ΕξελίξειςΡοή Ειδήσεων

Ζελένσκι: Ευχαριστούμε την Ελλάδα για τη δυνατότητα που δίνει σε Ουκρανούς πιλότους να εκπαιδευτούν στα F-16

Μητσοτάκης για επίσκεψη Ζελένσκι: Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και του γενναίου λαού της

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έκαναν δηλώσεις μετά τη συνάντηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα και στη συνέχεια θα συναντήσει και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η συνάντηση των δυο ανδρών ξεκίνησε στις 18.10 ενώ έξω από το Μέγαρο Μαξίμου κυμάτιζε η σημαία της Ουκρανίας ανάμεσα στην ελληνική σημαία και εκείνη της ΕΕ.


Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα παρακαθίσει και στο δείπνο που θα παραθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ηγέτες των Βαλκανίων παρουσία και της Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν και του Σαρλ Μισέλ.

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη – Ζελένσκι

«Δεν υπάρχει περίπτωση να αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας από τη Ρωσία» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Μια θέση δίπλα σας για εμάς είναι θέμα αρχής» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον Ουκρανό πρόεδρο, σημειώνοντας πως ως χώρα είμαστε αντίθετοι σε κάθε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και σε κάθε παράνομο κατοχικό τετελεσμένο. «Και η δική μας χώρα γνώρισε στο παρελθόν αναθεωρητισμό άλλων χωρών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα πως είμαστε στο πλευρό των Ουκρανών, γιατί οι δύο λαοί συνδέονται με μακροχρόνιους ιστορικούς δεσμούς. Χαρακτηριστικά ανέφερε τη Μαριούπολη, «μια πόλη με ελληνικό όνομα και ελληνικό αίμα», όπως σημείωσε, και τα εγκλήματα που έχουν τελεστεί εκεί, αλλά και την Οδησσό.

Από την πλευρά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι «είναι μεγάλη τιμή να βρίσκεται στην Αθήνα. Ευχαριστώ για την προσοχή στην Ουκρανία. Σήμερα έχουμε συζητήσει προτεραιότητες με τον κ. πρωθυπουργό. Έχω πει πολύ σημαντικές προτεραιότητες για να τερματίσουμε την εισβολή, μας χρειάζεται η βοήθεια της Ελλάδας στην εκπαίδευση των πιλότων μας στα F-16. Ευχαριστώ πολύ. Είναι σημαντική η βοήθεια για την πόλη της Οδησσού και της παρευξείνιας περιοχής, είναι σημαντικό ότι ελληνικές εταιρείες είναι έτοιμες να μεταφέρουν τα ουκρανικά σιτηρά».

Δείτε τις δηλώσεις των δύο ηγετών

Αναλυτικά όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία και θα μείνουμε στο πλευρό της κυβέρνησης και του ηρωικού λαού σας που βιώνει τις συνέπειες μιας παράνομης εισβολής αλλά αντιστέκεται μαχόμενος για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του. Αποτελείτε έμπνευση για όλη την δημοκρατική Ευρώπη και για την πατρίδα μου και καμία απόπειρα επαναχάραξης καθορισμένων συνόρων με την χρήση στρατιωτικής βίας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Δεν υπάρχει συνεπώς καμία περίπτωση να αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας όπως επιχειρεί να επιβάλλει δια των όπλων η Ρωσία. Πρόκειται για μια θέση που ταυτίζεται με τα διαχρονικά ελληνικά συμφέροντα γιατί και η δική μας χώρα αντιμετώπισε κατά καιρούς στο παρελθόν εκδηλώσεις ενός ανιστόρητου αναθεωρητισμού και ενός επιθετικού αυταρχισμού.

Είμαστε λοιπόν επί της αρχής αντίθετοι σε κάθε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και σε κάθε παράνομο κατοχικό τετελεσμένο. Κάτι ανάλογο άλλωστε αιμορραγεί ακόμα στην Κύπρο. Είμαστε στο πλευρό σας όμως και γιατί οι λαοί μας συνδέονται με μακροχρόνιους ιστορικούς δεσμούς. Πολίτες ελληνικής καταγωγής έζησαν ειρηνικά επί αιώνες επι χιλιετίες στις ακτές του Εύξεινου Πόντου ευημερώντας και προσφέροντας στη χώρα σας και γι αυτό κανείς δεν ξεχνά τα εγκλήματα κατά της μαρτυρικής Μαριούπολης μιας πόλης όχι μόνο με ελληνικό όνομα αλλά και με ελληνικό αίμα σε πολλούς κατοίκους της.

Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την Οδησσό την γενέτειρα της Φιλικής Εταιρείας που φώτισε την Ελληνική Επανάσταση. Όπως και για το Κίεβο και τόσες περιοχές της χώρας σας που δέχονται επιδρομές με χιλιάδες αμάχους να γίνονται καθημερινά στόχοι. Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτά τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται εντός της ουκρανικής επικράτειας. Εγκλήματα τα οποία πρέπει να βρουν τιμωρία από την διεθνή δικαιοσύνη. Την δοκιμασία του λαού σας συνόδευσε και η δοκιμασία πολλών ευρωπαϊκών κοινωνιών και της χώρας μας καθώς η Μόσχα χρησιμοποίησε ως όπλο το φυσικό αέριο προκαλώντας μια διεθνή ενεργειακή κρίση και μια κρίση πληθωρισμού ενώ πρόσφατα τραγικά τερμάτισε την πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά εντάσσοντας στην φαρέτρα των πιέσεών της τις παγκόσμιες τιμές και τον παγκόσμιο επισιτισμό.

Γίνεται φανερό ότι οι συνέπειες αυτούς του πολέμου δεν σταματούν στα όρια της ηπείρου μας αλλά αφορούν ολόκληρο τον πλανήτη μας. Αυτή η πρακτική πρέπει να καταδικαστεί και η συμφωνία να ισχύσει αμέσως. Σε αυτήν άλλωστε η Αθήνα έχει συμβάλλει σημαντικά καθώς το 50% των ουκρανικών σιτηρών εξάγονται μέσω πλοίων ελληνικών συμφερόντων. Πρόκειται για μια στάση με συνέπεια και συνέχεια. Η χώρα μας εφαρμόζει όλες τις ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας παρά τον αντίκτυπο που έχει στην οικονομία μας Στηρίζουμε επίσης την πορεία της Ουκρανίας για καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ.

Σήμερα δηλώνω την ετοιμότητά μας να συμβάλλουμε στην ευρωπαϊκή σας πορεία και προσχωρήσαμε πρόσφατα στην κοινή δήλωση των G7 για την παροχή ασφάλειας στο κράτος σας και υπογράψαμε κοινή δήλωση για την ευρωατλαντική πορεία της Ουκρανίας και αυτό αποτελεί μια ακόμα απτή απόδειξη ότι είμαστε συνοδοιπόροι και συμπαραστάτες.

Η αλληλεγγύη μας υπήρξε έμπρακτη άλλωστε εξ αρχής και όπως συζητήσαμε θα συνεχιστεί. Ήδη το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει γίνει κόμβος για την αποστολή βοήθειας των συμμάχων αναδεικνύοντας μια ξεχωριστή γεωπολιτική σημασία για την Ουκρανία αλλά συνολικά για όλη τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Από εκεί ξεκινά όπως σημείωσε ένας νέος ενεργειακός διάδρομος που ενώνει το βορράς με το νότο και το νότο με τον βορρά.

Η Αλεξανδρούπολη θα είναι σύντομα μια πόλη η οποία αποτελεί ταυτόχρονα πύλη εισόδου φυσικού αερίου και θα καλύπτονται όχι μόνο οι δικές μας ανάγκες αλλά και οι ανάγκες πολλών Βαλκανικών χωρών της ανατολικής Ευρώπης και γιατί όχι και της Ουκρανίας. Η παρουσία σας σήμερα εδώ έχει μια ξεχωριστή σημασία με την Αθήνα να γίνεται σήμερα σημείο συνάντησης όλων των ηγετών της περιοχής αλλά και την ηγεσία της ΕΕ.

20 χρόνια μετά την διακήρυξη της Θεσσαλονίκης η πρωτοβουλία για τον ευρωπαϊκό δρόμο των δυτικών Βαλκανίων αναβαθμίζεται και ανεπιφύλακτα η Ελλάδα στηρίζει την διαδρομή των χωρών αυτών προς την Ευρωπαϊκή οικογένεια και στέλνει σαφές μήνυμα: είναι μια διαδρομή η οποία περνά μέσα από την προσαρμογή στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και από τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ασφαλώς του κράτος δικαίου. Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η χώρα μας θα συνδράμει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας αξιοποιώντας την πείρα μας στον κατασκευαστικό τομέα αλλά και στην ψηφιοποίηση την υγεία και με έμφαση στην Οδησσό.

Το ιστορικό κέντρο εντάχθηκε στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο. Είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία μας θα συνεχιστεί με μια ελευθερη και ειρηνική Ουκρανία και να θυμάσαι τα λόγια του συμπατριώτη μου του Νίκου Καζαντζάκη: Μην καταδέχεσαι να ρωτάς αν θα νικήσουμε ή θα νικηθούμε πολέμα γιατί η πέτρα το σίδερο και το ατσάλι δεν αντέχουν ο άνθρωπος αντέχει και οι Ουκρανοί αντέχετε».

newsit.gr

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button