ΆποψηΡοή Ειδήσεων

«Χριστιανοί Επιστήμονες» υπέρ Μητροπολίτη Κοσμά: «Τί κακόν εποίησε λοιπόν;»

Σε επίκαιρη τοποθέτηση προβαίνει ομάδα «Χριστιανών Επιστημόνων», όπως προσυπογράφει σχετικά, στην οποία και εκφράζεται στήριξη προς τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά, για τον οποίον και αναφέρεται ότι γίνεται δέκτης μίας «άνευ προηγουμένου πολεμικής».

Οι «Χριστιανοί Επιστήμονες» αναφέρουν ότι πρόθεσή τους είναι «να διατρανώσουν ενωμένοι την αντίθεσή τους στη μικροπρέπεια, στην εμπάθεια και στις αδικίες σε βάρος του σεπτού Ποιμενάρχου, Μητροπολίτου Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά».

Σημειώνεται ότι προ διαστήματος η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της και να εξετάσει τη λήψη μέτρων για τους Μητροπολίτες Κυθήρων και Αιτωλίας και Ακαρνανίας επειδή δεν πειθάρχησαν στην απόφασή της για τα μέτρα της Μεγάλης Εβδομάδας, προκειμένου να μην υπάρξει διασπορά του κορωνοϊού.

Τα όσα τονίζουν οι «Χριστιανοί Επιστήμονες»:


«Τις τελευταίες ημέρες, με πόνο ψυχής, γίναμε μάρτυρες μιας άνευ προηγουμένου πολεμικής σε βάρος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. ΚΟΣΜΑ και κατ΄ επέκταση της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας & Ακαρνανίας.

Σε ορισμένα τοπικά ιστολόγια ειδήσεων και μέσα κοινωνικής δικτύωσης φιλοξενήθηκαν άρθρα και σχόλια, τα οποία τον κατηγορούν και δεν διστάζουν να του επιρρίπτουν ακόμα και ευθύνες για την υγειονομική εικόνα του Νομού.

Το επίπεδο του πολιτισμού μιας κοινωνίας προσδιορίζεται από ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Ένα από αυτά είναι ο τρόπος έκφρασης των μελών της. Αν λάβει κανείς υπόψη τα σχόλια αναγνωστών στις σχετικές αναρτήσεις, μάλλον θλίβεται και απογοητεύεται για την τοπική μας κοινωνία. Χωρίς κανένα μέτρο, χωρίς δεύτερη σκέψη, χάρη στη δυνατότητα που μας δίδει η τεχνολογία, πιάνει ο καθένας ένα πληκτρολόγιο στα χέρια του και ελεύθερα γράφει ότι θέλει, για όποιον θέλει. Είναι αυτό που αποτύπωσε στα «Μυστικά Άνθη» ο σοφός Φώτης Κόντογλου: «Η ελευθερία που δώσαμε στον εαυτό μας, με τη διεστραμμένη γνώμη μας, γίνηκε τυραννία και μας κάνει ότι θέλει».

Στόχος μας δεν είναι να λογοκρίνουμε ή να υποδείξουμε τί θα δημοσιεύουν οι χειριστές των ανωτέρω ιστολογίων, διότι έτσι καταστρατηγείται το άρθρο 14 του Συντάγματος μας (Ελευθερία του Τύπου).

Σκοπός μας είναι να εκφράσουμε κι εμείς ελεύθερα τη γνώμη μας, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς ψευδείς ειδήσεις και χωρίς ανακρίβειες για ένα πρόσωπο σεβαστό, το οποίο είτε το θέλουν ορισμένοι είτε όχι, αποτελεί πρότυπο για όλους εμάς τους Αιτωλοακαρνάνες, και αυτός είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ.κ. ΚΟΣΜΑΣ.

Στα ίχνη του προστάτη της Ιεράς Μητροπόλεώς μας Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ως Επίσκοπος, αλλά και πριν την εκλογή του ως Ιεροκήρυκας της Ι.Μ. Μητροπόλεως Αιτωλίας & Ακαρνανίας, συνεχώς και επαναλαμβανόμενα επισκέπτεται ακόμα και τα πιο μικρά και ξεχασμένα από κάθε αρμόδιο ακριτικά χωριά, μιας από τις μεγαλύτερες Μητροπόλεις της χώρας και γίνεται δεκτός από τους κατοίκους με θαυμασμό, συγκίνηση και ευγνωμοσύνη! «Δεδεμένος τω πνεύματι» (Πρ. κ΄, 22) πορεύεται  και κηρύττει την Αλήθεια! Πόσο διδάσκουν τα λεγόμενά του! Ξεκουράζουν και δίνουν θάρρος!

