sliderΑγρότεςΡοή Ειδήσεων

Ludwigia grandiflora: Ζιζάνιο-εισβολέας κατακλύζει παραλίμνιες περιοχές

Κίνδυνοι για τα παραλίμνια οικοσυστήματα της Λυσιμαχίας και της Τριχωνίδας

Ο γεωπόνος Ηλίας Ντζάνης, γράφει στο agriniopress, για ένα από τα πλέον επιθετικά ζιζάνια – εισβολείς που καταγράφεται σε παραλίμνιες περιοχές του Αγρινίου και που εμφανίστηκε πριν από τρία περίπου χρόνια

Το ξενικό  ζιζάνιο Ludwigia grandiflora σε λίγα χρόνια εποίκισε όχι μόνο τμήμα τοποθεσίας στη περιοχή Λυσιμαχίας, αλλά άρχισε να επεκτείνεται ανατολικότερα  και προς τη λίμνη Τριχωνίδα.  Το ζητούμενο είναι βέβαια να υπάρξει κάποια ενεργοποίηση αρμοδίων , αφού η περαιτέρω εξάπλωση του, ελλοχεύει κινδύνους για τα παραλίμνια οικοσυστήματα, όπως επισημαίνει στο κείμενο του, ο γνωστός γεωτεχνικός Ηλίας Ντζάνης.


Γράφει συγκεκριμένα:

«Επειδή τα θέματα υψηλού πολιτικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος καθώς και των συνακόλουθων στρατηγικών στόχων τα έχουν αναλάβει οι επώνυμες ηγεσίες (πολιτικές, πνευματικές, θρησκευτικές, φορείς, ΜΚΟ, κ.λ.π.), εμείς, μικρώνυμοι όντες, θα ασχοληθούμε με μερικά ασήμαντα ζητήματα, επειδή δεν γνωρίζουμε αν κανείς ασχολείται σοβαρά με αυτά. Πιστεύουμε όμως, πώς αυτά μπορεί να ενδιαφέρουν και κάποιους, έστω και ¨εν σμικρώ¨.

Για να μην κουράζουμε τους αναγνώστες, ή κάποιους από τους ιθύνοντες που δεν έχουν χρόνο για μελέτη ή απλή ανάγνωση αναλυτικών παρουσιάσεων, θα είμαστε σύντομοι και θα δημοσιοποιήσουμε τμηματικά μερικά από αυτά τα μικρού ενδιαφέροντος ζητήματα σε δύο ή τρείς συνέχειες.

Στο τωρινό μας κείμενο θα αναφερθούμε σε ένα ζιζάνιο, από τα αποκαλούμενα «φυτά ή ζιζάνια εισβολείς».

Πριν από τρία περίπου χρόνια εντοπίσαμε, ύστερα από σχετική πληροφόρηση συμπολίτη μας κτηνοτρόφου, ένα υδροχαρές ζιζάνιο (αγριόχορτο για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τη Βοτανική) σε παρόχθια έκταση του καναλιού που συνδέει τη Λυσιμαχία με τον Αχελώο και συγκεκριμένα κοντά στο χωριό Λυσιμαχία. Επίσης την ίδια εποχή το εντοπίσαμε και στην Ανατολική παραλίμνια περιοχή της λίμνης Λυσιμαχίας.

Το ζιζάνιο αυτό μέχρι τότε, τουλάχιστον επίσημα,  δεν ήταν γνωστό στη περιοχή μας. Κτηνοτρόφος μάλιστα της περιοχής μας ενημέρωσε, πως φοβάται,  ότι, το χορτάρι αυτό αν καταναλωθεί από τα πρόβατα, ίσως να μπορεί να προκαλέσει ένα είδος παραλυτικής αστάθειας και να τελικά να οδηγήσει τα ζώα στο θάνατο από ασιτία. Δεν γνωρίζω αν πράγματι αυτό συμβαίνει για να μην δημιουργείται και πανικός. Δεν γνωρίζω επίσης, αν έχουν ασχοληθεί με το θέμα οι αρμόδιες υπηρεσίες. Θέλω όμως να γνωρίσω στους αναγνώστες αυτού του κειμένου, πώς, από δείγματα που στείλαμε με τον  ομότιμο καθηγητή  κ. Π. Λόλα στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το ζιζάνιο αυτό αναγνωρίστηκε βοτανικά και ανήκει στο είδος Ludwigia grandiflora, της οικογένειας Onagraceae.  (Σχετικές ανακοινώσεις θα υπάρξουν στο προσεχές Ζιζανιολογικό Συνέδριο). Το φυτικό αυτό είδος, όπως προαναφέραμε, δεν είχε απασχολήσει κανέναν παλιότερα, ή και πιθανόν να μην είχε καν εντοπιστεί στην τοπική μας χλωρίδα. Σήμερα όμως,  ως  ζιζάνιο θεωρείται από αυτά που, όπως αναφέραμε, αποκαλούνται εισβολείς. Επίσης  είναι άγνωστο, τουλάχιστον για πολλούς,  πώς και πότε το ανωτέρω είδος εισήχθη στη περιοχή μας, γιατί η καταγωγή του είναι από τη κεντρική και νότια Αμερική, αν και ένα είδος του γένους Ludwigia  έχει καταγραφεί και στην Δυτ.  Ευρώπη παλιότερα (L. palustris), όχι όμως το συγκεκριμένο στο οποίο αναφερόμαστε. Θεωρείται από τα πλέον επιθετικά ζιζάνια – εισβολείς και αυτό φαίνεται και από τη ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται, αφού σε λίγα χρόνια εποίκισε όχι μόνο τμήμα της τοποθεσίας που αναφέραμε στη περιοχή Λυσιμαχίας, αλλά άρχισε να επεκτείνεται ανατολικότερα  και προς τη λίμνη Τριχωνίδα. Ήδη το έχουμε εντοπίσει στις όχθες της λίμνης Τριχωνίδας στη περιοχή Αμπάρια και κοντά στις πόρτες του δίαυλου Τριχωνίδας-Λυσιμαχίας.

