Άποψη

Αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της Αιτωλ/νίας

po-fotakis-eisigisi

Τις προτάσεις του για την ανάπτυξη του νομού Αιτωλοακαρνανίας, ως ομιλητής στην εκδήλωση: “Επιχειρηματικό Χωριό Αιτωλοακαρνανίας”, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα στην πόλη του Αγρινίου, κατέθεσε ο Σύμβουλος Επιχειρήσεων κ. Βασίλης Φωτάκης.

Αναλυτικά η εισήγηση του:

«Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητοί φίλοι,

Να χαιρετίσω με την σειρά μου την αξιόλογη αυτή πρωτοβουλία και να ευχαριστήσω για την πρόσκληση που μου απηύθυναν οι διοργανωτές.

Κανένας δεν ξέρει και δεν μπορεί να γνωρίζει τα προβλήματα καλύτερα από εκείνους που τα αντιμετωπίζουν καθημερινά. Καλύτερα από αυτούς που καλούνται να σταθούν σε ένα περιβάλλον εχθρικό για το Επιχειρείν ακούγοντας συχνά πομφόλυγες και φληναφήματα  δια στόματος ιθυνόντων . Από αυτούς που καλούνται σε καιρό κρίσης να επιβιώσουν. Για αυτό είμαστε σήμερα εδώ, να μιλήσουμε γι’ αυτά που πρέπει να γίνουν.

Οι πολίτες της Αιτ/νίας δικαιούνται να πληροφορούνται άμεσα τί σκέφτονται και τί σχεδιάζουν οι πολιτικές δυνάμεις. Δικαιούνται καθαρές απαντήσεις στα ερωτήματά τους. Απαντήσεις χωρίς μισόλογα. Χωρίς ωραιοποιήσεις. Η παγκόσμια οικονομική κρίση δημιουργεί μια πιεστική πραγματικότητα σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας

Οι εξαγγελθείσες πολιτικές τα τελευταία χρόνια είτε βάλτωσαν είτε απεδήχθησαν λόγια κενά, απλές εξαγγελίες μιας πολιτικής σχολής ανέξοδης παροχολογίας και κυρίως ελλιπούς παρέμβασης και ελέγχου στον τρόπο άσκησης εξουσίας.

Δεν ήρθα εδώ για να υποβάλλω ενώπιων σας ένα δημόσιο κατηγορώ προς όλους όσους άσκησαν εξουσία, αλλά πρέπει να οριοθετήσουμε ποιοι είμαστε για να ξέρουμε που θέλουμε να πάμε. Όπως ανέφερα και σε πρόσφατο άρθρο μου :Είναι εθνικά αναγκαίο η σύνταξη ενός προγράμματος ανάπτυξης και διάρθρωσης με οικονομικές δράσεις σε τομείς παραγωγής όπου η Ελλάδα ανταγωνιστικά  μπορεί να σταθεί στην διεθνή αγορά. Μακριά από Λαϊκισμούς, μεμψιμοιρίες και δισταγμούς.

Το συμφέρον του Τόπου δεν εξυπηρετείται με διχασμούς και ακραίους φανατισμούς. Το συμφέρον του Τόπου είναι ενωμένοι να πάμε μπροστά. Με διαφορετικές απόψεις πιθανώς. Με διαφορετικές αφετηρίες. Άλλωστε είμαι βέβαιος ότι θα συμφωνήσετε όλοι, ότι τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα. Είναι σοβαρά προβλήματα πραγματικών ανθρώπων γύρω μας που χρειάζονται αντιμετώπιση. Που χρειάζονται λύση, εμπιστοσύνη.

