ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Η ΕΛΟΠΥ παρουσίασε το έργο για το σύστημα επικύρωσης ασφάλειας κατανάλωσης νωπών ιχθύων

Η ζήτηση για φρέσκα νωπά ψάρια που προορίζονται για ωμή κατανάλωση όπως το sushi και το sashimi, αυξάνεται σταθερά τα τελευταία έτη στην Ευρωπαϊκή αγορά.

Οι σύγχρονες καταναλωτικές συνήθειες των ευρωπαίων καταναλωτών επηρεάζονται σημαντικά από τη γαστρονομική κουλτούρα των ανατολικών χωρών με παράδοση στην ωμή κατανάλωση ψαρικών. Για την παραγωγή παρασκευασμάτων που προορίζονται για ωμή κατανάλωση είναι νομοθετημένη η χρήση ψαριών τα οποία έχουν προηγουμένως καταψυχθεί για 24 ώρες. Σε πολλές περιπτώσεις η προϋπόθεση της κατάψυξης δεν είναι επιθυμητή από τους chefs για να πετύχουν το αποτέλεσμα που θέλουν.


Στο εξής όμως, τα αλιεύματα θαλασσινής εκτροφής μπορούν να εξαιρεθούν από την υποχρέωση της πρότερης κατάψυξης τους πριν τη χρήση, διότι η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών , ανέπτυξαν το επιστημονικό έργο «Προδιαγραφές και Σύστημα Επικύρωσης Ασφάλειας Κατανάλωσης Νωπών Ιχθύων».

Στα πλαίσια του έργου αναπτύχθηκαν πρωτόκολλα ελέγχων για τον αποκλεισμό πιθανών διατροφικών κινδύνων που σχετίζονται με την παρουσία παρασίτων μια παθογόνων οργανισμών.

Διαβάστε Επίσης

Παράλληλα αναπτύχθηκαν προδιαγραφές των ψαριών που προορίζονται για ωμή κατανάλωση και τέλος εφαρμόστηκαν τα προτεινόμενα πρωτόκολλα σε ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας προερχόμενα από διάφορες περιοχές της χώρας. Οι προδιαγραφές των ψαριών και τα πρωτόκολλα ελέγχου υποβλήθηκαν παράλληλα για έγκριση από την Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής αρμόδια αρχή για την ασφάλεια των νωπών αλιευμάτων.

«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους επικεφαλής των επιστημονικών μονάδων που συνεργάστηκαν στο έργο, την Δρ. Θεοφανία Τσιρώνη (επιστημονική Υπεύθυνη έργου), τον Δρ. Κων/νο Τσιγγενόπουλο (Δ/ντη Ερευνών ΕΛΚΕΘΕ) και τον Δρ. Γεώργιο Ρήγο (Δ/ντη Ερευνών ΕΛΚΕΘΕ) με τις ομάδες τους για επικύρωση των πρωτοκόλλων και την επιστημονική τεκμηρίωση του έργου. Επίσης τις κκ Διονυσία Μίντζα και Εύη Χατζηγιαννακού από το Τμήμα Αλιευμάτων στελέχη της Δ/νσης Υγιεινής & Ασφάλειας Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης της Γεν. Δ/νσης Κτηνιατρικής για την καθοδήγηση που παρείχαν», αναφέρει η ΕΛΟΠΥ.

Για την αποτελεσματική διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου, η ΕΛΟΠΥ υλοποίησε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών δύο εσπερίδες ενημέρωσης για τα στελέχη του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας και τους επαγγελματίες στην εστίαση, τα ΜΜΕ όπου παρουσιάστηκαν:

  • οι προδιαγραφές ιχθυηρών που προορίζονται για ωμή κατανάλωση
  • τα μέτρα που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας και τα παρασκευαστήρια ψαριών για να διασφαλίσουν τις προδιαγραφές
  • συνθήκες χρόνου και θερμοκρασίας για την διακίνηση – χρήση αλιευμάτων ωμής κατανάλωσης
  • οι απαιτήσεις της νομοθεσίας για αλιεύματα που προορίζονται για ωμή κατανάλωση.

Στη γευστική δοκιμή που ακολούθησε οι προσκεκλημένοι δοκίμασαν παρασκευές νωπών ψαριών.

Η θεσμοθέτηση στενών σχέσεων με τον Επιστημονικό και Ακαδημαϊκό κλάδο αποτελεί άρρηκτο κομμάτι της δραστηριότητας της ΕΛΟΠΥ. Με γνώμονα την γαλάζια και αειφόρο ανάπτυξη της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα και το εξωτερικό και τη δημιουργία οδηγών για τις σωστές πρακτικές σε κάθε τομέα λειτουργίας του κλάδου, η ΕΛΟΠΥ επενδύει συστηματικά στην υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων και επιστημονικών μελετών.

ergo elopy (3)

ergo elopy (4)

ergo elopy (2)

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button