ΆποψηΡοή Ειδήσεων

Χρ. Παΐσιος: «Ένα Πρωτοδικείο να μείνει στην Ελλάδα, αυτό πρέπει να είναι του Μεσολογγίου»

«Το Πρωτοδικείο, όπως είναι σήμερα, πρέπει να μείνει στο Μεσολόγγι πάση θυσία. Αν είναι να μείνει ένα Πρωτοδικείο στην Ελλάδα, αυτό πρέπει να είναι του Μεσολογγίου», γράφει σε άρθρο του ο Χρήστος Παϊσιος, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου – Ναυπακτίας και πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας.

Γράφει συγκεκριμένα, κάνοντας κι έναν απολογισμό των ενεργειών του Συλλόγου:


«Δεν ξυπνήσαμε τώρα. Αντιδράσαμε και κινητοποιηθήκαμε από την πρώτη στιγμή, έχοντας στο πλευρό μας όλη την κοινωνία της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, της Ναυπακτίας και του Ξηρομέρου.

Κάθε κλάδος, κάθε παραγωγικός φορέας, όλοι οι πολίτες της Ιεράς Πόλεως αλλά και των λοιπών Δήμων της Περιφέρειας του Πρωτοδικείου της ήταν, είναι και θα είναι δίπλα μας. Δεν αντιδράσαμε στα λόγια, αλλά με πράξεις.

Με επίσημα έγγραφα γιατί τα λόγια καμιά φορά τα παίρνει ο αέρας, αλλά τα γραπτά μένουν (scripta manent). Ο Δικηγορικός Σύλλογος Μεσολογγίου ήταν ο πρώτος στην Ελλάδα που με επίσημο έγγραφο ήδη από τις 5 Δεκεμβρίου -όταν η συζήτηση δεν ήταν το φλέγον θέμα στη νομική κοινότητα και την τοπική κοινωνία της πόλης μας- έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου.

Με καθαρές γραμμές, χωρίς διχαστικό λόγο ή πνεύμα. Με στοιχεία, με τεκμήρια ζητήσαμε να παραμείνει ως έχει σήμερα ο Δικαστικός Χάρτης, όπως ακριβώς η Ολομέλεια Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Ήταν ο Δικηγορικός Σύλλογος Μεσολογγίου που πρώτος υπερασπίστηκε με σθένος και αυταπάρνηση το Εφετείο Δυτικής Ελλάδας και τα Πρωτοδικεία. Κατέστησε σαφές ότι πρέπει να παραμείνουν δηλαδή οι υφιστάμενοι δικαστικοί σχηματισμοί σε μια Περιφερειακή Ενότητα με ιδιαιτερότητες λόγω οδικού δικτύου, γεωμορφολογίας και εδάφους. Όλοι οι δικαστικοί σχηματισμοί: Εφετείο Δυτικής Ελλάδας, Πρωτοδικεία Μεσολογγίου και Αγρινίου και Ειρηνοδικείο Ναυπάκτου.

Η Αιτωλοακαρνανία είναι ο έκτος μεγαλύτερος σε πληθυσμό νομός στη χώρα, πίσω από τους αντίστοιχους των Αττικής, Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Ηρακλείου και Λάρισας. Είναι όμως και η πρώτη, η μεγαλύτερη σε έκταση Περιφερειακή Ενότητα της χώρας.

Από το 2012 έχουμε υποστεί πολλαπλά, αλλεπάλληλα, μεγάλα χτυπήματα. Ο αγώνας μας δεν σταματάει, συνεχίζεται με το ίδιο πάθος. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση τη δικαστική ερήμωση της περιοχής μας.

Θέλω να είμαι σαφής και ξεκάθαρος ως Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου. Αν είναι να μείνει ένα Πρωτοδικείο στην Ελλάδα, αυτό πρέπει να είναι του Μεσολογγίου.

Αυτή είναι η δική μας «κόκκινη γραμμή». Και είναι διαυγής, πεντακάθαρη. Έντιμη, λεβέντικη. Αξιοπρεπής. Μα πάνω από όλα δίκαιη. Στη σωστή πλευρά της ιστορίας, της πραγματικότητας, της αλήθειας για το Πρωτοδικείο που εδρεύει στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου.

Δεν νοείται Ελληνική Κυβέρνηση, Ελληνική Πολιτεία να υπογράψει ταφόπλακα γι αυτό! Κάτι τέτοιο έρχεται αντίθετο με το κοινό αίσθημα, την κοινή λογική, τα πάτρια, τα θέσμια, τον πολιτισμό.

Οι κινητοποιήσεις μας θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση και μαζικότητα, καθώς το τοπικό τσουνάμι που έχει σηκωθεί, δεν θα σταματήσει μέχρι την οριστική δικαίωση. Με αξιοπρέπεια, αλλά και με εντιμότητα όπως επιβάλλεται στους θεματοφύλακες της Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου.

Έχω σαφή πεποίθηση και αξίωση. Δεν θα υπάρξει Ελληνική Πολιτεία να βάλει την υπογραφή ούτε σε κατάργηση, ούτε σε υποβάθμιση του Πρωτοδικείου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Ο λόγος μας είναι μαχητικός, μα πάνω από όλα ενωτικός. Το βλέπει ο απλός κόσμος -όχι κατ’ ανάγκη νομικός- της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου και της ευρύτερης περιοχής του Πρωτοδικείου μας.

Είναι υποχρέωσή μας προς την καθεμιά και τον καθέναν. Επαναλαμβάνω με σαφή και ξεκάθαρο τόνο. Το Πρωτοδικείο, όπως είναι σήμερα, πρέπει να μείνει στο Μεσολόγγι πάση θυσία. Αν είναι να μείνει ένα Πρωτοδικείο στην Ελλάδα, αυτό πρέπει να είναι του Μεσολογγίου. Θα κριθούμε τόσο εμείς, όσο και αυτοί που θα λάβουν την οριστική απόφαση, από την Ιστορία».

aixmi-news.gr

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button