Εμπιστοσύνη όμως δεν σημαίνει ότι θα συμφωνήσουμε, θα συμπέσουμε σε όλα. Θα υπάρχουν διαφωνίες, θα υπάρχουν διαφορετικές γνώμες. Προσωπικά δεν ήρθα να σας πω ότι υπάρχει μαγικό ραβδί για να λύσουμε όλα τα ζητήματα. Ούτε ήρθα να καταθέσω μαγικές λύσεις  για όλα τα αιτήματα που έχει ο τόπος μας. Αν το έκανα, εσείς πρώτοι θα έπρεπε να αμφιβάλλετε για την ειλικρίνειά μου. Σε όσο με αφορά, δύναμη, μου δίνει η αγάπη για την Αιτωλοακαρνανία και το  ενδιαφέρων μου για την επόμενη μέρα.

Δυστυχώς, αν και είμαστε ίσως ο ποιο πλούσιος νομός σε μια απαράμιλλου φυσικού κάλους περιοχή συγκαταλεγόμαστε στους ποιο φτωχούς.

Πολύ σημαντικά έργα που εξαγγέλθηκαν είτε παρέμειναν σε μορφές σχεδίων και μελετών είτε δεν ολοκληρώθηκαν. Έργα αναμφίβολα μεγάλα και πνοής για τον τόπο, που θα έδιναν αέρα ανάπτυξης και θα βοηθούσαν.

Ενδεικτικά και κατά σπουδαιότητα αναφέρω:

 •  Η Ιόνια Οδός, η δημιουργία της οποίας είναι όνειρο δεκαετιών για τους κατοίκους και η οποία θα βάλει σε νέα τροχιά ανάπτυξης την ευρύτερη αυτή περιοχή με την ολοκλήρωσή της.
 •  Το φιάσκο με την κατάργηση τελικά του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας αλλά και την κατάργηση του ΤΕΙ Μεσολογγίου και μεταφορά τμημάτων του.
 •  Η Παραϊόνια Οδός
 •  Tο «Φράγµα Αχυρών Ν. Αιτωλοακαρνανίας και τα αρδευτικά δίκτυα Κεντρικού Ξηροµέρου», αναγκαία για την άρδευση 7.500 στρεμμάτων.
 •  Έργα ΧΥΤΑ, για αποκατάσταση χωματερών.
 •  Δίκτυα ύδρευσης – άρδευσης
 •  Δίκτυα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων
 •  έργα οδικών μεταφορών
 •  Η βελτίωση της Π. Εθνικής οδού στο Αγρίνιο μέχρι τη σύνδεση εκατέρωθεν της Παράκαμψης

Θέλω, λοιπόν, κατ΄αρχήν να καταθέσω ένα περίγραμμα προτάσεων για την ευρύτερη περιοχή. Να επισημάνω τη δημιουργία νέων αναπτυξιακών υποδομών εκμεταλλευόμενοι τον φυσικό πλούτο της Αιτωλοακαρνανίας.

Για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση του αγροτικού τομέα.

Υπογραμμίζω τα προγράμματα στήριξης νέων αγροτών. Αλλά και τις υποτροφίες που πρέπει να παρέχονται σε παιδιά αγροτικών οικογενειών. Γιατί η στήριξη του αγροτικού τομέα είναι βασική προϋπόθεση κάθε σχεδιασμού για την ανάπτυξη του Νομού, για τη θωράκισή του από τον, δυστυχώς, ορατό σήμερα κίνδυνο της απερήμωσης.

Έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε στις πρώτες περιοχές που θα τεθούν σε τροχιά ανάκαμψης. Υιοθετώντας όμως Αναπτυξιακά μέτρα, που απελευθερώνουν τη δυναμική της ανάπτυξης, ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και βελτιώνουν το οικονομικό κλίμα.

Η στρατηγική μας πρέπει να εστιάζεται στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας (γεωγραφική θέση, μεταφορικά έργα μεγάλης εμβέλειας, ύπαρξη Ερευνητικών Ινστιτούτων, τουριστικοί και πολιτιστικοί πόροι κτλ.) και στην αντιμετώπιση των αδυναμιών της Περιφέρειας (χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, χαμηλό επίπεδο ανταγωνιστικότητας, προβλήματα αγοράς εργασίας, ελλείψεις σε βασικές υποδομές, κτλ.). και παράλληλα μέσω της μεγαλύτερης χρησιμοποίησης των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, καθώς και στην ενίσχυση της ευρυζωνικότητας.