Σαν λαϊκός (Κωνσταντίνος) αλλά και σαν κληρικός (Κοσμάς) φέρει το όνομα του αγίου των σκλάβων, του μεγαλύτερου αγίου των νεωτέρων χρόνων της πατρίδας μας, του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Δεν θα πούμε ότι είναι τυχαίο. Δεν υπάρχει τύχη. Τύχη λέμε την άγνοιά μας να ερμηνεύσουμε αυτό που συμβαίνει, για ποιον λόγο συμβαίνει. Είναι η ευθύνη που φέρει ως Ποιμενάρχης μιας Μητρόπολης που έχει προστάτη τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό και τον τιμά. Τιμή αγίου σημαίνει μίμησης αγίου. Τότε ένας καλόγερος γύριζε όλη την σκλαβωμένη Ελλάδα και μιλούσε για Χριστό, για ψυχή, για οικογένεια και άνοιγε σχολεία! Σήμερα ένας Δεσπότης σε μια σκλαβωμένη από την πνευματική αλλοτρίωση και ηθική αποχαύνωση Ελλάδα κηρύττει τις ίδιες αιώνιες αξίες!

Συγκλονίζει ο λόγος του για την διαπαιδαγώγηση των νέων, όταν απευθύνεται στην μάνα και η φωνή του ταρακουνά τα σωθικά σου! «Μετά δακρύων νουθετών ένα έκαστον» (Πρ. κ΄, 31). Πιστός στην ιερά Παράδοση με κάθε ποιμαντορική του εγκύκλιο θεολογεί και μας παραδίδει μια ομολογία πίστεως!

Η διακονία της πνευματικής του πατρότητας είναι ολότελα εστιασμένη στη σωτηρία του πιστού λαού της Μητροπόλεως του, η οποία λαμβάνει χώρα μόνο εντός της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, για την οποία χαρακτηριστικά αναφέρει «να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού την Ορθόδοξο Εκκλησία μας ενωμένη και ορθοτομούσα» (Ποιμ. Εγκ. Για την Κυριακή της Ορθοδοξίας 2021). 

Με απλό, βαθύ και μεστό νοήματος, θεολογικό λόγο, μακριά από ωραιολογίες, καλλιέπειες και περίπλοκα νοήματα, κινούμενος στο πνεύμα των Αγίων Πατέρων κάνει συχνή αναφορά στο φιλοκαλικό σχήμα: κάθαρση, φωτισμό, δοξασμό (θέωση), τα οποία επιτυγχάνονται δια της χριστιανικής ζωής και της συμμετοχής στα Άγια Μυστήρια, ιδιαιτέρως στην Θεία Ευχαριστία, τονίζοντας: «Οφείλουμε να ομολογήσουμε την αλήθεια: Όποιος δεν κοινωνεί του Παναγίου Σώματος και του Τιμίου Αίματος του Χριστού μας, τακτικά και άξια, στερεί την αθάνατη ψυχή του από τον Πανάγιο Άρτο και την οδηγεί στον θάνατο» (Ποιμ. Εγκ. περί της Θείας Κοινωνίας Μάρτιος 2021).

Άνθρωπος θυσίας και αγάπης λοιπόν! Όπως πρέπει να είναι ο Επίσκοπος! Μιμητής του Χριστού! Πως λοιπόν θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υγεία ακόμα και τη ζωή των συνανθρώπων του; Με ποιο επιχείρημα κάποιοι τον κατηγορούν ότι τόσο καιρό με την στάση του, τον λόγο του και τις αποφάσεις του εναντιώνεται στην μάχη κατά της πανδημίας του covid-19; Ας διαβάσουν καλύτερα τις εγκυκλίους του για να δουν εκεί ποια είναι η ξεκάθαρη θέση του.

Στην Ποιμαντορική Εγκύκλιο περί της Θείας Κοινωνίας τον Μάρτιο του 2021 αναφέρει: «Υπάρχει, αγαπητοί, μία πανδημία όπως ονομάζεται. Επί ένα χρόνο τώρα, οι υπεύθυνοι τονίζουν ότι πρέπει να προσέξουμε την σωματική μας υγεία…. Κανείς δεν κατηγορεί τους υπευθύνους για την ανησυχία και την φροντίδα τους, όσον αφορά στον κίνδυνο της υγείας του ελληνικού λαού, όσο υπάρχει η επιδημία», αλλά και στην Ποιμαντορική Εγκύκλιο προς τον λαό της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας & Ακαρνανίας τον Νοέμβριο του 2020 σημειώνει:  «Ὑπάρχει, ἀγαπητοὶ μου,  ἕνας μεγάλος πειρασμός.  Ὑπάρχει μία ἐπιδημία, μιὰ λοιμικὴ νόσος. Βέβαια, ὀφείλουμε ὡς ἄνθρωποι νὰ προσέχουμε. Μὲ ταπείνωσι νὰ ἀκούσουμε τὶς ὁδηγίες τῆς ἰατρικῆς ἐπιστήμης καὶ νὰ τηροῦμε τοὺς ὅρους τῆς ὑγιεινῆς». Ξεκάθαρη θέση, που δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες για δήθεν απαγορεύσεις της χρήσης μάσκας και των λοιπών υγειονομικών μέτρων.

