Ροή ΕιδήσεωνΥγεία-Ομορφιά

Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου και Ερυθρός Σταυρός για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη εορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου. Η ημερομηνία επιλέχθηκε καθώς είναι η ημερομηνία γέννησης του Frederick Banting, ο οποίος, μαζί με τον Charles Best, συνέλαβαν πρώτοι την ιδέα που οδήγησε στην ανακάλυψη της ινσουλίνης, τον Οκτώβριο του 1921.

Αναφέρει σε ενημέρωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου:


«Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια ολοένα αυξανόμενη παγκόσμια απειλή για την υγεία. Η νόσος αποτελεί τη βασική αιτία θανάτου για περίπου 7.000.000 άτομα ετησίως σε όλο τον κόσμο και συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων, νεφρικής ανεπάρκειας, μόνιμων βλαβών του αμφιβληστροειδούς και άλλων σοβαρών επιπλοκών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει σημειωθεί ραγδαία αύξηση της επίπτωσης της νόσου, με αποτέλεσμα σήμερα να πάσχουν από αυτήν πάνω από 285.000.000 άνθρωποι, δηλαδή το 6,6% του πληθυσμού της γης.

Στην Ελλάδα από σακχαρώδη διαβήτη πάσχει περίπου το 12% του γενικού πληθυσμού.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, ή όταν το σώμα δε μπορεί να χρησιμοποιήσει με αποτελεσματικό τρόπο την ινσουλίνη που παράγεται.

Χαρακτηριστικό του σακχαρώδη διαβήτη είναι ότι επηρεάζει δια βίου τον ασθενή και τα μέλη της οικογένειάς του με ανυπολόγιστες συνέπειες σε επίπεδο κοινωνικό, οικονομικό και ψυχολογικό.

Ο διαβήτης είναι μια δύσκολη πάθηση που έχει δια βίου απαιτήσεις από τους ασθενείς, αλλά και τις οικογένειές τους. Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να ελέγχουν το σάκχαρό τους, να παίρνουν φάρμακα, να ασκούνται σωματικά σε τακτική βάση και να μπορούν να ρυθμίζουν τις διατροφικές τους συνήθειες ανάλογα με την κατάστασή τους.

Η εκπαίδευση αποτελεί κλειδί για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του Διαβήτη και η μόνη ασπίδα προστασίας έναντι των επιπλοκών είναι η έγκαιρη διενέργεια των προληπτικών εξετάσεων για την ρύθμιση της νόσου ώστε να αποτραπούν ή να καθυστερήσουν οι επιπλοκές.

H Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη είναι η μεγαλύτερη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου για το σακχαρώδη διαβήτη και στοχεύει στην πρόληψη και στη καλύτερη διαχείριση του διαβήτη μέσα από την ενημέρωση σε ζητήματα υψίστης σημασίας όπως τα αίτια, τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση αυτού και στην παραμονή του διαβήτη στο προσκήνιο των διαβουλεύσεων για τη δημόσια υγεία σε κάθε χώρα του πλανήτη.

Ως Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου συστήνουμε 6μηνη προληπτική εξέταση σε όλους τους ενήλικες, ώστε να γίνεται έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος και ενημέρωση για τα προειδοποιητικά σημάδια του διαβήτη όπως είναι η υπερβολική δίψα, το αυξημένο αίσθημα πείνας, θολή όραση, υπερβολική κόπωση, κλπ. Σε επίπεδο πρόληψης, η διατήρηση του υγιούς σωματικού βάρους, η εφαρμογή ενός προγράμματος μέτριας σωματικής άσκησης και η υιοθέτηση της Μεσογειακής Διατροφής μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της εμφάνισης διαβήτη τύπου 2».

Από πλευράς του ο Ερυθρός Σταυρός πραγματοποιεί δράση ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης.

diavitis

Χορηγούμενη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button