Σε αυτόν τον προγραμματισμό σημαντική θέση κατέχει η Αυτοδιοίκηση, αναλαμβάνοντας αποτελεσματικότερες δράσεις για…

 •  την τοπική ανάπτυξη,
 •  την προστασία του περιβάλλοντος,
 •  την κοινωνική συνοχή.
 •  την κατάλληλη θεσμική θωράκιση,
 •  την ουσιαστική συμμετοχή στον αναπτυξιακό προγραμματισμό της Περιοχής.

Τα Επιμελητήρια και οι διάφοροι σύλλογοι επίσης είναι απαραίτητο να καταστούν καταλύτης δημιουργικότητας για την περιοχή, συμβάλλοντας ενδεικτικά για:

 •  Άμεση προώθηση και ψήφιση ενός Επενδυτικού Νόμου με ισχυρά φορολογικά κίνητρα.
 • Ολοκληρωμένη ανάπτυξη της υπαίθρου και δημιουργία Τοπικών Παραγωγικών Συστημάτων και Ολοκληρωμένη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη.
 •  Άμεση καταπολέμηση του παραεμπορίου.
 •  Επένδυση στις ενδογενείς πηγές ανάπτυξης (παιδεία, έρευνα και καινοτομία, προστασία του περιβάλλοντος).

Χρειάζεται  πρόγραμμα, που, θα δίνει έμφαση στην παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας, προϊόντων με ονομασία  προέλευσης, για να μπορούμε να σταθούμε ανταγωνιστικά στο σύγχρονο κόσμο. Ένα πρόγραμμα που να δίνει κίνητρα, που θα ενθαρρύνει τη μεταποίηση, την τυποποίηση, την εισαγωγή νέων καλλιεργειών και μεθόδων υψηλής προστιθέμενης αξίας, βέβαια, φιλικών προς το περιβάλλον.

Ο υδάτινος πλούτος της Αιτωλοακαρνανίας είναι ένα από τα σπουδαιότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής. Είναι οικονομικό και οικολογικό κεφάλαιο πρώτου μεγέθους. Ευτυχώς είχαμε και την θετική κατάληξη για την ώρα τουλάχιστον της εκτροπής του Αχελώου.

Εδώ θέλω να κάνω μια ιδιαίτερη σημείωση. Σε έναν Νομό που έχει τέτοιες φυσικές ομορφιές και τέτοια οικοσυστήματα, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να τονιστεί ότι η ανάπτυξη του αύριο περνά μέσα από τον σεβασμό στο περιβάλλον και στα οικοσυστήματα αυτά.

Ο Τουρισμός είναι μια πολύ σημαντική προοπτική για τον τόπο μας και με εθνική διάσταση, είναι όμως ανάγκη να καταλάβουμε ότι ο Τουρισμός είναι μια έννοια άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Πολιτισμό. Δεν είναι τουριστική πολιτική να πουλάς ήλιο και θάλασσα δύο μήνες το καλοκαίρι. Τουριστική πολιτική είναι να έχεις εναλλακτικές μορφές Τουρισμού, να αξιοποιείς τα κίνητρα να γίνει η Ελλάδα τόπος προορισμού, αξιοποιώντας όχι μόνο τις φυσικές καλλονές, αλλά και τον τεράστιο πολιτιστικό πλούτο.