Σε κάθε δημόσιο λόγο του ουδέποτε τοποθετήθηκε κατά της ιατρικής επιστήμης και των ειδικών, αντιθέτως υποστηρίζει ότι «Ποτέ η Εκκλησία δεν ειρωνεύεται την επιστήμη» (Ποιμ. Εγκ. περί της Θείας Κοινωνίας Μάρτιος 2021) αφού «Κύριος έδωκεν ανθρώποις επιστήμην» (Σ.Σειράχ 38,6), προβάλλοντας τα παραδείγματα των αγίων ιατρών της Εκκλησίας μας, όπως τους Αγίους Αναργύρους, τον Άγιο Παντελεήμων, τον Μέγα Βασίλειο, τον Άγιο Λουκά Αρχιεπίσκοπο Συμφερουπόλεως και Κριμαίας και τόσους άλλους.

Απάντηση στις βιαστικές και άστοχες ετυμηγορίες για δήθεν ευθύνη της τοπικής Εκκλησίας στην αύξηση των κρουσμάτων στις πόλεις και τα χωριά της Ιεράς Μητροπόλεως μας, δίνουν πλέον και επίσημα χείλη. Σε δηλώσεις της η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Κα Βάνα Παπαευαγγέλου στις 14-05-2021 επισήμανε πως «Σήμερα βλέπουμε το αποτύπωμα του Πάσχα. Σημαντική επιβάρυνση στην Αιτωλοακαρνανία… με κοινό χαρακτηριστικό την νόσηση νέων ανθρώπων. Είναι ξεκάθαρο πως οι νέοι μας πήγαν να δουν τους δικούς τους και κάποιοι μετέφεραν τον ιό στους τόπους τους»[1]. Αλλά και πριν το Πάσχα, στους ιερούς ναούς τηρουμένων των μέτρων που όριζε η Πολιτεία, δεν παρατηρήθηκε ποτέ αύξηση των κρουσμάτων. Ακόμα και σε ιερές Πανηγύρεις, ουδέποτε υπήρξε η υπόνοια κρουσμάτων δόξα τω Θεώ!

Είναι λοιπόν άξιον απορίας, γιατί τον τελευταίο χρόνο και ιδιαιτέρως τις τελευταίες ημέρες, στοχευόμενα από συγκεκριμένα τοπικά μέσα γράφονται τόσες κατηγορίες, μάλιστα με τρόπο που προδίδουν κατάσταση μανίας, εναντίον της Ιεράς Μητροπόλεως και του Επισκόπου μας.

Πως παρουσιάζουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα από την πραγματική; Τί κακόν εποίησε λοιπόν;

Μήπως επειδή μας κηρύττει να μιμηθούμε τη ζωή των Αγίων της Εκκλησίας μας; Είναι κακό αυτό; Επειδή μας προτρέπει να «μην πάρουμε το βλέμμα της καρδιάς μας, την πίστι μας, την αγάπη μας, την υποταγή μας από τον Χριστό και Θεό μας· για να μεταμορφωθούμε και να ζήσουμε εις τον αιώνα» (Ποιμ. Εγκ. Χριστουγέννων 2020);

Ποιον βλάπτει; Ζημιώνει την πατρίδα μας; Βλάπτει την κοινωνία μας; Είναι καταστρεπτικό για εμάς τους ίδιους; Πρότυπο προβάλει τον Χριστό και τους φίλους Του, δηλαδή τους Αγίους, κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό. Προσβάλει την πολιτική ορθότητα ίσως;

Μήπως τόσο εμείς μωραθήκαμε και τυφλωθήκαμε που βλέπουμε το άσπρο μαύρο; Αν όλα αυτά τα χρόνια έστρεψε με τους λόγους του κάποιον εναντίον άλλου ή μιας κοινωνικής ομάδας κατά της άλλης, ας βγουν λοιπόν να το καταμαρτυρήσουν!

Λίγη συστολή λοιπόν. Χάθηκε η αιδώς; Ας σκεφτούμε και ας αναλογιστούμε πως έναν άνθρωπο που δεν έχει προσωπική ζωή γιατί την θυσίασε στην διακονία των συνανθρώπων του και αντιμετωπίζει «ένα έκαστον” (Πράξ. β΄,3) ως ψυχή αθάνατη, μπορούμε να κατηγορούμε και να τον διαβάλουμε; «Στώμεν καλώς»!

