Δυτικά ΕπιχειρείνΡοή Ειδήσεων

Χ. Λαμπρόπουλος στο «Δυτικά Επιχειρείν»: «Αξίζει να συνεχίσουμε αταλάντευτα την αναπτυξιακή προσπάθεια» (video)

H εισήγηση του προέδρου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων Α.Ε. στο «Δυτικά Επιχειρείν»

Ο Χάρης Λαμπρόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων Α.Ε., ήταν και φέτος ομιλητής στο Συνέδριο «Δυτικά Επιχειρείν» στο Αγρίνιο, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου στον πολυχώρο Emileon


«Θεσμός γίνεται πλέον το «Δυτικά Επιχειρείν» σε μια Περιφέρεια πού έχει αποδείξει και αναδείξει τις δυναμικές προοπτικές ανάπτυξής της και πιστεύω ότι αυτές οι προοπτικές και το πιστεύω τεκμηριωμένα, είναι λαμπρές. Είναι πάρα πολύ θετικές και για τους κατοίκους αλλά και για τους νέους ανθρώπους που επιλέγουν πλέον να έχουν έδρα τους, την κατοικία τους και τόπο για να ζήσουν με τις οικογένειες τους σ’ ένα δυναμικό και πολλά υποσχόμενο περιβάλλον», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λαμπρόπουλος πραγματεύτηκε κυρίως το θέμα των επενδύσεων και δήλωσε πως έχει φανεί πλέον ότι η  διεθνής επενδυτική κοινότητα «ψηφίζει» Ελλάδα.

Όπως επισήμανε, αυτό συμβαίνει σ’ ένα παγκόσμιο περιβάλλον αβεβαιότητας και αστάθειας που τροφοδοτεί και ο πόλεμος και ο υψηλός πληθωρισμός σε διεθνές επίπεδο ως αποτέλεσμα της ραγδαίας ανόδου των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών και αυτό στην ουσία δείχνει ότι η Ελλάδα προβάλει ως μια σταθερή χώρα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

«Μια χώρα που προωθεί διαρθρωτικές αλλαγές στο σύνολο της οικονομίας, στην κατεύθυνση της μετεξέλιξης της σε μια από τις πλέον φιλικές στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις χώρες του πλανήτη.

Βεβαίως τα διαρθρωτικά ζητήματα και η γραφειοκρατία είναι από τα κεντρικά ζητούμενα. Πιστεύω, έχοντας μελετήσει τον νέο επενδυτικό νόμο και ακούγοντας και τις πρακτικές του νέου ΕΣΠΑ ότι πολλά από αυτά τα γραφειοκρατικά προβλήματα έχουν θεραπευτεί και βεβαίως «η μπάλα» είναι πλέον  και στο γήπεδο των Περιφερειών. Άρα και οι Περιφέρειες και η τοπική αυτοδιοίκηση θα έχουνε σημαντικά πλεονεκτήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το άλλο που κάνει τη χώρα μας πολύ φιλική και ελκυστικό επενδυτικό προορισμό είναι ότι αναπτύσσονται οι ξένες επενδύσεις με πολύ σημαντικούς ρυθμούς, κι έχει καλυφθεί ένα σημαντικό χαμένο έδαφος της ύφεσης που υπήρχε μέχρι το 2020 και προχωράμε με εκτιμώμενους μέσους ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης 3% με 3,5%  για την επόμενη δεκαετία» είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων.

Για το ίδιο θέμα ο κ. Λαμπρόπουλος συμπλήρωσε πως  πρόσφατες εκτιμήσεις διεθνών οίκων -ακόμη και για το 2022 (που έχει κορυφωθεί και η κρίση, ο αναθεωρητισμός και γενικότερα τα απότοκα της πανδημίας με την ανατροπή στην εφοδιαστική αλυσίδα και τη δημιουργία στασιμοπληθωριστικών τάσεων) -κάνουν λόγο για 5,5% ανάπτυξη και προβάλλεται ως κυρίαρχο επιχείρημα ο τουρισμός και τα έσοδα που αναμένονται για τη χώρα μας.

«Εκείνο που παράλληλα βλέπουμε είναι ότι εταιρείες – κολοσσοί όπως η Microsoft, η J.PMorgan, η Sisco, η Amazon, η ΜΕΤΑ (facebook) η  Deutsche Τelekom, αλλά κυρίως και η Pfizer, επιλέγουν την Ελλάδα για τις επενδύσεις τους και μάλιστα αυτές είναι επενδύσεις με τα λεγόμενα «έξυπνα κεφάλαια». Επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου μεν αλλά υψηλής προστιθέμενης αξίας, που λέγονται «smart money».

Πρόκειται για επενδύσεις στη νέα οικονομία της γνώσης, στους πολύ δυναμικούς τομείς της σύγχρονης οικονομίας όπως τα digital camps, η έρευνα και ανάπτυξη, τα data centers, που προσφέρουν πολύ μεγάλη προστιθέμενη αξία στο σύνολο της δραστηριότητας και κυρίως, προσφέρουν αξιοπρεπείς και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας», διευκρίνισε.

Ο κ. Λαμπροπουλος εκτίμησε ότι «οι ξένοι μας έχουν βάλει στο ραντάρ του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Βλέπουμε επίσης ότι έχουν συντελεστεί και επιτυχημένες εξαγορές σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας ενώ δημιουργήθηκε και το πρώτο «Unicorn»  στην Ελλάδα, ο πρώτος «μονόκερως» με την εξαγορά της Viva Wallet, ενώ επίσης πάλι διεθνείς οίκοι εκτιμούν ότι θα υπάρξουν και άλλοι τέτοιοι «μονόκεροι».

Τόνισε ακόμη στην ομιλία του ότι «πρέπει να κοιτάμε και το καθημερινό το μικροοικονομικό περιβάλλον, ότι πρέπει να δοθεί έμφαση και στην καθημερινή επιχειρηματική πρακτική, δηλαδή να υπάρξει βελτίωση των συνθηκών πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ειδικά σχεδιασμένα εργαλεία, προϊόντα και λύσεις που θα επιτρέψουν τη χρηματοδότηση  βιώσιμων επιχειρηματικών σχεδίων που θα μπορούν να ενταχθούν σε διάφορα προγράμματα ή να χρηματοδοτηθούν απρόσκοπτα και να μπορέσει η επιχειρηματικότητα να ανθήσει και να δώσει το μέρισμά της για  το κοινωνικό σύνολο».

Μίλησε ακόμη για την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων  καταθέτοντας μια σειρά από προτάσεις.

Κλείνοντας ο κ. Λαμπρόπουλος , κάλεσε τους πάντες «να βάλουν πλάτη» γιατί «αξίζει να το τολμήσουμε και να συνεχίσουμε αταλάντευτα αυτήν την επενδυτική, αναπτυξιακή προσπάθεια».

Παρακολουθείστε ολόκληρη την ενδιαφέρουσα ομιλία του προέδρου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων Α.Ε. πατώντας το play:

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button