Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Αγρίνιο: Ρεκόρ ανομβρίας για το μήνα Νοέμβριο με 4.4 χιλιοστά βροχής

Με πολύ χαμηλά ποσά βροχόπτωσης στην πόλη του Αγρινίου (4.4 mm), αλλά και σε μεγάλο μέρος της Δυτικής Ελλάδας, έφυγε ο φετινός Νοέμβριος.
Πέρυσι για τον ίδιο μήνα στο Αγρίνιο, τα ποσά βροχόπτωσης ήταν κατά μέσο όρο 240.6 χιλιοστά !

Ο ισχυρός αντικυκλώνας ( βαρομετρικά υψηλά – καλοκαιρία ), που υπήρχε στο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στα Βόρεια Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη, εμπόδιζε τα συστήματα του Ατλαντικού και της Δυτικής Ευρώπης να μας επηρεάσουν.

Ωστόσο η ιδιομορφία του ανάγλυφου σε συνδυασμό με το βόρειο-βορειοανατολικό ρεύμα που προκαλεί η θέση του αντικυκλώνα διαμορφώνει τοπικά διαφορετικές καιρικές συνθήκες (Κρήτη). Ο χάρτης που ακολουθεί  (Σχήμα 1) , αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της κατάστασης που επικρατούσε το μήνα Νοέμβριο.

Σχήμα 1

Ο φετινός Νοέμβριος είχε πάρα πολλά κοινά με τον Νοέμβριο του 2011 με παρουσία ισχυρού αντικυκλώνα πάνω από τη χώρα μας, όπου και τότε σημειώθηκαν τα χαμηλότερα ύψη βροχοπτώσεων σε όλη σχεδόν τη χώρα .

Εκείνο τον Νοέμβριο μπορούμε να τον χαρακτηρίσουμε ως τον “ξηρότερο” Νοέμβριο των τελευταίων τουλάχιστον 40 ετών και με θερμοκρασίες κάτω από τα κανονικά επίπεδα , εκτός από το νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Ισχυρή αντικυκλωνική κυκλοφορία είχαμε και το 2015 τα δύο πρώτα δεκαήμερα του Νοεμβρίου , χωρίς βροχές , αλλά με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Δύο αντικυκλώνες , αλλά με άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και θέση.

Πιο κάτω, θα βρείτε τους πίνακες από τον Μετεωρολογικό σταθμό Αγρινίου, ιδιοκτησίας Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και Φιλοξενίας από το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Νοέμβριος 2019
Νοέμβριος 2020

Με πληροφορίες από kolydas.eu

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button