Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Για την ιστορία και τη σημασία του κομποσκοινιού ενημερώνει στο facebook η Μητρόπολη

Με την επισήμανση πως είναι για προσευχή και όχι να να παίζει το ρόλο βραχιολιού...

Για την ιστορία και την σημασία του κομποσκοινιού ενημερώνει μέσω του προφίλ που διατηρεί στο facebook, η Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Πρόκειται για ένα «εργαλείο» που εξυπηρετεί τις ανάγκες της προσευχής και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά, σύμφωνα με την παράδοση, στο πρώτο μοναστήρι στην Θηβαΐδα της Αιγύπτου, μετά απο όραμα του ιδρυτή του Κοινοβιακού Μοναχισμού, Οσίου Παχωμίου.


Στην ίδια ανάρτηση εξηγείται η μέθοδος χρήσης του με την επισήμανση πως δεν παίζει το ρόλο βραχιολιού.

Αναλυτικά:

«Στο κομποσχοίνι, κάθε τμήμα του έχει κάποια συμβολική σημασία. Είναι πλεγμένο κυρίως από μαλλί για να θυμίζει στα μέλη της Εκκλησίας ότι είναι τα λογικά πρόβατα του Ιησού Χριστού (Ιωάν. 10:11). Έχει χρώμα μαύρο που συμβολίζει το πένθος των αμαρτιών αφού «ουδείς αναμάρτητος».

Το κομποσχοίνι, που έχουν όλοι οι ορθόδοξοι μοναχοί και το χρησιμοποιούν και πολλοί ορθόδοξοι λαϊκοί, είναι συνήθως μάλλινο και πλεγμένο σε διάφορα μεγέθη. Από πολύ μικρό, που φοριέται στο δάχτυλο, έως πολύ μεγάλο: 33άρι (με 33 κόμπους), 50άρι (με 50 κόμπους), 100άρι, 500άρι κ.λπ.

Σύμφωνα με την Παράδοση, ο Όσιος Παχώμιος, ο ιδρυτής του Κοινοβιακού Μοναχισμού, το 320 μ.Χ., ίδρυσε, με την ευλογία και βοήθεια του Αγίου Αντωνίου, το πρώτο μοναστήρι στην Θηβαΐδα της Αιγύπτου. Άρχισε να αναζητεί τρόπο που θα βοηθούσε τους μοναχούς στην αυτοσυγκέντρωση της προσευχής και στην αρίθμηση των ευχών.

Κατά την Παράδοση πάλι, ο Αρχάγγελος Γαβριήλ επισκέφθηκε στον ύπνο του τον Όσιο Παχώμιο και τού έδειξε πώς θα φτιάξει το μέσο-εργαλείο αυτό που θα εξυπηρετούσε τις ανάγκες της προσευχής. Το εργαλείο αυτό ήταν το κομποσχοίνι.

Στην προσευχή με κομποσχοίνι, που βοηθά πολύ στη συγκέντρωση του νου, ακολουθείται συγκεκριμένη τεχνική μέθοδος. Σε κάθε κόμπο που περνά ανάμεσα στα δάχτυλά του ο προσευχόμενος, λέει αλληλοδιαδόχως τις ευχές: «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με, Υπεραγία Θεοτόκε Σώσον ημάς, Άγιοι του Θεού πρεσβεύσατε υπέρ υμών». Είναι δυνατόν να λέγεται και μόνη η ευχή «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με». Το κομποσχοίνι έχει σχεδιαστεί για προσευχή, και όχι για να παίζει ρόλο βραχιολιού στον καρπό του χεριού».

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button