sliderΓεγονόταΕκκλησίαΡοή Ειδήσεων

Αγρίνιο: Με τιμές η υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου (φωτο, video)

Με τιμές υποδέχθηκε το Αγρίνιο την Τιμία Κάρα του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου.

Η επίσημη υποδοχή της Τιμίας και Χαριτοβρύτου Κάρας του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου έγινε το απόγευμα της Πέμπτης (16/11) στην κεντρική πλατεία Αγρινίου.


Το πανίερο αυτό θησαύρισμα της Εκκλησίας θα κομίσει ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Γέροντας Εφραίμ με τη συνοδεία Πατέρων της Ιεράς Μονής.

Την υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός στην Πλατεία Δημοκρατίας του Αγρινίου, επικεφαλής του Ιερού Κλήρου, των Αρχών και του πιστού Λαού. Τιμές απέδωσαν τιμητικό άγημα του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, η Φιλαρμονική του Δήμου Αγρινίου και τμήματα των πολιτιστικών Συλλόγων της πόλεως.

«Λαμπροφορεί σήμερα η πόλη του Αγρινίου και υποδέχεται, με την παρουσία απάντων των αρχών, του ιερού κλήρου και του χριστεπωνύμου πληρώματος της τοπικής μας Εκκλησίας, την Υμετέρα Πολυσέβαστο Πανοσιολογιότητα, κομίζουσα την Τιμία Κάρα του εν αγίοις Πατρός ημών Ιωάννου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Χρυσοστόμου», ανέφερε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, κατά την προσφώνησή του, στην πάνδημη πανηγυρική υποδοχή του Ιερού Λειψάνου.

Ακολούθησε λιτανευτική πομπή στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου, όπου τελείται η Δοξολογία και η Ακολουθία του Εσπερινού, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού και συμπροσευχομένου του Καθηγούμενου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Γέροντος Εφραίμ.

Κατά την πανηγυρική Δοξολογία που τελέσθηκε, ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός, προσφωνώντας τον Άγιο Καθηγούμενο, αναφέρθηκε στην ευλογία της παρουσίας του Αγίου, λέγοντας: «διαισθανόμαστε την μεγάλη τιμή και προσμετρούμε την μεγίστη ευλογία, που η πατρική σας αγάπη, μας προσφέρει σήμερα και μάλιστα λίγες ημέρες μετά τη συμπλήρωση ενός έτους ταπεινής Επισκοπικής διακονίας μας στον ιστορικό και περίπυστο θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Δοξάζουμε τον Άγιο Θεό για αυτή την μοναδική, ανεπανάληπτη και ιστορική στιγμή, την οποία όλοι ταπεινά βιώνουμε».

Μιλώντας για τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο υπογράμμισε: «Αυτή η Τιμία Κάρα δέχτηκε τη Χάρη του Παναγίου Πνεύματος, όταν έλαβε τους τρεις βαθμούς της Ιερωσύνης. Αυτή η Τιμία Κάρα φιλοξένησε τους χοϊκούς οφθαλμούς του χρυσορρήμονος Πατρός, με τους οποίους ατένισε τα μεγαλεία του Θεού, κατά την ένδοξη αγιοπνευματική παρουσία του πάνω στη γη. Ατένισε, όμως, και την αδικία και την στηλίτευσε. Ατένισε και την πτωχεία και την θεράπευσε. Ατένισε τα πλήθη των πιστών, ιδιαιτέρως της Βασιλίδος των πόλεων, της Κωνσταντινουπόλεως, τα οποία τον αναγνώρισαν ως τον απλανή καθοδηγητή και τον στοργικό προστάτη. Αυτή η Τιμία Κάρα φιλοξένησε την χοϊκή γλώττα, η οποία κήρυξε τα μεγαλεία του Θεού, δίδαξε και ταυτόχρονα ενίσχυσε με λόγους πατρικούς και πνευματικούς το χριστεπώνυμο πλήρωμα και μάλιστα σε δυσχειμέρους καιρούς, όπου επλεόνασεν η αμαρτία και υπερεπερίσσευσεν η αδικία. Αυτή η Τιμία Κάρα φιλοξένησε και το αριστερό ωτίο του Αγίου, από το οποίο, σύμφωνα με τον Ιερό Συναξαριστή του, άκουσε από τον ίδιο τον Απόστολο των Εθνών Παύλο, τον υπομνηματισμό των Επιστολών του. Γι’ αυτό και με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος παραμένει άφθαρτο και αναλλοίωτο για να διδάσκει στους αιώνες την μεγίστη προσφορά του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, μέσα στην χορεία των Πατέρων της Εκκλησίας μας.