Πολλαπλασιάζεται και με ριζώματα, δημιουργώντας μεγάλη φυτομάζα και κατά τη ταπεινή μας γνώμη υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να εκτοπίσει άλλα φυτικά είδη της τοπικής χλωρίδας και να ανατρέψει ισορροπίες αιώνων της αιτωλικής υδροχαρούς φυτοκοινωνίας.

Μια τέτοια ενδεχόμενη ανατροπή δεν γνωρίζουμε αν θα συνεπιφέρει και ανατροπή στη λιμναία ιχθυοπανίδα. Σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ έχει χαρακτηριστεί ως ¨a noxious weed¨ και λόγω των αλληλοπαθητικών ιδιοτήτων του, για όσους θέλουν να ψαχτούν περισσότερο. Επίσης, θα πρέπει να τονίσουμε πως στη σχετική βιβλιογραφία που ανατρέξαμε δεν βρήκαμε πουθενά αναφορές για ζωοτοξικότητα του είδους αυτού στα θηλαστικά, για την οποία παραπονέθηκαν οι τοπικοί κτηνοτρόφοι.

Φρονούμε όμως, πώς, άσχετα από τις δικές μας βιβλιογραφικές πληροφορίες, το γεγονός αυτό θα πρέπει να διερευνηθεί διεξοδικά σε όλες τις πτυχές του, χωρίς σκηνές πανικού και υστερικές κραυγές, και βεβαίως χωρίς τις συνηθισμένες φανφάρες. Επίσης πιστεύουμε, πως ανάλογα φαινόμενα εισβολής φυτικών ειδών, αν συνδυαστούν και με τις συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή, ίσως θα πρέπει οι αρμόδιοι φορείς να τα μελετήσουν διεξοδικότερα,  να επαγρυπνούν με συστηματικές έρευνες πεδίου και να μην μένουμε στις καταγραφές και διαπιστώσεις.

Με την ελπίδα και την πίστη, ότι δεν διαταράσσουμε την εργασιακή ηρεμία των αρμοδίων φορέων, ούτε βεβαίως των συμπολιτών μας, προτείνουμε να βάλουν οι αρμόδιες υπηρεσίες (ποιές στα αλήθεια?) στο πρόγραμμά τους, αν δεν το έχουν κάνει ήδη, (θα μας χαροποιούσε ιδιαίτερα να έχουν ήδη επιληφθεί του θέματος) – και τη μελέτη αυτού του μικρού ζητήματος, ευχόμενος ταυτόχρονα να μη δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στα λιμναία οικοσυστήματα της περιοχής μας.

Για περισσότερη ενημέρωση επισυνάπτουμε και μερικές φωτογραφίες αυτού του φυτού – ζιζανίου  από την περιοχή Λυσιμαχίας και Τριχωνίδας, που πήρε ο συντάκτης αυτού, του μικρού πλέον, κειμένου».

Φύλλα και άνθος μετά την πτώση των πετάλων (αρχή σχηματισμού κάψας). Αμπάρια Τριχωνίδας 13-6-2020.
Φυτό της ludwigia grandiflora, πριν την άνθιση ( Λυσιμαχία, 13-6-20).
Πυκνό και συμπαγές ριζικό σύστημα της ludwigia grandiflora.
(περιοχή Λυσιμαχίας, 16-6-21)
Ενδεικτική εικόνα του ριζικού συστήματος της ludwigia grandiflora
(παρόχθια περιοχή Δίμηκου. Λυσιμαχία, 16-6-21)
Χαρακτηριστική εικόνα του ύψους ανάπτυξης του υπέργειου μέρους της ludwigia grandiflora. (περιοχή Λυσιμαχίας 16-6-21)
Εικόνα της επιθετικής ανάπτυξης και των πιθανών αλληλοπαθητικών ιδιοτήτων της ludwigia grandiflora (περιοχή Δίμηκου Λυσιμαχίας, 16-6-2021).

 

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Ένα Σχόλιο

  1. Πάντως το 2006 έγινε η πρώτη καταγραφή στην Ελλάδα, στη λίμνη Λυσιμαχία, του είδους Ludwigia peploides subsp. montevidensis από τους Zotos, Raus & Dimopoulos. To 2018 εντοπίστηκε και στη λίμνη Τριχωνίδα από τους Τsounis L, Tan K. & Kehayias G. όπως αναφέρεται και στη σχετική δημοσίευση (Report 149) στο επιστημονικό περιοδικό Phytologia Balcanica. http://www.bio.bas.bg/~phytolbalcan/PDF/24_2/PhytolBalcan_24-2_12_Vladimirov_&_al_NFRs_36.pdf?fbclid=IwAR2s8T-alYkwmceIZKnWsEPc6ivuoVrtOFAgAwG_U7nRhwe4pk4F4TCQ9Go
    Χαρακτηριστικά στο συγκεκριμένο άρθρο, αναφέρουμε: Ludwigia grandiflora has been reported from the northern edge of Lake Lysimachia, together with L. peploides subsp. montevidensis (Tan & al. 2009). The third species in the area is L. palustris which is found at the eastern shore of Lake Lysimachia and between Lakes Trichonis and Angelokastro. Επομένως στη περιοχή μας το συγκεκριμένο είδος είναι καταγεγραμμένο από το 2009!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button