ΔιεθνήΡοή Ειδήσεων

Eurogroup: Συμφωνία για δάνεια από τον ESM χωρίς μνημόνια

Συμφωνία για τα δάνεια που θα διατεθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας επιτεύχθηκε στο Eurogroup, μετά από σύντομη συνεδρίαση.

Ο επικεφαλής Μάριο Σεντένο ανέφερε πως «δεν θα υπάρχουν όροι» πέραν από τη διάθεση των κεφαλαίων.

Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν στην παροχή φθηνών πιστοληπτικών γραμμών ύψους 240 δισ. ευρώ, που θα μπορούν να αντληθούν μέχρι τα τέλη του 2022, από τις χώρες που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι κάθε χώρα μπορεί να λάβει το ισόποσο του 2% του ΑΕΠ της και συμπλήρωσε πως θα ενεργοποιηθεί μετά το πέρας των κοινοβουλευτικών διαδικασιών στις χώρες. Ο ίδιος επεσήμανε ότι το επιτόκιο θα κινείται οριακά πάνω από το μηδέν.

Αξίζει να σημειωθεί πως η απόφαση καθορίζει και τις προμήθειες και εκτός του επιτοκίου του ESM, υπάρχει περιθώριο 10 μονάδων βάσης ετησίως, ενώ η προκαταβολική προμήθεια θα είναι 25 μονάδες βάσης, με την ετήσια στις 0,5 μονάδες βάσης.

Τα δάνεια θα έχουν δεκαετή περίοδο ωρίμανσης.

Ο Επίτροπος της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι υπογράμμισε ότι όλες οι χώρες είναι επιλέξιμες για τη χρηματοδότηση και πρόσθεσε πως για να αποκτήσουν πρόσβαση στα κεφάλαια οι χώρες θα πρέπει να παρουσιάσουν μια λίστα με δαπάνες που άμεσα ή έμμεσα σχετίζονται με υγειονομικές δαπάνες λόγω κορωνοϊού.

https://www.sofokleousin.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button