sliderΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Αγρίνιο: Συνεχίζεται η αποχή των δικηγόρων- Στο επίκεντρο και ο νέος δικαστικός χάρτης στην έκτακτη συνέλευση

Πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα η έκτακτη γενική συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου, μετά και τις τελευταίες πληροφορίες σχετικά με τον νέο δικαστικό χάρτη και την προτεινομένη κατάργηση του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας.

Το «παρών» έδωσαν ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μίλτος Ζαμπάρας και εκ μέρους του Δήμου Αγρινίου ο αντιδήμαρχος, Βασίλης Φωτάκης. Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χριστίνα Σταρακά έστειλε επιστολή, όπως επίσης και ο Περιφερειάρχης και μέλος του Συλλόγου, Νεκτάριος Φαρμάκης.


Να σημειωθεί πως αρχικά υπήρξε ενημέρωση και για το φορολογικό νομοσχέδιο, που είναι και ο λόγος που οι δικηγόροι απέχουν από τα καθήκοντά τους πανελλαδικά.

Στην εισήγηση του ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Νικάκης, είπε πως μετά την ολομέλεια στις 25/11 αναφορικά με φορολογικό και δικαστικό χάρτη διαπιστώθηκε ότι στο πρώτο θέμα ο υπουργός δεν δέχτηκε να μιλήσει μαζί με τους εκπροσώπους των δικηγόρων. Χαρακτήρισε «άκαμπτη» τη στάση της κυβέρνησης στο φορολογικό, που πιθανώς θα ψηφιστεί στις 20 Δεκεμβρίου.

«Η κυβέρνηση δεν δέχεται προτάσεις των δικηγόρων. Οποίος δεν δέχεται το τεκμαρτό θέτει τον εαυτό του σε έλεγχο για πέντε χρόνια. Η θα δεχτείτε να πληρώσετε αυτό που τεκμαρτά συμπεραίνουμε ότι έχετε εισπράξει η θα δεχτείτε τον επι πενταετίας οικονομικό σας έλεγχο για να πληρώσετε πιθανώς τα τριπλά. Από τους άλλους κλάδους δεν κινήθηκε κανείς, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Είμαστε μόνοι μας, όμως πρέπει να επιδεικνύουμε αλληλεγγύη. Επειδή φαίνεται ότι είμαστε δυναμικοί και σοβαροί κάθε κυβέρνηση μας έχει απέναντι. Το φορολογικό νομοσχέδιο πλήττει κυρίως τους αδύναμους δικηγόρους. Μέχρι την ψήφιση εμείς θα απέχουμε. Θα εγκαταλείψουμε την κοινωνία χάρη ενός νομοσχεδίου; Αυτό δεν θα το κάνουμε ποτέ ως σύλλογος, τουλάχιστον το ΔΣ. Πρόταση μας είναι όχι στην τόσο μεγάλη αυστηροποίηση των μέτρων. Να μην στρέψουμε την κοινωνία εις βάρος μας. Να πάρουμε μια απόφαση λελογισμένη», σημείωσε ο κ. Νικάκης.

Για το ίδιο θέμα, παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μίλτος Ζαμπάρας είπε: «Είναι ένα νομοσχέδιο που με έναν οριζόντιο, άδικο, κεφαλικό τρόπο επιβαρύνει επαγγελματικές ομάδες που στέκονται μάχιμες μέσα στην κοινωνία. Η διαβούλευση λήγει στις 27 του μήνα, ακολουθεί η επιτροπή της Βουλής και μετά πάει προς ψήφιση. Είναι πολύ σημαντικός ο αγώνας που κάνετε. Θέλω να τονίσω ότι ο αγώνας είναι πέρα για πέρα δίκαιος. Θα είμαστε εδώ και την επόμενη μέρα για να παλεύουμε για τα αιτήματά σας».

Ο αντιδήμαρχος Βασίλης Φωτάκης, σημείωσε: «Είναι ένα φορολογικό νομοσχέδιο δημιουργεί συνθήκες αρρυθμίας. Το ζήτημα είναι το ποσό αναστατώνει τους κλάδους. Προφανώς δεν είναι δίκαιο το οριζόντιο μέτρο. Μόνο συγκαταβατικά μπορούμε να σταθούμε ως δημοτική αρχή. Ζητάμε να στέκεται η πολιτεία πάντα σε όσους υπηρετούν μια κοινωνία».

Σχετικά με το νέο δικαστικό χάρτη:

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου Δημήτρης Νικάκης τόνισε πως όταν απεστάλη το πόρισμα για αναμόρφωση του χάρτη της Ελληνικής Δικαιοσύνης διαπιστώθηκε ότι είναι ανυπόγραφο.

«Πως προκύπτει ότι αυτό είναι πόρισμα μιας επιστημονικής επιτροπής; Αυτό δείχνει την σοβαρότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Τι σκέφτεται ότι είναι αυτό το ανυπόστατο έγγραφο; Είναι φήμες, διαδόσεις. Τι θέλουν να κάνουν; Να μας σφυγμομετρήσουν. Αναφέρεται στις σκέψεις της αόρατης αυτής επιτροπής ότι θα υπάρξει κεντρικό Πρωτοδικείο και περιφερειακά. Δεν αναφέρουν πως θα λειτουργούν. Χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο λειτουργίας δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει με σαφήνεια και βεβαιότητα τι μέλλει γενέσθαι», συμπλήρωσε ο πρόεδρος.

