Δυτική Ελλάδα

H αθέατη πλευρά της Αιτωλ/νίας

Δειτε μια αξιόλογη σπηλαιολογική εξερεύνηση με τον Γιάννη ΖαΜια ενασχόληση, για τους αθεράπευτους εραστές… της εξερεύνησης του αγνώστου … της έντονης δράσης … της σπάνιας και απερίγραπτης ομορφιάς … του ονείρου και του παραμυθιού.

0-500x375

 

Δώδεκα χρόνια πριν, συναντώντας τυχαία μερικά σπήλαια στις ορειβατικές εξορμήσεις του, διασταυρώθηκε ο δρόμος του με έναν από τους μεγάλους έρωτες της ζωής του.


 

Ο Γιάννης Ζαβιτσανάκης, έχοντας ήδη τότε μια πολύ γεμάτη με ποικίλες επαγγελματικές και εξωεπαγγελματικές δραστηριότητες ζωή, από την παιδική ακόμα ηλικία του,  δραστηριότητες που αφορούν στο χώρο της επιστήμης, της τέχνης, της τεχνολογίας και του αθλητισμού, ξεκίνησε τη Σπηλαιολογική δράση του το 2001.


Ήταν, τότε,  ήδη πτυχιούχος του τμήματος της Αρχαιολογίας και Ιστορίας Τέχνης της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του Α.Τ.Ε.Ι Μεσολογγίου, ιδιωτικής Σχολής Ηλεκτρονικών των Αθηνών, Μεταλλοτέχνης –Αγιογράφος με μαθητεία σε γνωστό και καταξιωμένο δάσκαλο…
Είχε ήδη ασχοληθεί με διάφορα αθλήματα, κυρίως με τη Σωματική Διάπλαση στην οποία είχε κερδίσει κορυφαίες Πανελλήνιες διακρίσεις και με το άθλημα του ανώμαλου δρόμου μεγάλων αποστάσεων.
Είχε ήδη πολλά χόμπυ, όπως τον ραδιοερασιτεχνισμό, τις μοτοσυκλέτες και τη μουσική- αρμόνιο και βυζαντινή.

Είχε ζήσει πολλά χρόνια σε πολλά, εντελώς διαφορετικά πεδία. Από το πολύβουο κέντρο της Αθήνας, έως την επαρχιακή πόλη όπου γεννήθηκε, το Μεσολόγγι. Και μέχρι απομονωμένες ορεινές περιοχές, στερούμενος εκεί και τις στοιχειωδέστερες σύγχρονες ανέσεις και ευκολίες, όπως τον ηλεκτρισμό και όσα η ύπαρξή του συνεπάγεται.
Είχε ασκήσει διάφορα επαγγέλματα. Από τα βαρύτερα χειρωνακτικά, όπως όλη σχεδόν τη γκάμα των αγροτικών και οικοδομικών εργασιών, την εργασία σε αλυκές και σε μεταφορικές εταιρείες, το επάγγελμα του προπονητή σε μεγάλα γυμναστήρια Σωματικής Διάπλασης των Αθηνών και πολλά ανάλογα …

… έως πνευματικές εργασίες, όπως διορθωτής κειμένων σε εκδοτικό οίκο και ιεροψάλτης σε Ι. Ναούς.

Νοιώθοντας όλο και μεγαλύτερη έλξη και αγάπη για τη φύση στις πιο παρθένες μορφές της και για τις δραστηριότητες σε αυτή, στράφηκε στην ορειβασία και στην αναρρίχηση.

 

Μετά από αυτά, όμως, τον κέρδισε η Σπηλαιολογία. Ασχολία που, η δραστηριοποίηση σε αυτή, απαιτεί συχνά και προϋποθέτει την εξοικείωση και με τις προηγούμενες – την ορειβασία και την αναρρίχηση δηλαδή.

