ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Έκπτωτη η Swiss Med που θα προμήθευε το Ελληνικό Δημόσιο με 3 εκατ. self tests

Δήλωσε αδυναμία παράδοσης στον συμφωνηθέντα χρόνο - Πολάκης: «Αποτροπή "μπάζας" εκατομμυρίων...»

Έκπτωτη κρίθηκε η εταιρεία Swiss Med από τον πρώτο δημόσιο διαγωνισμό για την προμήθεια των self tests με σχετική απόφαση Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου.

Αιτία, όπως εξήγησαν στην HuffPost Greece, η μη παράδοση την περασμένη Πέμπτη, περίπου 1.000.000 self tests από την εταιρεία, ως όφειλε βάσει των όρων των συμφωνηθέντων. Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη εταιρεία επρόκειτο να παραδώσει συνολικά 3.000.000 στον Ελληνικό Δημόσιο.

Να σημειωθεί πως είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα σχετικά με  “περίεργη” εξαγορά της εταιρείας Swiss Med από την “ΒΑΣΤΑ ΙΚΕ”  , λίγες μέρες μετά την κήρυξη της ως αναδόχου του έργου της προμήθειας των tests. Ερωτήματα υπήρχαν από την αντιπολίτευση και σε σχέση με την εταιρεία , που φέρεται να ιδρύθηκε πριν μερικούς μήνες, με μετοχικό κεφάλαιο 30.000 ευρώ

Πολάκης: “Αποτροπή άλλης μιας μεγάλης «μπάζας» εκατομμυρίων”

Με βάση την ανακοίνωση απόφασης με την οποία η εταιρεία SWISSMED κηρύσσεται έκπτωτη από τον διαγωνισμό για τα περιβόητα self test για την Covid-19, ο Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και αν. Τομεάρχης Διοικητικής Διαφάνειας Παύλος Πολάκης, δηλώνει χαρακτηριστικά σε λογαριασμό του στα social media:
«Πάει η SWISSMED! Κηρύχτηκε έκπτωτη από τον διαγωνισμό των self test! Δεν τα παρέδωσε! Αφού βέβαια, φρόντισε να «αλλάξει χέρια» δύο 2 μέρες μετά που έκλεισε τη δουλειά των 10.080.000 €! Προφανώς, πέρασε στο όνομα των πραγματικών της χρηματοδοτών («ΒΑΣΤΑ» ΙΚΕ, κατασκευαστική -λέει- εταιρεία).

Είναι επίσης προφανές ότι οι πρόσφατες αποκαλύψεις μας για την εταιρεία «μαϊμού» (δείτε εδώ: https://www.facebook.com/100007004708966/posts/2849548418621954/  & https://www.facebook.com/100007004708966/posts/2850115778565218/) μας δικαιώνουν απόλυτα, ενώ είναι αυτές που οδήγησαν στην αποτροπή άλλης μιας μεγάλης «μπάζας» εκατομμυρίων στις πλάτες της δημόσιας υγείας».

Η απόφαση της έκπτωσης από την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας:

Σε ό,τι αφορά τώρα την επάρκεια των self tests, έχουν παραδοθεί περί τα 6.7 εκατ. ενώ εκτιμάται πως μέσα στην εβδομάδα θα λυθεί το ζήτημα σε ό,τι αφορά το πρόβλημα που δημιουργείται από τη στιγμή που η συγκεκριμένη εταιρεία τέθηκε εκτός.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες η Swiss Med είχε ενημερώσει ότι αδυνατεί να εκπληρώσει τη συμφωνία παράδοσης των τριών εκατομμυρίων τεστ και για αυτό είχε ζητήσει χρονική παράταση.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην απόφαση του Γ.Γ. , η σύμβαση ορίζει αυστηρά πως οι ανάδοχοι οφείλουν να παραδώσουν τα self-tests που τους αναλογούν εντός επτά ημερών από την υπογραφή της συμφωνίας.

Η δε σύμβαση προβλέπει ότι, λόγω του κατεπείγοντος της διαδικασίας που επιβάλλουν λόγοι δημόσιας υγείας, οι συμβατικοί χρόνοι παράδοσης δεν είναι δυνατόν να επιμηκυνθούν.

Η σχετική απόφαση προβλέπει επίσης την κατάπτωση υπέρ του δημοσίου της εγγυητικής επιστολής ύψους 504.000 ευρώ που αφορούσε τη συμμετοχή της Swiss Med στον διαγωνισμό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button