Επιτακτική ανάγκη προς αποφυγή παρερμηνειών, είναι να γίνει η διευκρίνηση ότι η συγκεκριμένη επιστολή αντιπροσωπεύει μια μεγάλη ομάδα ανεξάρτητων και ελευθέρων ανθρώπων, οι οποίοι τρέφουν σεβασμό και αγάπη στο πρόσωπο του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ.κ. ΚΟΣΜΑ. Δεν έχουμε κανένα προσωπικό όφελος, αντιθέτως θεωρούμε επιβεβλημένο χρέος μας να προβάλλουμε την άποψη μας χωρίς φόβο και πάθος, για έναν άνθρωπο αγάπης και θυσίας.

Γνωρίζουμε ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. ΚΟΣΜΑΣ κάτι τέτοιο δεν το έχει ανάγκη και ουδέποτε θέλησε να δημιουργήσει οπαδούς, καθώς δεν είχε καμία απαίτηση αγάπης προς το πρόσωπό του, καθώς σύμφωνα με τον άγιο Γέροντα Αιμιλιανό τον Σιμωνοπετρίτη «Οποιαδήποτε απαίτηση αγάπης είναι αμαρτία έναντι του Θεού, δείχνει πληγωμένο άνθρωπο, πονεμένο αποτυχημένο, ο οποίος δεν είναι δυνατόν να αγαπά τους άλλους, ούτε να προσφέρει έστω και το ελάχιστο στον Θεό». Αντιθέτως ολόκληρη η βιωτή του είναι ένας αγώνας για την διάδοση του Ευαγγελίου και της αγάπης του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και μια διαρκής προσφοράς προς τον συνάνθρωπο! Αγαπά, αγωνιά και θυσιάζεται για το ποίμνιό του. Αυτό έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια της ποιμαντορικής του διακονίας!

Αυτές οι ταπεινές σκέψεις αποτυπώθηκαν στο κείμενο αυτό ως ένδειξη αγάπης και ευγνωμοσύνης σε έναν άνθρωπο, οποίος μας έδειξε και συνεχίζει να μας δείχνει τον Χριστό! Έναν Ιεράρχη και έναν Πνευματικό Πατέρα που διδάσκει την αρετή της διακρίσεως και της αγάπης, τις οποίες αυτός πρώτος ζει!

Πρόθεσή μας είναι να διατρανώσουμε ενωμένοι την αντίθεσή μας στη μικροπρέπεια, στην εμπάθεια και στις αδικίες σε βάρος του σεπτού Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ.κ. ΚΟΣΜΑ, διότι ακόμα κι αν εμείς σιωπήσουμε «οἱ λίθοι κεκράξονται» (Λουκ. ιθ, 40).

Ευχόμαστε ο Αναστάς Χριστός να του χαρίζει πολλά τα έτη και να τον ενισχύει στην ποιμαντορική του διακονία!

Χριστός Ανέστη!

Χριστιανοί Επιστήμονες»

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

28 Σχόλια

 1. Τι επιστήμονες είναι αυτοί που δεν παραδέχονται την ιατρική επιστήμη και δημιουργούν κλίμα υπέρ του παπα Ταλιμπάν……. Βαρειές οι ευθύνες του τοπικού ιερατείου. Έβαλε το νομό στο βαθύ κόκκινο και είναι πρωταίτιοι για το θάνατο τόσων ανθρώπων. Όσο για αυτούς είναι οπαδοί του *αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων.* Πρώτη φορά βλέπω δεσπότη να γράφει μια κυβέρνηση μια ιεραρχία και μια ευρωπαϊκή ένωση στα …… παλιά παπούτσια του αλλά και να γίνεται με πράξεις και ενέργειες πρωταίτιος κινδύνων για τη δημόσια υγεία.

  1. Τα πολλά κρούσματα αρχίσανε πριν το Πάσχα…. Διότι εμφανίστηκαν 4-5 μέρες μετά το Πάσχα. Αντιθέτως από προχθές που όπως είπανε τόσες φορές οι λοιμωξιολογοι άρχισε να φαίνεται το αποτύπωμα του Πάσχα τα κρούσματα πέφτουν. Σήμερα έχουμε 15 μέρες απ την Ανάσταση και θα έπρεπε να έχει κορυφωθεί και έχουμε τα λιγότερα. Ψάξτε αλλού τους υπεύθυνους. Όσο για το δεσπότη πήγε την Ανάσταση δύο ώρες πίσω αν αυτό προκάλεσε τόσους νεκρούς τι να σου πω αδελφέ μου δεν είσαι καλά..

