Άποψη

Άδικο και παράλογο το συζητούμενο αγροτικό «χαράτσι»

po-prasinoi

“Νέο ρεκόρ ισοπεδωτικής και άδικης φορολογικής επίθεσης θα καταγραφεί αν αποτολμηθεί η  συζητούμενη σε κυβερνητικά κλιμάκια επιβολή φόρου στο σύνολο της αγροτικής γης της τάξης των 10-12 ευρώ ανά στρέμμα”, αναφέρει σχετική ανακοίνωση των Οικολόγων – Πρασίνων.

“Όταν το σύνολο της προστιθέμενης αξίας του αγροτικού μας τομέα κινείται κατά τη Eurostat μεταξύ 5 και 5,3 δις ευρώ1,  η επιδίωξη απόσπασης 800 εκατομμυρίων από τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα ισοδυναμεί με επιβολή έκτακτου φόρου 15% επί του συνόλου του αγροτικού μας προϊόντος.

Αν η φορολογία αυτή ισχύσει αδιακρίτως με βάση τον αριθμό των  στρεμμάτων, είτε πρόκειται για αποδοτικές καλλιέργειες είτε για λιβάδια και δενδροκαλλιέργειες χαμηλής απόδοσης είτε για χέρσα μη καλλιεργούμενη γη, θα πρόκειται για μνημείο παραβίασης της συνταγματικής αρχής που επιβάλλει αναλογία μεταξύ φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών και επιβαλλόμενων φόρων.

Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι γίνεται λόγος για προς φορολόγηση εκτάσεις της τάξεως των 66 εκατομμυρίων στρεμμάτων, όταν η καλλιεργήσιμη γη της χώρας είναι περίπου 37 εκατομμύρια στρέμματα.

Αντί για μια ακόμη φορολογική επιδρομή κατά των πλέον αδύναμων μπορεί και πρέπει η κυβέρνηση να φορολογήσει πραγματικά τις γκρίζες περιουσίες και τη φοροδιαφυγή των ισχυρών.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button