ΆποψηΡοή Ειδήσεων

Απόφοιτοι ΔΠΠΝΤ: «Να ιδρυθεί Τμήμα Πολιτιστικής Διαχείρισης & Πληροφορικής στο Αγρίνιο»

Ο Σύλλογος Αποφοίτων του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του Αγρινίου διεκδικεί την επανίδρυση του Τμήματος.

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις για το σχέδιο για την αναδιάρθρωση του Πανεπιστημίου Πατρών ο Σύλλογος προτείνει την ίδρυση Τμήματος Πολιτιστικής Διαχείρισης & Πληροφορικής.


Η επιστολή στάλθηκε στον Πρύτανη Πανεπιστημίου Πατρών, το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου, τον Υπουργό Παιδείας, τον Υφυπουργό Παιδείας, το Γραφείο Πρωθυπουργού, τους Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας καθώς και τα ΜΜΕ.

Eπανίδρυση τμήματος μετά την αναιτιολόγητη κατάργηση του Δ.Π.Π.Ν.Τ. 

«Αξιότιμοι,

Ο «Σύλλογος Αποφοίτων Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών» με διακριτό τίτλο «ΔΙ.ΠΟ.ΝΕ.Τ.» ιδρύθηκε με την υπ’ αριθμ.116Σ/22-7-2020 απόφαση/διάταξη του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης.

Με μεγάλη μας έκπληξη, για μια ακόμα φορά διαπιστώσαμε ότι στο σχέδιο για την αναδιάρθρωση του Πανεπιστημίου Πατρών που δημοσιεύτηκε και τέθηκε σε διαβούλευση απουσιάζει πλήρως η όποια αναφορά στο πρόσφατα καταργηθέν τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος & Νέων Τεχνολογιών Δ.Π.Π.Ν.Τ.

Στο σημείο αυτό θέλουμε να αναφέρουμε τις σχετικές επιστολές μας, τόσο στις 23/11/2020 1 προς το Υπουργείο Παιδείας, όσο και στις 13/12/2020 2 προς τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, οι οποίες αν και πρωτοκολλήθηκαν απο τους αρμόδιους φορείς μέχρι σήμερα δεν έχουν απαντηθεί. Επιπλέον, τον Ιανουάριο στάλθηκε αίτημα προς το νέο υφυπουργό Παιδείας κ.Συρίγο για τηλεδιάσκεψη και δυστυχώς, ακόμα είμαστε στην αναμονή.

Την αναιτιολόγητη και άδικη κατάργηση του τμήματος μας σε μία νύχτα προεκλογικά, αλλά και την πρόσφατη θετική αξιολόγηση της ΑΔΙΠ που πιστοποιούσε το Δ.Π.Π.Ν.Τ. μέχρι το 2023, τη γνωρίζουμε πλέον όλοι πολύ καλά.

2 Επιστολή προς Πρύτανη Πανεπιστημίου Πατρών (Αρ.πρωτ. 77/2020) 1 Επιστολή προς Υπουργείο Παιδείας και ΕΘΑΕΕ (Aρ.πρωτ. 66/2020) Μετά από ερωτήσεις των τοπικών Βουλευτών κ.Λιβανού και κ.Κωνσταντόπουλου στη Βουλή τον περασμένο Νοέμβριο σχετικά με την επανίδρυση του Δ.Π.Π.Ν.Τ., για πρώτη φορά σε δηλώσεις του ο τέως Υφυπουργός Παιδείας κ. Διγαλάκης έκανε αναφορά στους φοιτητές και τους απόφοιτους του τμήματος και αναφέρθηκε σε εξεύρεση πιθανής λύσης από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Υπουργείο (επισυνάπτεται το βίντεο)

3 . Καταθέτουμε, λοιπόν, σήμερα μία πρόταση για ίδρυση ενός νέου τμήματος στην πόλη του Αγρινίου που θα συμπεριλαμβάνει τα δύο (2) ενεργά έτη φοιτητών, αλλά και όλους τους αποφοίτους του Δ.Π.Π.Ν.Τ.