 

Σταδιακά, εκπαιδεύτηκε στις τεχνικές του σπορ αυτού, απέκτησε όλο τον απαιτούμενο τεχνικό – ειδικό εξοπλισμό και, έστω και μόνος του, αφού σε ολόκληρη τη δυτική ηπειρωτική Ελλάδα και τα Ιόνια νησιά δεν υπάρχει Σπηλαιολογικός Σύλλογος αλλά ούτε και άλλος αυτόνομος σπηλαιολόγος, κατάφερε να εντοπίσει – προσεγγίσει – εξερευνήσει – μελετήσει ένα αξιόλογα μεγάλο αριθμό υπόγειων γεωλογικών μορφωμάτων, κυρίως στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, τον μεγαλύτερο σε έκταση στην Ελλάδα.

 
Σπήλαια, βάραθρα, σπηλαιοβάραθρα, δολίνες …

 

… αλλά και πηγάδια, στοές ορυχείων, υπόγειες αρχαίες κατασκευές ταφικής, αρδευτικής και κάθε άλλης χρήσης, αποτελούν μερικά από τα αντικείμενα αυτών των ερευνών του.

 

Κατέγραψε τις τοποθεσίες, διέσχισε και εξερεύνησε εξονυχιστικά το εσωτερικό των γεωλογικών αυτών σχηματισμών, αρχειοθέτησε λεπτομερείς περιγραφές τους, σχεδίασε τα σκαριφήματά τους, συγκέντρωσε τους θρύλους κα τις παραδόσεις που τους αφορούν, εντόπισε – όπου αυτά υπάρχουν – τα ίχνη ανθρώπινης κατοίκησης και παρουσίας στο εσωτερικό τους, μελέτησε τη χλωρίδα και την πανίδα τους, φωτογράφισε κάθε γωνιά τους …

 

Το Δεκέμβρη του 2005, υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας και με τη χρηματοδότηση της εκδοτικής δαπάνης από αυτή, προχώρησε στην έκδοση του Σπηλαιολογικού Οδηγού Αιτωλοακαρνανίας, ενός εκδοτικού έργου 245 έγχρωμων σελίδων όπου, με περισσότερες από 500 φωτογραφίες και σχεδιαγράμματα καθώς και με λεπτομερείς περιγραφές, παρουσιάζονται μερικά από τα πιο σημαντικά σπήλαια του νομού, ενδεικτικά από όλες τις περιοχές του. Από τις βορειότερες, του Βάλτου και της Ορεινής Ναυπακτίας έως τις νοτιότερες, όπου τα όρη Αράκυνθος και Βαράσοβα.

 

Επίσης, έχει πολλές σχετικές δημοσιεύσεις στον περιοδικό Αιτωλοακαρνανικό τύπο, όπως στα περιοδικά Επίκαιρα Αιτωλοακαρνανίας και Ώλενος.

 

Από τότε, πολύ καιρός κύλισε στο “σπηλαιολογικό αυλάκι”….

 

Έχει πραγματοποιήσει πολύ μεγάλο αριθμό νέων ερευνών και ευελπιστεί, μόλις ολοκληρωθούν κάποιες προγραμματισμένες από τον ίδιο για το άμεσο μέλλον έρευνες, να του δοθεί η ευκαιρία να προχωρήσει σε ένα νέο, ασύγκριτα πληρέστερο Οδηγό Υπογείων Καρστικών Μορφωμάτων του νομού μας.
Με ιδιαίτερη βαρύτητα, αυτή τη φορά, στα κατακόρυφα σπήλαια- τα βάραθρα.

 

Γεύσεις του υλικού αυτού, που σχεδόν καθημερινά εμπλουτίζεται και ανανεώνεται αφού σχεδόν καθημερινή είναι η σπηλαιολογική δράση του δημιουργού του, μπορούν να πάρουν οι ενδιαφερόμενοι στους προσωπικούς διαδικτυακούς τόπους του Γιάννη Ζαβιτσανάκη, που είναι το σπηλαιολογικό blogτου
http://cavemania.blogspot.gr/

και η σπηλαιολογική σελίδα του στο FaceBook

http://www.facebook.com/GiannesZabitsanakesSpelaiologia?fref=ts

 


 Ακόμα, προσφάτως προχώρησε στη δημιουργία της πρώτης Σπηλαιολογικής Ομάδας στην ιστορία της δυτικής ηπειρωτικής Ελλάδας.