Ο κ. Νικάκης σημείωσε πως κάνεις δεν γνωρίζει ποια θα είναι η τελική απόφαση του υπουργείου για το μέλλον του Εφετείου Δυτικής Στερεάς και ενδεχομένως αυτό να γίνει γνωστό με το σχέδιο νόμου που στα  μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση.

«Στις 5 Δεκεμβρίου μέλη της επιτροπής αυτής θα επισκεφθούν Πάτρα και Αγρίνιο. Κανείς δεν θα δεχτεί την συγχώνευση. Ούτε στην Πάτρα αλλά ούτε και στο Αγρίνιο. Είναι δυνατόν να μεταφερθούμε εμείς από το Αγρίνιο με τέτοιες κτιριακές υποδομές και πληθυσμό 150.000; Οι του Μεσολογγίου δεν θέλουν να συνεργαστούν, παρότι τους είπα ότι δεν θέλουμε να κλείσει το Πρωτοδικείο στο Μεσολόγγι. Η Λευκάδα μας προτιμά. Έχουμε να δώσουμε μεγάλο αγώνα. Θα τολμήσουν να κλείσουν το Πρωτοδικείο μας; Αν το κάνουν θα πρέπει οι μισοί από αυτούς να πάνε να νοσηλευτούν. Να εγκαταλείψουμε αυτό το κτήριο εδώ να πάμε που; Στις αποθήκες του Μεσολογγίου; Κι αυτές πρέπει να αναβαθμιστούν. Αν δεν επιλυθούν τα προβλήματα στο χρόνο απονομής δικαιοσύνης για ποιον νέο δικαστικό χάρτη μιλάμε; Ευθυνόμαστε βέβαια και εμείς γιατί δεν αντιμετωπίζουμε το λειτούργημά μας με σθεναρότητα και στιβαρότητα. Πιστεύουμε ότι θα μείνει το σχέδιο στα χαρτιά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Θα δούμε τη στάση μας μελλοντικά. Θέλαμε οι πολιτικοί μας να μας στηρίξουν. Διακινείται ότι με το νέο δικαστικό χάρτη θα ανακοινωθούν και οι βιοτεχνικές φυλακές Αγγελοκάστρου. Μακάρι να το ανακοινώσουν τώρα γιατί θα έχουμε ισχυρό πάτημα να παραμείνει το Εφετείο», ανέφερε.

Τι αποφασίστηκε

Ακολούθησαν τοποθετήσεις επί των δύο θεμάτων από μέλη του Συλλόγου και ψηφοφορία αναφορικά με την συνέχιση των κινητοποιήσεων ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο, θέμα που έχει πανελλαδικό, εξάλλου, «αποτύπωμα».

Αποφασίστηκε η συνέχιση της αποχής των δικηγόρων μέχρι 1η Δεκεμβρίου καθώς και να γίνει εισήγηση στην ολομέλεια των προέδρων για συνέχισή της μέχρι 8 Δεκεμβρίου.

Θα δρομολογηθεί μάλιστα και συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ ώστε να επικοινωνηθούν οι όποιες νεώτερες εξελίξεις-αποφάσεις. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι αρνητική εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές δεν έδωσαν το «παρών» στην συνέλευση.

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
ocean new optimize Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

4 Σχόλια

  1. 41%…ΟΤΙ ΨΗΦΙΖΕΙΣ ΠΑΙΡΝΕΙΣ…ΚΑΙ ΜΗΝ ΕΧΕΤΕ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΟΛΕΣ ΞΕΝΕΣ. ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΛΕΙΠΑΝ ΟΙ ΒΟ(Υ)ΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ Γ.Σ. ΤΟΥ ΔΙΚ. ΣΥΛ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ – ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΑΠΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛ.ΤΑ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ…ΚΑΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΠΛΕΟΝ…

  2. Φτασαμε στο σημειο να λεμε νομος Αιτωλοακαρνανιας με πρωτευουσα την Πατρα και οχι το Μεσολλογι!Δυστυχως ετσι καταληξαμε.Και αυτο βεβαιως εχει αντικτυπο και σε αλλες υπηρεσιες οπως αυτα τα τα επαισχυντα που προτεινονται για καταργηση του Πρωτοδικειου Μεσολογγιου και του Εφετειου Αγρινιου!Μια απορια σαν απλος πολιτης:Πως γινεται πρωτευουσα νομου-του μεγαλυτερου της χωρας-να μην εχει π.χ πρωτοδικειο;Πως γινεται η μεαλυτερη πολη του νομου που ειναι στο κεντρο του νομου να μην εχει Εφετειο οπως το Αγρινιο;Ξεχασαμε τι γινοταν στο παρελθον οταν υπαγομασταν(κακως)στο Εφετειο Πατρων; )Πως θα γινει ταχυτερη απονομη δικαισυνης οταν οι δικαστικες υπηρεσιες δεν αποκεντροωνονται;Μηπως ηρθε η ωρα για ιδρυση περιφερειας Κεντρικης και Δυτικης Στερεας (Φωκιδα Αιτ/νια,Ευρυτανια,Λευκαδα),για να παψουμε να ειμαστε 《τσοντα》της Πατρας και της Πελοποννησου (αφου ειμαστε Στερεα Ελλαδα);

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button