Πώς θα προσελκύσουμε Tour Operators (TO) ώστε με την σειρά τους να αναλάβουν να πουλήσουν στους πελάτες τους οργανωμένα ταξίδια τα οποία θα περιλαμβάνουν τις μετακινήσεις – τη διαμονή/ διατροφή – και κάποιες ξεναγήσεις;

Οφείλουμε να στραφούμε σε  αντιπροσωπευτικότερες μορφές επίτευξης  Συνεχούς Τουρισμού όπως  ο

Συνεδριακός τουρισμός , ο Εκθεσιακός τουρισμός, ο τουρισμός Πόλης, ο Μορφωτικός τουρισμός, ο Πολιτιστικός, ο Οικολογικός, ο Θαλάσσιος, ο Περιηγητικός, ο Αθλητικός, ο Αγροτουρισμός και ο Τουρισμός υγείας.

Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ σε απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές, που δημιουργούν νέες δομές και αφορούν δράσεις που θα αναπτύξω ανά τομέα παραγωγής.

Παρεμβάσεις στον πρωτογενή τομέα

 • Ø Ανάπτυξη βιολογικής Γεωργίας.
 • Ø Προώθηση ενεργειακών καλλιεργειών.
 • Ø Ανάπτυξη συμβολαιακής γεωργίας.
 • Ø Υιοθέτηση πρακτικών Ολοκληρωμένης Διαχείρισης
 • Ø Ανάπτυξη βιολογικής κτηνοτροφίας και Δημιουργία επώνυμων κτηνοτροφικών προϊόντων,
 • Ø Σχεδιασμός και προγραμματισμός της παραγωγής εγχώριων βιολογικών ζωοτροφών, προκειμένου να διασφαλιστεί ο επαρκής και διαρκής εφοδιασμός της αγοράς.
 • Ø Εκσυγχρονισμός κτηνοτροφικών μονάδων.
 • Ø Ορθολογική διαχείριση βοσκοτόπων.
 • Ø Ανάπτυξη κτηνοτροφίας. Αύξηση του συνολικού ζωικού κεφαλαίου της  .
 • Ø Τέλος,  αξιοποίηση των ζωικών προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ, καθώς και των παραδοσιακών προϊόντων του Νομού, φέτα, αυγοτάραχο, Καπνός, ελαιόλαδο κλπ
 • Ø Δημιουργία Ομάδας Παραγωγών για την παραγωγή προϊόντων υδατοκαλλιέργειας.
 • Ø Η από κοινού διάθεση των προϊόντων στην αγορά, συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας προς πώληση, της κεντρικής οργάνωσης των πωλήσεων και της διάθεσης της παραγωγής στους φορείς εμπορίας.
 • Ø Εφαρμογή Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Δασών.

Παρεμβάσεις στο δευτερογενή τομέα

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται:

 • Ø Δημιουργία μονάδων τυποποίησης και μεταποίησης κτηνοτροφικών προϊόντων,
 • Ø συσκευαστηρίων οπωροκηπευτικών
 • Ø μεταποιητικών μονάδων βιολογικών προϊόντων.
 • Ø μονάδας επεξεργασίας ενεργειακών φυτών.
 • Ø μονάδων τυποποίησης για το ελαιόλαδο.
 • Ø Εκσυγχρονισμός σφαγείων, που θα περιλαμβάνει εκτός των άλλων και εφαρμογή συστημάτων ποιότητας (HACCP), αλλά και σύστημα ελέγχου όχι μόνο για θέματα υγιεινής και                           καθαριότητας, αλλά και για την ιχνηλασιμότητα των σφαγίων κρεάτων.
  • Ø Δημιουργία μονάδων επεξεργασίας κρέατος.
  • Ø συσκευαστηρίων αλιευτικών προϊόντων.

Εδώ να τονίσω πως σημαντική πηγή εσόδων και μοχλός ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή, είναι οι εγκαταστάσεις της ιχθυοκαλλιέργειας. Πρέπει να συνδυαστεί όμως η οικονομική ανάπτυξη με τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας, αλλά και του φυσικού κάλλους, έτσι ώστε να έχουμε αειφόρο ανάπτυξη. Η δημιουργία πάρκων ιχθυοκαλλιέργειας, όπου θα συγκεντρωθούν οι ήδη υπάρχουσες μονάδες, είναι μια πρόταση την οποία οφείλουμε να εξετάσουμε με ιδιαίτερη προσοχή και να την αξιολογήσουμε ανάλογα.

