Η αγιογραφία του κυνοκέφαλου Αγίου Χριστοφόρου στις Μηλιές του Πηλίου (φωτο-video)
Από τις πιο παράξενες και σπάνιες απεικονίσεις της ορθόδοξης εικονογραφίας αποτελεί η μορφή του αύριο τιμώμενου και πολιούχου του Αγρινίου, Αγίου Χριστοφόρου
Μια από αυτές τις απεικονίσεις, βρίσκεται στον φημισμένο Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών, που βρίσκεται στη κεντρική πλατεία των Μηλεών Πηλίου.
Έχει κτιστεί πριν το 1741 και είναι τρίκλιτος Βασιλική με κρυφούς τρούλους αλλά και χωρίς καμπαναριό με τέτοιο τρόπο ώστε το εξωτερικό του να μην προδίδει την αληθινή φύση του κτιρίου.
Εντυπωσιακή είναι η αγιογράφηση του Ναού όπου ξεχωρίζει η «μάχη» του Χριστού με τον Διάβολο και ο «Τροχός» της ζωής του ανθρώπου που αναφέρεται και ως τροχός της τύχης ή Rota Fortunae.
Η αγιογράφηση, που σπάνια συναντά κανείς σε άλλο ναό, έχει γίνει από Αγιορείτη μοναχό και το τέμπλο, που είναι ξυλόγλυπτο και επιχρυσωμένο από ξύλο φλαμουριάς, έχει κατασκευαστεί από Ηπειρώτες τεχνίτες.
Μια ακόμη αγιογραφία που ξεχωρίζει είναι αυτή του Αγίου Χριστοφόρου, που εμφανίζεται με κεφάλι σκύλου:
Σύμφωνα με ερευνητές, από τη γινόμενη ανασκόπηση της μορφής του Αγίου Χριστοφόρου στα μνημεία, αλλά και στις περιγραφές των σχετικών κειμένων, προκύπτει το συμπέρασμα, ότι η Ορθόδοξη εικονογραφία και κατά τους βυζαντινούς χρόνους και μετά την Άλωση ουδέποτε τον απεικόνισε με κεφάλι σκύλου. Μόνο περί τα τέλη ίσως του 17ου και κατά τον 18ο αιώνα εμφανίζεται ο τύπος του κυνοκεφάλου Αγίου.
Από τον 17ο αιώνα και μέχρι τον 19ο κυριαρχούσε στους ναούς η ιστόρησή του ως κυνοκεφάλου, δηλαδή με σώμα ανθρώπου και κεφαλή σκύλου, ενώ στην βυζντινή τέχνη απαντά αποκλειστικά η απεικόνισή του ως αγένειου νέου με στρατιωτική ενδυμασία. Ποικίλες είναι οι ερμηνείες που έχουν επιχειρηθεί, οι οποίες άλλοτε λαμβάνουν υπόψη τους την παραδεδομένη ιστορία της ζωής του Αγίου και άλλοτε την αγνοούν.
Σύμφωνα, λοιπόν, με το συναξάρι του Αγίου (όπως παρατίθεται στο Μηναίον Μαΐου): καὶ περὶ τούτου τοῦ ἐνδόξου καὶ μεγαλομάρτυρος λέγεται τερατώδη τινὰ καὶ παράδοξα. ὅτι τε κυνοπρόσωπος ἦν (τουτέστι δύσμορφος καὶ ἄγριος τὴν ὄψιν) ἐκ τῆς χώρας τῶν τοὺς ἀνθρώπους κατεσθιόντων.
Είναι φανερό ήδη από τον βίο του Αγίου ότι η απεικόνισή του με κεφαλή σκύλου ερμηνεύεται εξ αρχής ως σύμβολο σωματικής ασχήμιας και όχι ως κυριολεκτικός χαρακτηρισμός.
Σήμερα εικόνες – αγιογραφίες του Αγίου με κεφάλι σκύλου βρίσκονται εκτός από τις Μηλιές Πηλίου, στη Συλλογή Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου (1685), στο Καθολικό της Κάτω Μονής Δίβρης Ηλείας (18ος αιώνας), στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στη Λίνδο της Ρόδου, στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Αλεποχωρίου Διδυμοτείχου, στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Αντρωνίου Ηλείας (18ος αιώνας).
Επιμέλεια κειμένου-φωτο-video: agriniopress
Επίσης, περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την συγκεκριμένη απεικόνιση του Αγίου Χριστοφόρου μπορείτε να βρείτε εδώ, εδώ και εδώ.