 2. Camaras καμάριμ,
  Σε ένα σοβαρό κράτος δεν θα είχες που να σταθείς.
  Προσπάθησε να τα βρεις με τον εαυτό σου γιατί από εκεί ξεκινά το πρόβλημα σου και έχεις εμμονές.
  Οταν λοιπόν απεγκλωβιστείς από τις εμμονές σου, τότε και μόνο τότε θα μπορέσεις να δεις τα πράγματα με μια πιο αντικειμενική ματιά.
  Στην κατάσταση που είσαι τώρα, όλοι οι επιστήμονες (χριστιανοί και μη) δυστυχώς δεν θα μπορέσουν να σε βοηθήσουν.

  1. Το ποιος απο τους 2 μας δεν θα ειχε που να σταθει,το ξερεις κ εσυ.ευτυχως μεινατε λιγοι οι χριστιανοταλιμπαν.κ δεν απειλω κανεναν,οπως εμμεσως εσυ.α,κ που εισαι,σε ενα σοβαρο κρατος δεν προσκυνανε παντοφλες,κ δεν εχουν θεση οσοι περιφερουν σκελετους κ πτωματα,κ οσοι τεμαχιζουν νεκρους.αντε,κ ευχομαι συντομα περαστικα σου.

   1. Πιπίλα έκανες δύο βλακειες χωρίς να λες τίποτα. Για παντόφλες και πτώματα. Βρίζεις, λασπωνεις και στο καπάκι λες ταλιμπαν τους άλλους. Τον πολιτισμό που έχει παράγει και συνεχίζει να παράγει ο χριστιανισμος στην Ευρώπη και παγκοσμιως δεν τον φτάνει καμία ιδεολογία. Ιατρική, πανεπιστήμια και κοινωνικό κράτος ξεκίνησαν απ την Εκκλησία. Η δικαιοσύνη εξορθολογιστηκε από χριστιανούς αυτοκράτορες και οι ταλιμπαν όπως λες χωρίς να έχουν καμία οφειλή στο κράτος σου σοβαρό ή γελοίο προσφέρουν τη μεγαλύτερη κοινωνική στήριξη με τόσο ιδρύματα και δομές. Εσύ τι ακριβώς έχεις προσφέρει πέρα από τα ασυντακτα σχόλια με τις πολλές τελιες;;;

 3. Θα ήθελα να ρωτήσω τους ονομαζόμενους «Χριστιανοί Επιστήμονες»:
  – Μόνο στην Αιτωλοακαρνανία ήρθαν επισκέπτες από την Αθήνα; Δηλαδή όλοι αυτοί που έφυγαν από την Αθήνα ήρθαν στο Μεσολόγγι και στο Αγρίνιο και δεν πήγαν αλλού και γέμισε ο νομός κορονοϊό;
  – Στην Εκκλησία την Μ. Εβδομάδα έχετε πάει; Αν πήγατε δεν είδατε ότι ο κόσμος σε καμία Εκκλησία δε φορούσε μάσκα; Δηλαδή οι Ιερείς “αποφάσισαν μόνοι τους” να μη φορά ο κόσμος μάσκα; Παρέβησαν τις εντολές της Ιεράς Συνόδου και του Μητροπολίτη τους;
  Όσο για τα υπόλοιπα δεν υπάρχει κανένας λόγος να σχολιάσω. Στη σημερινή εποχή πολλές φορές η ηλιθιότητα ξεπερνάει τη φαντασία.

  1. – ναι
   – δεν πήγαμε άρα δεν είδαμε

   Άλλη ερώτηση;

   Απαντώ εγώ για τους επιστήμονες (αν δεν σε πειράζει)

   1. Αγαπητέ “Πολύ Υπεύθυνοι” “εκπρόσωπε” των «Χριστιανοί Επιστήμονες»
    Ο τρόπος σου αλλά και το ύφος που χρησιμοποιείς στην απάντησή σου για το παραπάνω σχόλιο, είναι η απόλυτη επιβεβαίωση του σχολίου που στην τελευταία του παράγραφο λέει “η ηλιθιότητα ξεπερνάει τη φαντασία”