Παρεμβάσεις στον τριτογενή τομέα

Οι παρεμβάσεις που προτείνονται αφορούν στην ανάπτυξη και προβολή του τουριστικού προϊόντος καθώς και στην ανάπτυξη του εμπορίου. Πιο συγκεκριμένα

 • Ø Δημιουργία ξενώνων
 • Ø Αναπλάσεις χώρων
 • Ø Αξιοποίηση φαραγγιών στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας
 • Ø Ανάπτυξη πχ αρχαίας πόλης Στράτου και άλλων
 • Ø Των φυσικών Λιμνών Τριχωνίδας καθώς και των τεχνητών λιμνών Στράτου και Καστρακίου
 • Ø Οι περιοχές εφαρμογής διεθνών συμβάσεων και ιδιαίτερου κάλλους (Natura, Ramsar, κ.λπ.).
 • Ø Πιστοποίηση προϊόντων ΠΓΕ.
 • Ø Δικτύωση και οργάνωση εμπορίας.

Ειδικότερα προτείνονται:

 • Ø Δημιουργία επενδύσεων τόσο ανθρώπινου κεφαλαίου σε θέματα εμπορίας, όσο και τεχνικής υποδομής.
 • Ø Ανάπτυξη της αγοράς των τροφίμων βιολογικής γεωργίας
 • Ø Αύξηση της διαφάνειας και της εμπιστοσύνης των καταναλωτών.
 • Ø Σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής για επιστημονικές και τεχνικές γνωμοδοτήσεις.
 • Ø Περαιτέρω εναρμόνιση και ενίσχυση των προτύπων μέσω των διεθνών οργανισμών.
 • Ø Ενέργειες προώθησης και προβολής τοπικών προϊόντων.
 • Ø Ενδυνάμωση και δημιουργία νέων σχέσεων και συνεργασιών σε κάθε επίπεδο αγοράς (Τοπική, Εθνική και Διεθνής).
 • Ø Εισαγωγή – Πρόσβαση – Αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας (ηλεκτρονικό εμπόριο, ηλεκτρονικές αγορές, Εικονική Τεχνόπολις, Δικτύωση κ.λπ.).
 • Ø Ενδυνάμωση και ανάπτυξη των δικτύων διανομής (υποδομές –εμπλεκόμενοι φορείς – μεταφορικά μέσα).
 • Ø Οργάνωση τοπικών ημερίδων ή εκδηλώσεων ενημέρωσης.
 • Ø Πιστοποίηση δασικής διαχείρισης και δασικών προϊόντων.

 Παρεμβάσεις στην εκπαίδευση

 • Ø Ίδρυση Κέντρου Έρευνας & Εφαρμογών Αγροτικής Οικονομίας, προκειμένου να γίνει σύνδεση της έρευνας και της παραγωγής

 Παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον

 • Ø Αλιευτική αξιοποίηση και προστασία λιμνοθαλασσών.
 • Ø Εφαρμογή ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης υδάτων.
 • Ø Μελέτη του υδατικού δυναμικού και ισοζυγίου της περιοχής της υδρολογικής λεκάνης της λιμνοθάλασσας και του Αμβρακικού.
 • Ø Δημιουργία ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης γεωργικών αποβλήτων
 • Ø Προγράμματα απονιτροποίησης
 • Ø Προστασία βιοποικιλότητας.
 • Ø Δάσωση εγκαταλελειμμένων γεωργικών εκτάσεων.
 • Ø Διοργάνωση ημερίδων και επιστημονικών συνεδρίων στην περιοχή.
 • Ø Δημιουργία website για την περιοχή της λιμνοθάλασσας
 • Ø Δράσεις ενίσχυσης περιοχών Natura.

