ΕξελίξειςΡοή Ειδήσεων

Αποστάσεις από τον υφυπ. Περιβάλλοντος στα περί «μουρλών» του Αδώνιδος Γεωργιάδη για την εκτροπή

Στη βουλή η ερώτηση Βαρεμένου-που εστίασε ο υφυπουργός Νίκος Ταγαράς

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Ταγαράς πήρε έμμεσα κάποιες αποστάσεις από το υβριστικό παραλήρημα του Άδωνη Γεωργιάδη, που χαρακτήρισε μουρλούς όσους στήριξαν τις προσφυγές στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της εκτροπής του Αχελώου.

Ο κ. Βαρεμένος τόνισε ότι οι υβριστικοί χαρακτηρισμοί Γεωργιάδη αποτελούν casus belli για την Αιτωλοακαρνανία και είναι persona non grata όποιος δεν τις αποδοκιμάζει καθαρά και ξάστερα και κυρίως όποιοι θέλουν να νεκραναστήσουν το συγχωρεμένο φαραωνικό σχέδιο, που ήταν θαμμένο κάτω από ελληνικές και ευρωπαϊκές αποφάσεις.


Ο κ. Βαρεμένος ρώτησε: «Είναι μουρλοί όσοι εξέδωσαν δικαστικές αποφάσεις; Ήταν μουρλός ο κ. Γεωργιάδης όταν, ως βουλευτής του ΛΑΟΣ, είχε ταχθεί κατά της εκτροπής και ήρθε στα σύγκαλά του όταν τον συνεπήρε το όραμα της εξουσίας; Μήπως με όσα είπε ο υπουργός άφησε κάποιο υπονοούμενο για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία προήδρευε του ΣτΕ όταν εκδόθηκαν οι συγκεκριμένες αποφάσεις;»

Ο κ. Ταγαράς έδειξε να σέβεται την νομιμότητα, αλλά δεν έκλεισε εντελώς το παράθυρο της εκτροπής. Ο κ. Βαρεμένος σημείωσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέμπλεξε από την λεγόμενη εκτροπή το υδροηλεκτρικό έργο του φράγματος της Μεσοχώρας, που κόστισε στον ελληνικό λαό 550 εκατ. ευρώ και ήταν ανενεργό για πάνω από 15 χρόνια.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός, τόνισε ότι δεν ανήκει σε αυτούς που κάνουν χαρακτηρισμούς και ότι προτιμά τα επιχειρήματα.

Χαρακτήρισε «πολύπαθη» την περιπτωση της εκτροπής του Αχελώου και αναφέρθηκε στην προϊστορία της, εστιάζοντας περισσότερο στο γεγονός ότι τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν ενέργειες ώστε να αποσυνδεθεί απο την εκτροπή του έργο του φράγματος της Μεσοχώρας

«Θα συμφωνήσω, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί μέχρι να καταλήξουμε. Υπάρχουν προβλήματα και ανάγκες στα θέματα υδάτινων πόρων και σίγουρα το αποτέλεσμα εκτέλεσης έργου πρέπει να είναι αποτέλεσμα μελετών που θα συμβαδίζουν με το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο», τόνισε ο υφυπουργός που υπενθύμισε πως το 2014 ήταν εκείνος που υπέγραψε τα 14 διαχειριστικά σχέδια λεκανών απορροής υδάτων ποταμών για τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας.
«Μέχρι τότε το έργο της Μεσοχώρας πήγαινε «πακέτο» με την εκτροπή του Αχελώου γι’αυτο και υπήρχαν επτά ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου», συμπλήρωσε ο υφυπουργός.

Συνέχισε την απάντηση του λέγοντας πως η πρώτη επικαιροποίηση των διαχειριστικών σχεδίων έγινε το 2017 επι ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σήμερα είναι σε εξέλιξη η δεύτερη επικαιροποίηση

«Μέσα από αυτή θα δουμε αν από πλευράς Θεσσαλίας τις ανάγκες που υπάρχουν μπορούν να καλυφθούν με εργα για επιφανειακά ή υπόγεια νερά , αλλά και για την Αιτωλοακαρνανία, πάνω τα θέματα των αναγκών αλλα και για τους βιοτόπους. Ενημερωτικά σας λεω ότι η μέση ετήσια απορροή κυβικών δια μέσω Αχελώου που εκβάλει είναι 4,150 δις κυβικά μέτρα.
Υπάρχουν και πλημμυρικά φαινόμενα. Όλα αυτά θα αξιολογηθούν, θα εκτιμηθούν παράμετροι, ιδιαιτερότητες σε συνάρτηση με την προστασία του περιβάλλοντος. Τότε θα πούμε περισσότερα για το θέμα που θίγετε.
Η εκτροπή δεν έχει να κάνει με την Μεσοχώρα αλλά με την Συκιά. Αυτά θα τεθούν όταν θα έχουμε την πλήρη εικόνα. Αναμένουμε την δεύτερη επικαιροποίηση», επανέλαβε ο υφυπουργός.

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button