Η Εταιρεία Καρστικών Ερευνών, είναι πια πραγματικότητα.

 

Όποιοι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής επιθυμούν να απολαύσουν τη δράση κοντά στην παρθένα και εν πολλοίς ανεξερεύνητη φύση του τόπου μας …

 

… να τον δουν με άλλη ματιά, όπως ποτέ δεν τον έχουν αντικρύσει …

 

  να νοιώσουν τη συγκίνηση της ανακάλυψης χώρων, σε πολλούς από τους οποίους ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν έχει υπάρξει ανθρώπινη παρουσία, αφού τα βάραθρα είναι από τα τελευταία σημεία του πλανήτη όπου ποτέ δεν έχει πατήσει το πόδι του άνθρωπος …

 

…. να αντικρύσουν φυσικά μνημεία απίστευτης ομορφιάς, απολύτως παραμυθένιους τόπους που ποτέ δε θα πίστευαν πως μπορεί να υπάρχουν και, μάλιστα, στα έγκατα της γης, της γης του ΔΙΚΟΥ τους τόπου, της δικής τους πατρίδας…

 

…να αποτυπώσουν στο φωτογραφικό φακό τους και, πάνω από όλα, στην ψυχή τους, την ασύγκριτη μαγεία υπόγειων ποταμών και λιμνών, εξωπραγματικών γαλακτόχρωμων σχηματισμών από “moonmilk (φεγγαρόγαλα)” παρθενικής λευκότητας,

 

σοκολατόχρωμων και διαμαντοστόλιστων χάρη στα οξείδια μεταλλευμάτων και στις ανακρυσταλλώσεις “παραπετασματοειδών” – “καμπανόσχημων” και κάθε άλλου απίθανου σχήματος σταλακτιτικών και σταλαγμιτικών σχηματισμών,

 

σπάνιων και μοναδικών “αυγών” και “μαραγαριταριών” των σπηλαίων,

λεπτεπίλεπτων, κρυστάλλινων “ελικτιτών οριζόντιας ανάπτυξης” από εξωτικό σεληνίτη συμπιεσμένο μεταξύ βαρύτερων πετρωμάτων …

 

… ολοσκάλιστων “λιθωματικών λεκανών – γκουρς”

… να εκπαιδευτούν, μέσα από την ομορφιά που θα συναντήσουν, να αναγνωρίζουν την αξία του τόπου τους και γενικότερα του φυσικού περιβάλλοντος, να το σέβονται, να το αγαπούν και να το προστατεύουν …

 

…. να νοιώσουν, οι τολμηρότεροι, τον ίλλιγο της κατάβασης και ανάβασης σε βάραθρα – φυσικά πηγάδια βάθους δεκάδων και εκατοντάδων μέτρων αξιοοποιώντας ειδικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και τις δυνατότητες που προσφέρει η “τεχνική του μονού σκοινιού”, απολαμβάνοντας έτσι την ικανοποίηση της ελευθερίας που προσφέρει η κατάργηση του φυσικού περιορισμού της βαρύτητας, η οποία υποχρεώνει τον άνθρωπο να περιορίζει την κίνησή του σε οριζόντιες και ήπια μονάχα κεκλιμένες επιφάνειες…

 

… όποιοι, με δυο λόγια, θέλουν να ξεφύγουν από την καθημερινότητα και να ζήσουν μοναδικές, πρωτόγνωρες εμπειρίες, ασύγκριτης ομορφιάς και ενδιαφέροντος, εκτονώνοντας με τον καλύτερο τρόπο το περίσσευμα της ενέργειάς τους και ασκούμενοι με τον φυσικότερο και πιο υγιεινό τρόπο. …


… όσοι, ακόμα, πιστεύουν στο ρητό πως “η διάρκεια της ζωής, δε μετριέται με τον αριθμό από τις ανάσες που θα πάρεις σε αυτή, αλλά με τον αριθμό των στιγμών που σου κόβουν την ανάσα ” …

… ας ακολουθήσουν..!

 

Μιχάλης Δημητρίου

βιτσανάκη

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button