Παρεμβάσεις στο πολιτισμικό περιβάλλον

 • Ø Την ανάδειξη των παραδοσιακών οικισμών.
 • Ø Τη δημιουργία Μουσείου αγροτικής λαογραφικής & πολιτιστικής κληρονομιάς στο Νομό
 • Ø Τη δημιουργία κέντρων πολιτιστικών δραστηριοτήτων
 • Ø Τη σήμανση αξιοθέατων, μνημείων, μονοπατιών

 Παρεμβάσεις στην τεχνική υποδομή

 • Ø Αναδασμός γεωργικών εκτάσεων.
 • Ø Ολοκλήρωση μητρώου παραγωγών.
 • Ø Εκσυγχρονισμός και βελτίωση αρδευτικών δικτύων και αντλιοστασίων.
 • Ø Οριοθέτηση και θεσμοθέτηση ζωνών ειδικών χρήσεων.
 • Ø Δημιουργία αλιευτικών καταφυγίων και βελτίωση ή επέκταση υφιστάμενων
 • Ø Βελτίωση αλιευτικών λιμένων για βελτίωση της ασφάλειας ελλιμενισμού και εκφόρτωσης των προϊόντων αλιείας καθώς και μέσα από δράσεις όπως:
 • Δημιουργία Ψυκτικών Θαλάμων.
 • Δημιουργία Silo.
 • Εγκαταστάσεις υποδοχής τοπικών αγροτικών προϊόντων.
 • Χώρος αποθήκευσης και διακίνησης τοπικών προιόντων.

Μια, εξαιρετικά σημαντική, υποδομή αφορά στο λιμάνι του Αστακού και τη μοναδική για την Ελλάδα Ναυτική Βιομηχανική Περιοχή, στο Πλατυγιάλι που ανοίγει νέες προοπτικές ανάπτυξης για ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα. Για να αποδώσει, όμως, κατά τον καλύτερο τρόπο, για να έχουμε τα μέγιστα δυνατά οφέλη από ένα τέτοιο έργο, για να υποστηριχθεί και να εξυπηρετούνται οι ανάγκες που θα προκύψουν, πρέπει να συνδεθεί οδικά απ” ευθείας με το Αγρίνιο. Είναι για αυτό απαραίτητα τα έργα διαπλάτυνσης και βελτίωσης ολόκληρου του οδικού διαδημοτικού δικτύου, των οδικών αξόνων Μεσολόγγι – Πλατυγιάλι – Άκτιο και Αμφιλοχία-Άκτιο για τη γρήγορη και ασφαλή μετακίνηση ανθρώπων αλλά και αγαθών.

Νέα χωροθέτηση  Μαρίνας στο Μεσολόγγι και στην Ναύπακτο

Διεύρυνση και επανασχεδιασμός των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων όπου έχει κριθεί απαραίτητο.

Βασικό μέλημα της επιδίωξης του στόχου της βιώσιμης ανάπτυξης είναι η ορθολογική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων ώστε αφενός μεν να καλύπτονται οι παρούσες ανάγκες της σημερινής γενιάς, αφετέρου δε να εξασφαλίζεται η ύπαρξή τους σε τέτοια ποιότητα και ποσότητα ώστε να είναι σε θέση και οι μελλοντικές γενεές να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Πρέπει να εμπεδώσουμε τόσο την αναγκαιότητα της αειφορικής διαχείρισης των φυσικών πόρων όσο και την έννοια της ‘βιώσιμης ανάπτυξης’.

Κλείνοντας  να σας ευχαριστήσω όλους για την προσοχή αλλά και την ευχή οι δράσεις που ανέπτυξα αλλά και όσες συνολικά ακουστήκαν και θα ακουστούν να συμβάλλουν στην καθολική ενδοπεριφεριακή ανάπτυξη του νομού και η επόμενη φορά που θα συναντηθούμε να έχει μόνο θετικό πρόσημο αναφορικά με την πρόοδο του τόπου μας.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button