαν, εφάρμοσαν στη ζωή τους και δίδαξαν: ότι ο σταυρός του κάθε ανθρώπου είναι ταυτόχρονα και Σταυρός του Χριστού. Και ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής πρέπει να απαρνηθούμε τον παλαιό άνθρωπο που κρύβουμε μέσα μας, να αποτινάξουμε το σαρκικό φρόνιμα και να ενδυθούμε τον χιτώνα της ταπείνωσης και της αγάπης. Να ακολουθήσουμε την οδό της ασκήσεως και της μετανοίας. Όλα αυτά είναι ένας σταυρός. Αν όμως θεωρήσουμε ότι είναι ταυτόχρονα και Σταυρός του Χριστού θα ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο όχι από ανάγκη αλλά από αγάπη, όχι από υποχρέωση αλλά από ανταπόκριση στην πρόσκληση του Χριστού. Όλα αυτά δεν θα είναι μία επιφανειακή, συμφεροντολογική ανταπόκριση στις ευαγγελικές επιταγές, αλλά θα είναι μια δική μας καθημερινή συσταύρωση με τον Κύριό μας και τότε ο πνευματικός μας αγώνας θα καρποφορήσει και η πνευματική μας προσπάθεια θα μας προσφέρει την εσωτερική πνευματική αναγέννηση».

Το πρωί της Κυριακής τελέσθηκαν η Ακολουθία του Όρθρου και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού.
Κατά την διάρκεια του Κοινωνικού ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αμφιλοχίας, Πρωτοπρ. Οδυσσέας Κυρόσιμος ανέγνωσε την Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τις ιερατικές κλίσεις. Ακολούθησε η τελετή της λιτανεύσεως και της προσκυνήσεως του Τιμίου Σταυρού, σύμφωνα με το τυπικό της ημέρας.
Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Πρωτοπρ. Οδυσσέα Κυρόσιμο για την προετοιμασία και την οργάνωση του προσκυνήματος καθώς και τον Ιερομόναχο Νικήτα, εκ της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος Αγίου Όρους, που συμμετείχε στην Θεία Λειτουργία, αλλά και όλους τους πιστούς που προσήλθαν να προσκυνήσουν και να λάβουν την χάρη του Τιμίου Ξύλου.
Το Τίμιο Ξύλο θα παραμείνει στον Ιερό Ναό έως την Παρασκευή 12 Απριλίου 2024, ενώ καθημερινά θα τελούνται οι ιερές ακολουθίες.

timio xylo (1)

timio xylo (2)

timio xylo (3)

timio xylo (4)

timio xylo (5)

timio xylo (6)

timio xylo (7)

timio xylo (8)

timio xylo amf (1)

timio xylo amf (3)

timio xylo amf (4)

e-maistros.gr

Χορηγούμενη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button