Ένα τμήμα Πολιτιστικής Διαχείρισης & Πληροφορικής, το οποίο μπορεί να στεγάζεται στις ίδιες εγκαταστάσεις που είναι παραχωρημένες από το δήμο Αγρινίου μαζί με το σύγχρονο εξοπλισμό εργαστηρίων που αποκτήθηκε τα τελευταία χρόνια από το ΕΣΠΑ.

Συνεπώς, δεν προκύπτει επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για το Ίδρυμα. Απορίας άξιο τι θα απογίνει ο υπάρχων εξοπλισμός με βάση το σχέδιο που έχει κατατεθεί;; Αλήθεια πόσα από τα υπάρχοντα μέλη ΔΕΠ του σημερινού τμήματος επιθυμούν να συμμετέχουν σε ένα νέο τμήμα, από το να μετακινηθούν ύστερα από τη μεταφορά τους στην Πάτρα σε άλλα τμήματα;

Επίσης, το διδακτικό έργο του νέου τμήματος μπορούν να υποστηρίζουν και τα μέλη ΔΕΠ των άλλων τμημάτων που παραμένουν στην πόλη του Αγρινίου.

Με βάση όλα τα παραπάνω το νέο τμήμα είναι οικονομικά βιώσιμο, ενώ με αυτόν τον τρόπο δικαιώνονται όλοι εκείνοι οι άνθρωποι και οι χιλιάδες οικογένειες που συνοδεύουν το πολύπαθο αυτό τμήμα στα 16 χρόνια λειτουργίας του από το 2004.

Δυστυχώς, τόσα χρόνια δεν παρατηρήθηκε ούτε στήριξη, ούτε ενσωμάτωση του τμήματος από την ευρύτερη κοινωνία της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά ούτε και από την ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Πατρών στο βαθμό που άξιζε για το συγκεκριμένο τμήμα και για την επιστήμη μας.

Δεν επιθυμούμε να είμαστε απόφοιτοι ενός κατηργημένου τμήματος και χωρίς να έχουμε εξασφαλίσει την επαγγελματική αποκατάσταση που μας αρμόζει. Αυτή η λύση που προτείνουμε, θεωρούμε ότι είναι η πλέον ενδεδειγμένη, τόσο για την ακαδημαϊκή κοινότητα και τον τόπο, όσο και για εμάς τους απόφοιτους.

Παρακαλούμε να εξετάσετε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ σοβαρά και να λάβετε τις σωστές αποφάσεις για το μέλλον των φοιτητών και των αποφοίτων που ζητούν έστω και την ύστατη στιγμή την κατανόηση σας.

Πιστεύουμε ότι θα λάβετε σοβαρά υπ’ όψιν την πρόταση μας, αναμένουμε την ουσιαστική στήριξη όλων, αλλά και την θετική έκβαση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί!

Με εκτίμηση,

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Αποφοίτων ΔΙ.ΠΟ.ΝΕ.Τ»

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
ocean new optimize Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Ένα Σχόλιο

