Δευτέρες σκέψεις από την κυβέρνηση για την εκτροπή του Αχελώου; Οι αναφορές Μητσοτάκη που θα συζητηθούν (video)
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη βουλή, στην «Ώρα του πρωθυπουργού», της ερώτησης του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση έγιναν αναφορές και στο ζήτημα της διαχείρισης των υδάτων, με τον πρωθυπουργό για δεύτερη φορά, να φαίνεται να εκφράζει ανοικτά επιφυλάξεις σχετικά με την εκτροπή του Αχελώου.
Την πρώτη φορά που μίλησε σχετικά ο πρωθυπουργός ήταν λίγο μετά την καταστροφή που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία και σήμερα Παρασκευή, έθεσε εκ νέου αυτόν τον προβληματισμό και για πρώτη φορά ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας.
Σχετικά με την διαχείριση υδάτων, που έθεσε νωρίτερα ο κ. Χαρίτσης, ο Κ. Μητσοτάκης, είπε πως «το πρόβλημα δεν είναι τωρινό και η Θεσσαλία παλεύει δεκαετίες τώρα. Κατά καιρούς έχουν συζητηθεί πολλές λύσεις».
Ο πρωθυπουργός συνέχισε:
«Δεν έχω δισταγμό να πω πως στο παρελθόν πολλοί μπορεί να έπεσαν θύματα μιας και μόνο λύσης, που ήταν η μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων νερών από τη Δυτική Ελλάδα στη Θεσσαλία. Τώρα ξέρουμε πια ότι η λύση απαιτεί πολλαπλές παρεμβάσεις».
Σημείωσε πως κάποιες από αυτές τις παρεμβάσεις, μπορεί να είναι , «αυτό που λέμε nature based , που σημαίνει μικρές λεκάνες πλημμυρικής απορροής ενδεχομένως πιο ψηλα στο βουνό και όχι χαμηλά»
«Δεν υπάρχει μια μαγική λύση για το θέμα των πλημμυρών της Θεσσαλίας, συνέχισε ο πρωθυπουργός, για να επισημάνει πως «δεν υπάρχει ένα φράγμα που θα λύσει μαγικά το πρόβλημα. Απαιτούνται πολλές παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα. Κάποιες μπορεί να είναι μικρές, κάποιες μπορεί να είναι μεγαλύτερες, δεν είμαι εγώ ειδικός , οι ειδικοί θα μας υποδείξουν αυτή τη δουλειά».
Ολοκληρώνοντας τη σχετική του αναφορά, προς το τέλος της δευτερολογίας του ο πρωθυπουργός, είπε: «Τη μελέτη στους Ολλανδούς ειδικούς, επειδή είπατε καθυστερήσαμε, την αναθέσαμε τρεις εβδομάδες μετά τον Daniel και τα συμπεράσματα θα μας τα παραδώσουν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Προφανώς και θα τα συζητήσουμε και με τους τοπικούς φορείς, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και με την τοπική κοινωνία. Αλλά πράγματι , εκεί θα χρειαστεί να πάρουμε και κάποιες δύσκολες αποφάσεις, θα το ξαναπώ, διότι η διαχείριση των υδάτων δεν μπορεί να γίνεται μόνο με όρους τοπικών – μικρών συμφερόντων. Πρέπει να μπορεί κάποιος να βλέπει ολόκληρη την εικόνα και να κάνει αυτήν την διαχείριση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος όλων των πολιτών της Θεσσαλίας. Και αυτό αφορά και στην αντίδραση σε ένα ενδεχόμενο πλημμυρικό φαινόμενο και στο τι πρέπει να γίνει, όταν αυτό εκδηλώνεται».
Αξίζει να υπογραμμιστεί πως οι αναφορές αυτές του πρωθυπουργού, γίνονται μόλις μια μέρα μετά την γνωστοποίηση της απόφασης του ΣτΕ, για την οποία πανηγυρίζουν φορείς της Θεσσαλίας και με την οποία κρίνονται ως νόμιμοι οι περιβαλλοντικοί όροι για το έργο του φράγματος της Μεσοχώρας. Κρίνεται συγκεκριμένα πως η Διοίκηση ευθυγραμμίστηκε με τις προηγούμενες ακυρωτικές αποφάσεις του Δικαστηρίου και ότι το έργο αποσυνδέθηκε από το εγχείρημα της εκτροπής του Αχελώου και αδειοδοτήθηκε ως υδροηλεκτρικό έργο.
Το έργο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1986, περατώθηκε τον Απρίλιο του 2001, αλλά δεν λειτούργησε ποτέ.
H σχετική αναφορά του Κ. Μητσοτάκη από το 15:56: