ΑγρότεςΡοή Ειδήσεων

Αυγενάκης: Το 2024 θα είναι έτος σταθμός για την ανάπτυξη της ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα

Στις στρατηγικές ανάπτυξης της ιχθυοκαλλιέργειας στην Δυτική Ελλάδα αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θ. Βασιλόπουλος

Η ιχθυοκαλλιέργεια είναι ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της ΕΕ και μια από τις βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τόνισε ο αρμόδιος υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης στο 3ο Συμπόσιο Ιχθυοκαλλιέργειας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το 2024 θα είναι έτος σταθμός για την ανάπτυξη του κλάδου.

Σε συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου, στο πλαίσιο του Συνεδρίου, ανέφερε ότι η ΕΕ αναβαθμίζει το θέμα, ενώ δεν έχει όσες προϋποθέσεις έχει η Ελλάδα, η οποία πρέπει να λύσει το χειρόφρενο και να απελευθερώσει δυνάμεις. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το μέλλον βρίσκεται στην οργανωμένη αλιεία, είπε ο ΥπΑΑΤ, τονίζοντας ότι θα υπάρξει συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να επισπευσθεί η επίλυση του προβλήματος που υπάρχει με τους χωροταξικούς κανόνες. Ωστόσο, τόνισε ότι η ιχθυοκαλλιέργεια είναι μια παραγωγική διαδικασία που χαρακτηρίζεται από χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και ως εκ τούτου υποστηρίζει την πράσινη συμφωνία της ΕΕ και κάλεσε την κοινωνία να εγκαταλείψει προκαταλήψεις του παρελθόντος. «Πρέπει να κινηθούμε συντονισμένα, αποφασιστικά και άμεσα στη χωροθέτηση των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να κερδίσουμε, ως χώρα, τον χώρο που υπάρχει- σε επίπεδο Ευρώπης- και μας περιμένει, αλλά δεν θα μας περιμένει για πολύ».


Προς τον σκοπό αυτό ο ΥπΑΑΤ πιστεύει ότι η ίδρυση και λειτουργία Διεπαγγελματικής στο χώρο θα βοηθούσε καθοριστικά, καθώς έτσι η ΕΕ αλλά και το υπουργείο, θα μπορούν να συζητούν καθετοποιημένα με όλο τον κλάδο. Όπως είπε, η Μεσόγειος και ιδιαίτερα η Ελλάδα, προσφέρονται για επενδύσεις στον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών, θέτοντας ως προτεραιότητα στο ζήτημα αυτό τον περιορισμό γραφειοκρατικών διαδικασιών που σήμερα δημιουργούν εμπόδια. Πρόσθεσε, δε, ότι από 1ης Ιανουαρίου η Ελλάδα θα έχει ένα ακόμα πλεονέκτημα έναντι των λοιπών χωρών της ΕΕ, καθώς θα λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο Κρήτης το 1ο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αναφοράς Υδρόβιων Ζώων, το οποίο θα προσφέρει πληροφορίες και πιστοποιημένη γνώση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός, η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς υδατοκαλλιέργειας στη λεκάνη της Μεσογείου.
Η προσφορά προϊόντων υδατοκαλλιέργειας στην Ελλάδα υπερβαίνει αυτή της αλιείας, αντιπροσωπεύοντας (το 2021), το 71% της εγχώριας παραγωγής ψαριών, ενώ η αλιεία το υπόλοιπο 29%.
«O κλάδος των υδατοκαλλιεργειών αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι τα προϊόντα υδατοκαλλιέργειας συγκαταλέγονται στις τέσσερις πρώτες αγροτικές εξαγωγές της Ελλάδας, ξεπερνώντας σε αξία τα 500 εκατ. ευρώ. Το 80% της παραγωγής εξάγεται. Το 2022 το 82% εξήχθη σε 37 χώρες και το 18% της παραγωγής πήγε στην εγχώρια κατανάλωση. Το 75% εξάγεται σε χώρες της ΕΕ.
Κυριότερες αγορές είναι: Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ολλανδία, Γερμανία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο.

2021: Συνολικός όγκος παραγωγής: 145.000 τόνοι (κυρίως τσιπούρα και λαβράκι) με εκτιμώμενη αξία 650 εκατ. ευρώ.
Αύξηση 6% σε όγκο και 13% σε αξία παραγωγής από το 2020.

