sliderΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Η προχειρότητα των παλαιών καθαρισμών στον Ρύακα παραλίγο να πνίξει όλη τη Στράτο (video)

Καταστροφικό υπήρξε το πέρασμα της κακοκαιρίας για τη Δημοτική Ενότητα Στράτου του Δήμου Αγρινίου.

Το ρέμα του Ρύακα «έσπασε» με αποτέλεσμα να προκαλέσει μεγάλες ζημιές σε επιχειρήσεις και σπίτια. Από το ανεξέλεγκτο ρέμα πλημμύρισε μάλιστα και επιχείρηση ζωοτροφών επί της Εθνικής Οδού Αντιρρίου-Ιωαννίνων, η οποία και υπέστη τεράστια ζημιά, ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της.

Το ζήτημα με το συγκεκριμένα ρέμα δεν είναι κάτι που αναδύθηκε τώρα στην επιφάνεια, ίσα ίσα. Και παλαιότερα έχουν γίνει καθαρισμοί στο ρέμα αλλά πάντα πρόχειρα. Ο πρόεδρος της Κοινότητας Στράτου, Αναστάσιος Πατσέας ανέφερε χαρακτηριστικά στο agriniopress ότι προ τεσσάρων ετών είχε αποστείλει έγγραφο στην Περιφέρεια ζητώντας τον καθαρισμό του από χώματα, σκουπίδια και φερτά υλικά.

Η Περιφέρεια τότε είχε στείλει ένα μηχάνημα το οποίο απλώς μετέφερε όγκους χωμάτων πρόχειρα, κάτι που ο κ. Πατσέας χαρακτήρισε ως «τσάμπα δουλειά» και όχι άδικα. Λίγο καιρό αργότερα οι εργασίες απομάκρυνσης των χωμάτων ανατέθηκαν σε εργολάβο, ωστόσο «πάγωσαν» μετά από καταγγελίες που έγιναν από ιδιώτες.

Προ περίπου είκοσι ημερών μετά από νέες οχλήσεις προς την Περιφέρεια έγινε νέος καθαρισμός αρκετών μέτρων του ρέματος. Οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν να διανοιχτεί σε βάθος η κοίτη, ωστόσο ήταν ευτύχημα το γεγονός ότι καθαρίστηκε ότι καθαρίστηκε διότι σε αντίθετη περίπτωση το ρέμα θα «έπνιγε» όλο το χωριό. Το γεγονός επισημάνθηκε και στον απολογισμό του Περιφερειάρχη, Νεκτάριου Φαρμάκη, χθες στο Μεσολόγγι.

Το συνολικό μήκος του Ρύακα ανέρχεται περί τα 15 χιλιόμετρα. Όλα τα ρέματα της περιοχής από το ύψος της Κεχρινιάς καταλήγουν σε αυτό και έτσι, παρά το γεγονός ότι η βροχή δεν ήταν τόσο έντονη, δημιουργήθηκε ένας ισχυρός χείμαρρος, ο οποίος και υπήρξε υπεύθυνος για την καταστροφή δύο γεφυριών στο ύψος της Λεπενούς.

Από παλαιότερα σε ορισμένα σημεία του ρέματος υπάρχουν ορισμένα τσιμέντινα στηθαία τα οποία ωστόσο δεν έχουν συντηρηθεί. Η παλαιότητά τους, σε συνδυασμό με την προχειρότητα των παλαιών καθαρισμών οδήγησε στα πλημμυρικά φαινόμενα τα οποία και έπληξαν επιχειρήσεις, σπίτια και καλλιέργειες στη Στράτο.

Με την ευχή αυτή τη φορά οι εργασίες να πραγματοποιηθούν με την προσοχή και την επιμέλεια που πρέπει για να μη χαθούν άλλες περιουσίες και για να μη θρηνήσουμε θύματα.

*Πηγή βίντεο: Facebook

2 Σχόλια

  1. ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ, ΜΠΡΑΒΟ κ. ΦΑΡΜΑΚΗ ΠΟΥ ΕΣΠΑΣΕ ΤΟ ΡΕΜΑ! ΡΩΤΗΣΤΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΣΑΣ ΑΝ ΕΙΣΤΕ AGRINIO PRESS H’ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ. (ΝΕΑΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ)…

  2. Πρεπει και ο κόσμος να είναι υπεύθυνος γιατι πετανε σκουπίδια και μπαζα στα ρεματα και πνιγόμαστε ολοι μαζι. Δεν φταίει μονο το κρατος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button