Αυτή την Τίμια Κάρα θα προσκυνήσουμε άπαντες κατά το χρονικό διάστημα της ενταύθα ευλογητής παρουσίας της και θα είναι το προσκύνημα μας αυτό, αιτία και αφορμή να προσευχηθούμε γονυκλινώς στον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο· να καταθέσουμε τα μύχια της ψυχής μας, τα αιτήματά και τις παρακλήσεις μας προς τον Άγιο Θεό. Να εκζητήσουμε τη χάρη και την ευλογία Του και πιστεύουμε, ότι θα καταστεί μοναδική πηγή θαυμασίων γεγονότων, εδώ, στην ένδοξη πόλη του Αγρινίου».

Ο Σεβασμιώτατος σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τον Γέροντα Εφραίμ, του προσέφερε έναν επιστήθιο Σταυρό, με τον λαό να αναφωνεί συγκινημένος το «Άξιος».

Ο Άγιος Καθηγούμενος, κατά την αντιφώνησή του, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας για την πρόσκληση και αναφέρθηκε στο ιστορικό της Αγίας Κάρας, που είναι αποθησαυρισμένη στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου από τον 14ο αιώνα και είναι δώρο του Αυτοκράτορος Ιωάννου του Καντακουζηνού.

Μίλησε για τα πολλά θαύματα, τα οποία επιτελούνταν από τον Άγιο κάθε φορά που εξερχόταν η Τιμία Κάρα από την Ιερά Μονή, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των Βατοπαιδινών Πατέρων σε χειρόγραφους κώδικες της Ιεράς Μονής και υπογράμμισε πόσο ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος εγκαθιδρύθηκε στις καρδιές των χριστιανών όλων των εποχών, παρότι αδικήθηκε πολύ στην εποχή του και από την κρατική και από την εκκλησιαστική εξουσία.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Γέροντας Εφραίμ εξέφρασε την ευχή, αλλά και την βεβαιότητα, ότι η παρουσία Αγίου θα βοηθήσει και θα ενισχύσει την τοπική Εκκλησία της Αιτωλίας και της Ακαρνανίας, τον Ιερό Κλήρο, τους Άρχοντες και τον πιστό λαό. «Νομίζω, ασπαζόμενοι την Τιμία Κάρα όλοι θα βοηθηθούμε, γιατί οι Άγιοι είναι αυτοί που επαληθεύουν το Ευαγγέλιο. Γι’ αυτό και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος θα δώσει δύναμη, φωτισμό, παρηγοριά και ελπίδα, σε μια εποχή που υπάρχει πλήρης ανασφάλεια στις καρδιές όλων μας».

Η Τίμια Κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου θα παραμείνει στον Ιερό Ναό έως την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023, όπου καθημερινά θα τελούνται Ιερές Ακολουθίες, κατά το ακόλουθο πρόγραμμα. Ο Ιερός Ναός θα παραμένει ανοιχτός από τις 6:00’ το πρωί έως τις 12:00’ τα μεσάνυχτα.

Δείτε φωτογραφίες:

timia kara agrinio (1)

timia kara agrinio (3)

timia kara agrinio (4)

timia kara agrinio (5)

timia kara agrinio (7)

timia kara agrinio (9)

timia kara agrinio (13)

timia kara agrinio (15)

timia kara agrinio (16)

timia kara agrinio (20)

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες  και στον ακόλουθο σύνδεσμο https://photos.app.goo.gl/Q7XHyrT88HWh9LFb7

Χορηγούμενη

6 Σχόλια

  1. Μη χαλιέσαι ρε φίλε, γούστα είναι αυτά. Άλλοι λιτανευουν Αγια Λείψανα άλλοι οπίσθια… Αναλόγως με τον πολιτισμό του ο καθένας συμμετάσχει όπου επιθυμεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button