 4. Ἐδῶ ὑπάρχει τῆς ὑποκρισίας τὸ ἀνάγνωσμα μὲ τὴν ἐπιστολὴ αὐτὴ διότι κανεὶς δὲν ἀμφισβητεῖ τὴν ὑπόληψη τοῦ Μητροπολίτου μας , ἀλλὰ παίρνει ἀπόσταση ἀπὸ τὴ στάση του σε διάφορα θέματα καὶ ἐν προκειμένω τοῦ κορονοιοῦ. Εἶναι ξακάθαρο πέρα ἀπὸ κάθε ἀμφιβολία ὅτι τα μέτρα δὲν τηρήθηκαν , εἶναι ξακάθαρο ὅτι τὸ ἀφήγημα τῆς Μητρόπολις εἶναι ὄχι μάσκες στοὺς ναοὺς γιατὶ ὁ ἱὸς δεν μεταδίδεται. Γιατῖ δε βγαίνουν οἱ ἱερεῖς, λαικοὶ καὶ λοιποί να το ποὺν ; ψάλτες και παπάδες αὐτὸ λένε ἐδῶ, δε καταλαβαίνω γιατυι κρυβόμαστε. Συνεπῶς αὐτὴ ἡ ἐπιστολὴ σὲ αὐτὴ τη κατάσταση ποὺ ἔχουμε περιέλθει εἶναι ἀμετανόητη και προκλητικὴ πέρά πέρα. Καμία ἐπίθση στὸν Μητροπολίτη δὲν γίνεται γίνεται ὅμως στὴ στάση του ἔναντι τοῦ ἱοῦ, ἄς μη ποῦμε περισσότερα…να εἶμαστε εἰλικρινεῖς καὶ με μετάνοια.
  Υ.Γ. Γιατὶ ἡ ἐν λόγω ἐπιστολὴ μιλᾶ γενικὰ καὶ ἀόριστα; ἄραγε αὐτοὶ οἱ ἐπιστήμονες δὲ τα ξέρουν τι γίνεται ἐδῶ; δε μπορεῖ να γνωρίζουν τόσες λεπτομέρειες γιὰ τὴ ζωὴ τοῦ Μητροπολίτου μας και νὰ μὴν γνωρίζουν ποιὸ ἦταν τὸ ἀφήγημα τοῦ ἰδίου καὶ τῶν κληρικῶν του, δὲ μπορεῖ να μη γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα που διέδιδαν ὅτι ὁ ἱὸς δὲ κολλᾶ στὸ ναὸ, δὲ μπορεῖ να συβαίνει αὐτὸ ἐκτὸς καὶ ἄν τα πιστεύουν καὶ οἱ ἴδιοι, πιθανὸν!!
  Σε ενορία τής οικίας του οι ιερείς μετά των ψαλτών δε λένε ότι δε κολλάς στο ναό; Σε υπόλοιπες κεντρικές ενορίες δε λένε το ίδιο; Μεσολόγγι εκλεκτά του δύο παιδιά ιερείς; Για όλα αυτά οι χριστιανοί επιστήμονες τι λένε; Ο άγιος Κοσμάς αυτό τε περίβαλλον είχε; Τα ίδια έλεγε;

  1. Παρακαλώ να μας πείς σε ποια ενορία της Μητροπόλεως πήγες με μάσκα και σε έβγαλαν έξω. Παρακαλώ να μας δείξεις ενα επίσημο κείμενο Ναού ή Μητρόπολης που να γράφει απαγορεύεται η χρήση μάσκας. Με φήμες και αερολογίες δε γίνεται κουβέντα. Όσο για την τήρηση μέτρων υπόδειξε εσύ ένα τρόπο για τη Μεγάλη Παρασκευή και την Ανάσταση που γινόταν πατείς με πατώ σε μέσα έξω…. Να πεί ο ιερέας βγείτε έξω????? Εσύ θα έβγαινες????

   1. Δηλαδη ημαρτον! Τι λες? Σε ποια ενορια? Σε μια μονο νομιζεις? Εσυ δεν ξερεις τιποτα? Η πιο χαρακτηριστικη περιπτωση ειναι στον Αγ. Γρηγοριο, οπου δεν εδωσε αντιδωρο σε πιστο που φορουσε μασκα.
    Και ομως πως τα εφερε η ζωη, δυστυχως μερικες μερες, με τις αγριοτητες που εκαναν, ενας ιερεας απο εκει ως γνωστον κολλησε κορωνοιο και κολλησε και ολη την οικογενεια του.
    Για να μην πουμε τι συνεβαινε κατα σε καιρους σε Αγ.Δημητριο, Αγ. Γεωργιο και λοιπους ταλιμπανεους.

   2. Ας μας πεις ο ίδιος. Να πας να ρωτήσει γιατί δεν λειτουργεί ο ναός του Αγ Γρηγορίου. Μόνο έτσι θα μάθεις ότι έχουν κολλήσει η καθαρίστρια του ναού που κινδυνεύει η ζωή της γιατί δεν δεχόταν ο ιερέας να βάλει την μάσκα της και το λοιπό προσωπικό του ναού. και οι συνλειτουργούντες. Όλα τα άλλα τα γνωρίζει αυτά που του λες δεν τα ξέρει. Ξερόλας είναι, Μαζί με αυτούς και ολόκληρη η συνοικία που ακόμα ψάχνονται. Δες επίσης Παπαστράτιο γυμνάσιο αν έκλεισε λόγω covid ή κάποιας ανεξήγητης ασθένειας όπως θα μας πει. Ας τα πιστεύει ο ίδιος όλα αυτά και να μην μας κάνει μαθήματα.

