Άποψη

Ελενα Μάντζιου-Κοτρολού: Επιστολή για την λειτουργία του ΕΕΣ στο Αγρίνιο

po-kotrolou-eesΜε αφορμή την άφιξη του προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Αυγερινού στο Αγρίνιο, με επιστολή της η Έλενα Μάντζιου – Κοτρολου, εκφράζει τους προβληματισμούς της ενώ αφήνει και σαφείς αιχμές σχετικά με την “αιφνίδια και απροειδοποίητη” αντικατάσταση όλων των μελών του Δ.Σ. του τοπικού Τμήματος Αγρινίου, πριν από έναν χρόνο, κάνοντας παράλληλα και έναν απολογισμό των πεπραγμένων της Τοπικής Διοίκησης.

«Καλώς να έρθετε στην πόλη μας» κύριε Πρόεδρε, ειναι ο τίτλος της επιστολής της κ. Μάντζιου, που έχει ως εξής:

Με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην πόλη μας, θα ήθελα να παραθέσω γεγονότα και να δημοσιοποιήσω τις σκέψεις μου, 1 χρόνο σχεδόν μετά την αιφνίδια και απροειδοποίητη αντικατάσταση όλων των μελών του Δ.Σ του τοπικού τμήματος Αγρινίου πλην του προέδρου του.

Του «νέου», χρονικά, τοπικού προέδρου μιας και κατείχε τη θέση 2,5 χρόνια, κατόπιν της δικής μας εισήγησης (υπολοίπων μελών Δ.Σ) εφόσον εγώ –ως αντιπρόεδρος- για την εύρυθμη λειτουργία του τμήματος εκτελούσα χρέη για μεγάλο χρονικό διάστημα αν.πρ. λόγω θανάτου του προηγούμενου προέδρου μας και μετά από επανειλημμένα έγγραφα μας προς την Κ.Δ για την πλήρωση της θέσης, δήλωσα αδυναμία να την υπηρετήσω προς αποφυγή παρεξηγήσεων λόγω ευθιξίας για την ενασχόληση μου με τα πολιτικά δρώμενα.

Η ανασυγκρότηση του Δ.Σ κρίθηκε από την προσωρινή κεντρική διοίκηση απαραίτητη και αναγκαία λόγω πιθανής δημιουργίας Κέντρου Μετεγκατάστασης Μεταναστών στο νομό Αιτωλοακαρνανίας επειδή τα Τμήματα ΕΕΣ λόγω προσφυγικών ροών πρέπει να είναι σε ετοιμότητα, και κατόπιν προτάσεως του τοπικού προέδρου, ώστε να μπορέσει το τμήμα να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά.                                                                                                        Η απόφαση όμως εκφεύγει των αρμοδιοτήτων που έχει δώσει η δικαστική απόφαση στη διορισμένη κεντρική διοίκηση αφού τα καθήκοντα της περιορίζονται στη «διενέργεια αρχαιρεσιών για την ανάδειξη μελών τακτικής διοίκησης, προβαίνοντας μέχρι τότε σε όλες τις αναγκαίες διαχειριστικές πράξεις που αποσκοπούν στην εύρυθμη λειτουργία του σωματείου».

Η αντικατάσταση του δικού μας Δ.Σ, αλλά και άλλων ανά την επικράτεια, αποτελεί άραγε «αναγκαία διαχειριστική πράξη που αποσκοπεί στην εύρυθμη λειτουργία του σωματείου»; Εκτός κι αν διαπιστώθηκαν ανεπάρκεια, ελλιπείς ικανότητες στα καθήκοντά μας ή πράξεις μας που διατάραξαν την εύρυθμη λειτουργία του ΕΕΣ που όφειλε η προσωρινή διοίκηση να μας κοινοποιήσει, αφού μας αφορούσε, μαζί με τις ‘ευχαριστίες’ που μας έστειλε για τις μέχρι τότε ερυθροσταυρικές υπηρεσίες μας.

Όσο για την ‘Αποτελεσματικότητα’ μιλούν τα πεπραγμένα μας και η αναγνώριση της κοινωνίας του Αγρινίου που πάντα στάθηκε βοηθός και αρωγός στο έργο μας. Επιγραμματικά θα αναφέρω κάποιες από τις δράσεις μας:

Το πρώτο τμήμα στην Ελλάδα –προ κρίσης- που καθιέρωσε καθημερινό συσσίτιο απόρων συμπολιτών μας για πολλά χρόνια

Έμπρακτη συμπαράσταση από εθελόντριες της Νοσηλευτικής σε αναξιοπαθούντες νοσηλευόμενους στο Γ.Ν.Αγρινίου

Επισκέψεις  εθελοντριών της Κοινωνικής Πρόνοιας στο Γηροκομείο, στις μονάδες κοινωνικής επανένταξης, στα ειδικά σχολεία, στο ΚΔΑΠ, στο Χαμόγελο του Παιδιού

Φιλοξενία 30 Κούρδων πολιτικών προσφύγων από το πρόγραμμα των 1200 που είχε αναλάβει υπό την προστασία του ο ΕΕΣ

Δυο μεγάλες αποστολές με είδη ένδυσης-υπόδησης (όλα καινούρια) και ατομικά πακέτα ειδών προσωπικής υγιεινής στις φυλακές Ιωαννίνων και Κέρκυρας

Συμμετοχή εθελοντών μας στους σεισμούς της Λευκάδας, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, στους καταυλισμούς στη Λέσβο                                                                                                   Κάθε χρόνο, Χριστουγεννιάτικη παιδική εκδήλωση και δέματα για 100 και πλέον οικογένειες Χριστούγεννα και Πάσχα με τα απαραίτητα, για να νιώσουν πραγματικά Γιορτές

Γεύματα σε μοναχικούς για να αισθανθούν ότι υπάρχει κάποιος που τους νοιάζεται

Μαθήματα Πρώτων Βοηθειών σε κοινωνικές ομάδες                                                          Βασικές εξετάσεις με την κινητή μονάδα και                                                                                                                   Επισκέψεις με παιδιάτρους και οδοντιάτρους σε απομακρυσμένα σχολεία

Τμήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε αλλοδαπούς Συνεργασία με συλλόγους για Εθελοντική Αιμοδοσία

Δράσεις τις οποίες δεν θα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε χωρίς τη βοήθεια των εθελοντριών μας και των υπαλλήλων του τμήματος αλλά και τη συμμετοχή επιχειρηματιών –εμπόρων – επιστημόνων – απλών ιδιωτών που για άλλη μια φορά τους Ευχαριστώ. Εξάλλου πηγές εσόδων για την πραγματοποίηση των στόχων μας ήταν το Ετήσιο Τσάι, τα Bazaar που διοργανώναμε, οι χρηματικές δωρεές συμπολιτών και μελών του Δ.Σ, η απόδοση από την κεντρική διοίκηση 20% των χρημάτων από τον Έρανο στην περιοχή. Και μιλώ στον πληθυντικό γιατί το αποτέλεσμα είναι συλλογικό, ίσοι προς ίσους, Δ.Σ. – Εθελόντριες – Υπάλληλοι.

Με αυτά τα λίγα καταφέρναμε να ανταπεξέλθουμε και στην αποστολή μας και στα λειτουργικά μας έξοδα. Σίγουρα δεν διαχειριστήκαμε μεγάλα κονδύλια που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του ‘νέου περιβάλλοντος’ (μεταναστευτικό) και η «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» μας να περιορίστηκε εντός των τειχών, ίσως γι αυτό κριθήκαμε εκ των προτέρων ‘αναποτελεσματικοί’ .

Υπηρέτησα για 25 χρόνια 2 αιρετούς και 4 διορισμένους Προέδρους του ΕΕΣ … ‘Ημέτερη’ δεν υπήρξα κανενός ! ‘Ευχαριστώ’ τον σημερινό προσωρινό πρόεδρο που με κατήργησε από μια θέση «διορισμένη» (έτσι ήμουν γιατί έτσι ήταν το καταστατικό), τη Μοναδική Δοτή που είχα στη ζωή μου γιατί ΑΡΧΗ μου είναι να θέτω τον εαυτό μου στην κρίση των άλλων και πιστεύω ότι τις θέσεις πρέπει να τις κερδίζεις με την αξία σου.

Βέβαιο είναι ότι από μέλος της Μεγάλης Ερυθροσταυρικής Οικογένειας δεν μπορεί να με πάψει κανείς και ποτέ. Και επειδή επίκειται η επίλυση του θέματος του νέου καταστατικού, με το οποίο κατ’ επιταγή του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, τα τοπικά συμβούλια θα είναι πλέον αιρετά, Ποιος ξέρει ίσως ξανασυναντηθούμε … Θεμιτές οι προθέσεις από όλους … η διαφορά βρίσκεται στον τρόπο! Όσο για το νέο καταστατικό που, απ’ ότι έμαθα, ο τωρινός Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού εκπόνησε, βάσει του οποίου τα μέλη των Δ.Σ των τμημάτων συμμετέχουν ex officio στις εκλογές για ανάδειξη του Κ.Δ.Σ. δεν ξέρω αν το «υμέτερο εκλεκτορικό σώμα» (ανά την Ελλάδα) είναι αρκετό …

Καλή Επιτυχία στη μεθαυριανή εκδήλωση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button