  1. Νομίζω ότι ήρθε ο καιρός να συναντηθούν οι παλιοί φοιτητές προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί του τμήματος ΔΠΠΝΤ Αγρινίου με τους αντίστοιχους φοιτητές του τμήματος Μουσειολογίας του Πύργου. Σ’ αυτή τη συνάντηση πρέπει να ειπωθούν αλήθειες και να γίνουν αναγνωρίσεις και παραδοχές από τους φοιτητές και των δύο τμημάτων των παρακάτω:
    α)Το τμήμα ΔΠΠΝΤ είχε ήδη πιστοποιηθεί πριν να καταργηθεί και πριν να ανοίξει το τμήμα Μουσειολογίας στον Πύργο μάλλον γιά πολιτικούς λόγους από το Γαβρόγλου γιά να εξυπηρετηθεί η πόλη του Πύργου
    β)Το τμήμα Μουσειολογίας “θάφτηκε” ήδη με τη γέννησή του, αφού οι καθηγητές του πρώην τμήματος του ΑΤΕΙ που λειτουργούσε εκεί, κατέφυγαν σε άλλο τμήμα που ιδρύθηκε γι’ αυτό το λόγο στην πανεπιστημιούπολη στο Κουκούλι της Πάτρας το οποίο κι εκείνο ήταν καθαρά καθηγητικής εμπνεύσεως χωρίς κανένα διάλογο με τους παραγωγικούς φορείς της Πάτρας. Εννοώ το καθαρά θεωρητικό τμήμα Διοικητικής Τεχνολογίας και Ανάπτυξης που και δεν προτιμάται από τους υποψήφιους και υπάρχουν πολλά τέτοια τμήματα σε άλλα πανεπιστήμια.
    γ)Το τμήμα ΔΠΠΝΤ καταργήθηκε ενώ ήταν τμήμα ΑΕΙ ενώ το τμήμα του Πύργου που καταργήθηκε ήταν τμήμα ΑΤΕΙ. Αυτό δεν έχει καμία όμως σημασία, αφού οι φοιτητές και των δύο σήμερα βρίσκονται σε αδιέξοδο.
    δ)Τα προγράμματα σπουδών και των δύο τμημάτων(όταν βρισκόταν το ΔΠΠΝΤ σε λειτουργία το 2019)δεν απέχουν πολύ. Μάλιστα κάποιοι καθηγητές του νυν τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας στο Αγρίνιο που προέρχονταν από το ΔΠΠΝΤ πληροφορικάριοι, αλλά και μουσειολόγοι και πολιτιστικής διαχείρισης ανήκουν στον κύριο τομέα του τμήματος Μουσειολογίας κι έκαναν μαθήματα στον Πύργο μέχρι πρότινος. Θα λέγαμε μάλιστα ότι τα προγράμματα σπουδών των δύο τμημάτων είναι κοινά σε ποσοστό 80%, όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα με τα τμήματα Γεωπονίας Αμαλιάδας και Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής Μεσολογγίου.
    ε)Θα μπορούσαν δηλαδή τα δύο τμήματα να συγχωνευθούν, αφού δεν μπορούν να σταθούν αυτόνομα και μάλιστα σε διαφορετικές πόλεις της επαρχίας οι οποίες απέχουν μεταξύ τους λόγω έλλειψης και καθηγητών. στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Σ’ αυτό το θέμα, η πρυτανεία έχει δίκιο.
    στ)Οι καθηγητές από την αρχή εκδήλωσαν την επιθυμία τους να πάνε στην Πάτρα κι αρκετοί το πραγματοποίησαν.
    ζ)Σχεδόν την ίδια εποχή, ιδρύθηκε άλλο τμήμα με το ίδιο περιεχόμενο στο Βόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οπότε αρκετοί καθηγητές θα θελήσουν να πάνε εκεί, αρνούμενοι την επικρατούσα ανασφάλεια και ασάφεια εδώ. Δηλαδή όχι μόνο έχουμε άτυπο ανταγωνισμό μεταξύ των δύο τμημάτων, αλλά και μεγαλύτερο από το τμήμα του Βόλου.