2022:
Το 75% (95.240 τόνοι) πωλήθηκε σε 21 χώρες της ΕΕ
Το 7% (8.950 τόνοι) πωλήθηκε σε 16 Τρίτες χώρες
Το 18% (22.510 τόνοι) πωλήθηκε στην Ελλάδα
Ο κλάδος έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης ΕΕ (στοιχεία 2021) 3.800 μόνιμοι και προσωρινοί εργαζόμενοι απασχολούνται άμεσα στον κλάδο 12.000 λαμβάνοντας υπόψη και τους έμμεσα εμπλεκόμενους στον κλάδο (επιστημονικό, τεχνικό και εργατικό προσωπικό από υπηρεσίες του κλάδου)

Ο υπουργός επισήμανε ότι «ένας μεγάλος αριθμός από αυτές τις θέσεις εργασίας δημιουργείται σε απομακρυσμένες περιοχές της ελληνικής επικράτειας, γεγονός που συμβάλλει σημαντικά στην στήριξη του κοινωνικού ιστού και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας στην ελληνική περιφέρεια».
Στην Ελλάδα λειτουργούν:
– 285 πλωτές μονάδες.
– 24 ιχθυογεννητικοί σταθμοί
– 435 μονάδες οστρακοκαλλιέργειας
Σε γλυκά νερά λειτουργούν:
– 87 χερσαίες μονάδες (2.500 τόνοι πέστροφας, κυπρίνος, χέλια)
– 33 σε λιμνοθάλασσες

Σε σχέση με την Τουρκία, ο Λευτέρης Αυγενάκης, υπογράμμισε την εξαιρετική ποιότητα των ελληνικών προϊόντων, γεγονός που αναγνωρίζεται από τις αγορές και στο οποίο επενδύει η χώρα μας.

Αναφερόμενος στον ποσοτικό στόχο που έχει τεθεί από τη χώρα μας, είπε ότι έως το 2025 προβλέπεται αύξηση της παραγωγής 3% και έως το 2030 έως 5%.

Σχετικά με τις πηγές χρηματοδότησης, ο ΥπΑΑΤ είπε, ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος και συμφωνία με τον τραπεζικό χώρο, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα ευρωπαϊκά προγράμματα ΕΠΑΛΘ 2014-2020 ύψος 500 εκατ. ευρώ και ΕΠΑΥΘ 2021- 2027, ύψους 520 εκατ. ευρώ.

Τέλος, μέσω ανάπτυξης της ιχθυοκαλλιέργειας ό υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, είπε ότι η Ελλάδα εκπληρώνει μια σειρά ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών στόχων και:
– Διασφαλίζει πρότυπα βιώσιμης κατανάλωσης και παραγωγής.
– Αναλαμβάνει άμεση δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της.
– Διατηρεί και χρησιμοποιεί με βιώσιμο τρόπο τις θάλασσες και τους θαλάσσιους πόρους προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης.

basilopoulos ixthiokalliergeies

Στρατηγικές ανάπτυξης της ιχθυοκαλλιέργειας στην Δυτική Ελλάδα – Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θ. Βασιλόπουλος στο 3ο Συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ΥΠΑΑΤ

«Ο δυναμικός κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας έχει όλα εκείνα τα στοιχεία να καταστεί βασικός πυλώνας του πρωτογενή τομέα της Περιφέρειάς μας» επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρος Βασιλόπουλος κατά την διάρκεια του 3ου Συμποσίου με τίτλο «Μετασχηματισμός και ανθεκτικότητα της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας προς μια κοινωνικά αποδεκτή και περιβαλλοντικά βιώσιμη ανάπτυξη» που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023, στην Αθήνα.

Στην τοποθέτησή του ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στο αποτύπωμα του κλάδου στην περιοχή(κυρίαρχα στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας) επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Αυτά τα χρόνια αναπτύχθηκαν τέσσερις στρατηγικές, όσον αφορά στην ανάπτυξη και την εκπαίδευση, την οργάνωση των υπηρεσιών, το χωροταξικό και την επιλογή των καλύτερων ποιοτικά προϊόντων. Στο χέρι μας είναι να αναπτύξουμε κεντρικά μια καλύτερη στρατηγική και να αυξήσουμε τους τζίρους. Επικεντρωθήκαμε στην καμπάνια Western Greece Seafood με χρηματοδότηση σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ από το πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας που τυπικά ολοκληρώνεται στο τέλος της χρονιάς με την παρουσία των επιχειρήσεων και των αλιευμάτων της περιοχής σε εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. Με τοποθέτηση στα ντελικατέσεν είδη, τα αλιεύματα της Δυτικής Ελλάδας διεκδικούν κεντρικό ρόλο στις κουζίνες των καλών εστιατορίων αλλά και των foodies καταναλωτών.»

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button