  2. Θέλω κι εγώ να γράφω με το πολυτονικό. Που το βρήκες να το κατεβάσω; Αυτό σίγουρα θα το ζήλευαν ακόμα και οι χριστιανοί επιστήμονες. Αυτά που γράφεις δεν τα καταλαβαίνω αλλά επειδή τα γράφεις με το πολυτονικό έχουν ένα κύρος! Γράψε κι άλλα…

 5. Ποια επιστημη υπηρετουν οι ανωνυμοι μη υπογραφοντες ?ας ριξουν μια ματια στη διδαχη Γ του κοσμα να δουν τι ελεγε για τον τουρκο ,που μας τον εστειλε ο θεος για να μας προφυλλαξει απο τη δυση,οσο για τη μεταλαβια γιατι δεν τολμουν να συμμεταλαβουν με νοσουντα απο κορονοιο και σιγουρα να υπογραψουν πριν οτι δεν θα χρεωσουν το ΕΣΥ για τη συνεχεια.Και κατι επικαιρο ο Τζουμας δεν ειναι επιστημωνας του συναφιου ?

  1. Βρε ανόητε που μας έχεις παλαβώσει με τη μούρλα σου με τη Γ΄ Διδαχή… Κοίτα την Πολωνία, κοίτα τα νησιά και την Κέρκυρα που βασίλεψαν οι Δυτικοί. Με τις διώξεις αλλοίωσαν την πίστη του λαού. Ούτε Δεσπότη δε άφηναν στην Κέρκυρα. Κοίτα στις Σλαβικές χώρες και στο Ιλλυρικό πέλαγος…. πάλεψαν να ξεριζώσουν το Κυρισλισμό με διώξεις γιατί απλά μισούσαν καθετί που προερχόταν απ τη Ρωμαίικη Αυτοκρατορία. Ή μήπως σου αρέσει η δύση του 14 -18ου αιώνα με την Ιερά Εξέταση και την ήθελες και στην Ελλάδα? Όσο για τη μεταλαβιά (μεταλαβια…..σαν τις γριές απ το Ξηρόμερο…. τουλάχιστον εκείνες είναι ευλαβείς και λεβέντισσες) με όλο τον κόσμο συμμεταλαμβάνουν οι ιερείς και αν επιτρεπόταν και στις αίθουσες covid θα κοινωνούσαν. Όσο για το Τζούμα …. ομιλούμε περί δημοσιογράφου….

   1. Η ιερη εξεταση εδω προηγηθηκε με το θεοδοσιο και τον ιουστινιανο και δεν αφησε τιποτα ορθιο ,ξυπνηστε ,το δογμα ποιοι και που το εφαρμοσανε το ξερεις ? αλλα ποιος να σου το πει οι χριστιανοταλιμπαν ?

    1. Επειδή λες ανοησίες πρέπει να τις επισφραγισεις με το χριστιανοταλιμπαν για να νοιώσεις ότι κάτι είπες. Αν μιλάς για τους Αυτοκράτορες Ιουστινιανο και Θεοδόσιο θα πρεπε να ξέρεις ότι ήταν οι πρώτοι που εξορθολογισαν, ομαδοποιησαν και προηγαγαν τους νομικούς κώδικες που ήταν χαώδης. Στα χρόνια τους ή δικαιοσύνη άρχισε να αποκτά επιστημονικότητα. Αλλά πέρα απ ολ αυτά ήταν Αυτοκράτορες, πολιτικοί ηγέτες και όχι επίσκοποι για να συγχωρούν και να μην τιμωρουν. Ιερά εξέταση είναι άλλο πράγμα. Τι λέω τώρα… Ψιλά γράμματα. Εσένα σου πήρε τρία χρόνια να μάθεις τη Γ διδαχη….

 6. Καμάρι μου Camaras πονάς κάπου; Η επίσημη μπορεί να σε βοηθήσει. Αρκεί να καταλάβεις την αρρώστια σου και να ζητήσεις τη βοήθεια της. Περαστικά!

  1. Λεω να ζητησω βοηθεια απο κανα καστανο η καμμια σαγιοναρα,τι λες,θα με βοηθησουν????οταν ποναω παω σε γιατρο,οχι σε ταλιμπαν φιλος.τι λενε για αυτα οι χριστιανοι επιστημονες???ευτυχως,ο κοσμος ξυπναει,κ το μαγαζι που λεγεται εκκλησια παει για φουντο.