    η)Αφού δεν μπορούν να υπάρξουν αυτόνομα και τα δύο αντικείμενα, άρα και τα τμήματα, και γιά να προσελκυστούν οι καθηγητές που τώρα λοξοκοιτάζουν γιά αλλού, πρέπει οι φοιτητές να πάρουν τη δύσκολη απόφαση να συγχωνευτούν τα τμήματά τους σε ένα: Το τμήμα Μουσειολογίας, Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών.
    θ)Πρέπει εδώ να σκεφτούν σοβαρά οι φοιτητές ποιό από τα δύο είναι καλύτερο: Να μετακινηθεί και το τμήμα Μουσειολογίας στην Πάτρα ή να καταργηθεί και να μην ιδρυθεί ούτε καν τομέας ΔΠΠΝΤ, ή να γίνει αυτή η συγχώνευση που προτείνω, οπότε θα έχουμε ένα ισχυρό τμήμα με σίγουρη την εγγραφή νέων καθηγητών και την αναμονή ψηλότερης βάσης γιά του χρόνου.
    ι)Το τελευταίο είναι περισσότερο από αναγκαίο γιά τους μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές του ΔΠΠΝΤ οι οποίοι βρίσκονται σε μεγαλύτερο αδιέξοδο απ’ όλους, γιατί το νέο τμήμα Ιστορίας -Αρχαιολογίας είτε μείνει στο Αγρίνιο, είτε πάει στην Πάτρα έχει σαφώς διαφορετικό αντικείμενο από το παλιό εφαρμοσμένο ΔΠΠΝΤ.
    ια)Αν τελικά ζυγιστούν τα παραπάνω, πρέπει όλοι μαζί, να πάρουν κι άλλη απόφαση, ακόμα πιό σκληρή και δύσκολη από την πρώτη. Να μετακινηθεί το νέο τμήμα Μουσειολογίας, Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών στο Αίγιο. Το Αίγιο δε βρίσκεται στην Πάτρα, απέχει όμως μόλις μισή ώρα απ’ αυτήν. Η νέα σχολή δε θα είναι ούτε στον Πύργο, ούτε στο Αγρίνιο γιά να μη λένε οι μεν ότι οι δε τους επέβαλαν την έδρα.
    ιβ)Το τελευταίο βήμα είναι να γίνει πρόταση από τους ενδιαφερόμενους στη Σύγκλητο η οποία είναι βέβαιο ότι θα εισακουστεί γιατί όχι μόνο είναι σύμφωνη με αρκετά ακαδημαϊκά κριτήρια(συγχώνευση σε ένα τμήμα, γειτνίαση με την πανεπιστημιούπολη του Ρίου), αλλά είναι πολύ κοντά και στην Αθήνα, απ’ όπου μπορούν να πάρουν κι άλλους καθηγητές και πολλοί υποψήφιοι από την Αθήνα θα το δηλώσουν.
    ιγ)Όλ’ αυτά πρέπει να προβληματίσουν τους φοιτητές κυρίως του ΔΠΠΝΤ οι οποίοι παρατηρώ ότι από παλιά έχουν δείξει ευαισθησία γιά το τμήμα και την επιστήμη τους, τα οποία και υπερασπίζονται εδώ και χρόνια από επιλογή. Και είναι σωστό γιατί αυτό το επάγγελμα δεν πρέπει να αφεθεί στα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά προγράμματα άλλων τμημάτων.
    ιδ)Τα οφέλη θα είναι περισσότερα από τις ζημιές μιάς τέτοιας απόφασης, αφού θα δημιουργηθούν αμέσως μεταπτυχιακά προγράμματα και σε κάποιο εύλογο διάστημα και διδακτορικά. Μπορεί οι φοιτητές του τμήματος Μουσειολογίας του Πύργου να διαφωνούν γιατί το Αίγιο είναι μακριά από τον Πύργο, αλλά θα έχουν κι εκείνοι τα προνόμια των μεταπτυχιακών και των διδακτορικών σπουδών που σήμερα έχουν μόνο οι πτυχιούχοι του ΔΠΠΝΤ που κι εκείνοι σιγά σιγά θα τα χάσουν. Μην ξεχνούμε ότι μέσα απ’ αυτά τα προγράμματα πολλοί πτυχιούχοι αυτού του τμήματος θα βρούν σίγουρα δουλειά παρά να σπουδάσουν σε ένα τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας.
    Ευχαριστώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button