  1. Την συντακτική μονάδα ανετα βρίσκεις ποιοι γράφουν.κ δεν αποκαλούν εαυτούς επιστήμονες,όπως οι ανωθι.οι οποίο χρησιμοποιώντας τον όρο επιστήμονες,αποσκοπούν στο να παραπλανήσουν τους πιστούς,ιδιαίτερα μεγαλύτερης ηλικίας κ χαμηλής μόρφωσης.ξερεις πως λέγεται αυτό εν μέσω πανδημίας;;;;;;σκόπιμη έκθεση σε θανάσιμο κίνδυνο.σε ένα σοβαρό κράτος,όλοι αυτοί θα είχαν περάσει μια βόλτα από το γραφείο του εισαγγελέα.το λιγότερο….

   1. Αντε βρες και πες μας ποια είναι σε προκαλώ….. οχι οτι έχω πολλή φαγούρα αλλά είναι κομματάκι προκλητικό οι ανώνυμοι να εγκαλούν ανωνύμους…. Απώλεσες μάλλον τον νου σου λέγοντας οτι μια επιστολή στήριξης σε ένα πρόσωπο που το συγκεκριμένο site κοντεύει να τον κατηγορήσει οτι ευθύνεται ως και για την κλιματική αλλαγή εκθέτει ανθρώπους σε κίνδυνο και πρέπει να τιμωρηθούν. Όταν τιμωρηθούν αυτοί που συσσώρευσαν ανθρώπους επι ένα έτος σε τάξεις, ΜΜΜ, δημόσιες υπηρεσίες. Όταν τιμωρηθούν εκείνοι που επέτρεπαν μια εβδομάδα προ της Μ.ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ να λειτουργούν μπαρ, όταν τιμωρηθούν αυτοί που επέτρεπαν το Μ.ΣΑΒΒΑΤΟ το βράδυ να συγκεντρώνονται άνω των 100 ατόμων σε πεζοδρόμια έξω από καφετέριες. Όταν τιμωρηθούν αυτοί που ανέχονταν πάρτυ νέων και ηλικιωμένων στον Αη Χριστόφορο τότε ας ξεκινήσει και η τιμωρία του παπα του Δεσπότη και της καντηλανάφτρας που πήγαν όλοι οι ανωτέρω και τους κόλλησαν covid. Γιατί όπως να το κάνεις το covid δεν ήταν κρυμμένος στα ράφια της Εκκλησίας και ξεπήδησε στην Ανάσταση. Γυροβολιές έκοβε στο Αγρίνιο……

 7. Τι ακριβώς επαγγέλλονται οι χριστιανοί επιστήμονες;;;;έχουν σχέση με την ιατρική,η οπως κάποιοι θεωρητικοί δηλώνουν επιστήμονες της θεολογίας;;;;;κ γιατί υπογράφουν ανώνυμα ουσιαστικά;ο σωστός ιεράρχης,δεν βάζει σε κίνδυνο το ποίμνιό του αγαπητοί,το προστατεύει.δεν κρύβεται πίσω από την πίστη για να δικαιολογήσει την αμάθεια του,τα ελλειπή προσόντα του για αυτή την θέση,κ την ικανοποίηση προσωπικών του συμφερόντων..ο κύριος Κοσμάς,ας ασχοληθεί με το real estate,κ ας σταματήσει να βάζει σε κίνδυνο το ποίμνιό του..κ το ουδέν σχόλιο,δεν είναι απάντηση κύριε μητροπολίτη,κυρίως ανθρώπου με γνώσεις,όπως βαυκαλιζεστε συνεχώς ότι είστε..

  1. Έχεις πρόβλημα με τις θεωρητικές επιστήμες? θα βγάλεις και τη φιλολογία απ το πανεπιστήμιο? Η κοινωνιολογία φαντάζομαι καμιά θέση στις επιστήμες ε???? Δεν σας επαρκεί το πλήρες ξεγύμνωμα με την διαπίστωση οτι το μεγαλύτερο μέρος των ασθενών από covid στο Αγρίνιο είναι ηλικίας 20-35 ? Ηλικίες άσχετες εν πολλοίς με τον Εκκλησιασμό? Δεν σας αρκεί οτι οι γιατροί δήλωναν πως το αποτύπωμα του Πάσχα θα φαινόταν από την Πέμπτη που μας πέρασε, μερα κατά την οποία τα κρούσματα άρχισαν να πέφτουν????

   1. αυτο καταλαβες?οταν αρρωσταινεις δλδ,τρεχεις στον φιλολογο????χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα,εχετε χαζεψει απο τις σαγιοναρες που προσκυνατε.

    1. “ή οπως κάποιοι θεωρητικοί δηλώνουν επιστήμονες της θεολογίας…” έγραψες….. Υπονοώντας με αυτή την τέλος πάντων τρικυμισμενη νοηματικά φράση ότι οι θεωρητικές δεν είναι επιστήμες…. Που και το θεωρητικές βασικά δεν είναι δόκιμος όρος. Πες για παντόφλες, για λειψανα, για παπάδες και μη μπλέκεσαι με πράγματα που δεν ξέρεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button