ΕξελίξειςΡοή Ειδήσεων

Υπόθεση Ασημακοπούλου: Πώς έγινε η «διαρροή» των email -Οι τρεις καρατομήσεις, όλο το παρασκήνιο

Η υπόθεση της Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου με τη λίστα των email που εστάλησαν σε ομογενείς, εν όψει ευρωεκλογών, οδήγησε σε μία απόσυρση (της ίδιας από το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ), μία παραίτηση (του γ.γ. του ΥΠΕΣ) και μία αποπομπή (του γραμματέα Αποδήμων).

Για την υπόθεση μεσολάβησε η εκπεφρασμένη δυσαρέσκεια του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και η εσωτερική έρευνα στη ΝΔ, που αποκάλυψε τη διαδρομή των επίμαχων ηλεκτρονικών διευθύνσεων και πώς κατέληξαν στο γραφείο της Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου.


Στην τελευταία του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο ζήτημα, είχε πει: «Η υπόθεση με τα e-mails που φέρεται να έστειλε η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου στους απόδημους πρέπει να διερευνηθεί. Η υπόθεση πρέπει να ερευνηθεί και από τη Δικαιοσύνη και από το υπουργείο Εσωτερικών. Κάνουμε και εμείς τη δική μας έρευνα».

Παράλληλα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνης Ελευθεριάνος, διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τη διαρροή στοιχείων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας κατοίκων του εξωτερικού που έφθασαν στην κατοχή της ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας, Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου.

Το iefimerida.gr έγραψε από το πρωί τις πληροφορίες ότι η κυρία Ασημακοπούλου «κόβεται» από το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. 

Λίγο αργότερα, η ίδια η ευρωβουλευτής ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.

H ανακοίνωση της Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου

«Καταθέτω σήμερα στην ΑΠΔΠΧ, όπως μου ζητήθηκε, στοιχεία που αφορούν στο γνωστό θέμα της αποστολής newsletter από το γραφείο μου.

Στην πολιτική μου πορεία υπήρξα πάντοτε ένας “στρατιώτης” της μεγάλης παράταξης της ΝΔ και την υπηρέτησα από όποια θέση μού ζητήθηκε. Ως Ευρωβουλευτής, επί 5 χρόνια έδωσα πολλές μάχες για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Για όλη αυτή την πορεία προφανώς αξιολογούμαι και κρίνομαι.

Πιστή στις αρχές, στις αξίες και στην αγάπη μου για την Ελλάδα, ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό για την απόφασή μου να μη συμμετάσχω ως υποψήφια Ευρωβουλευτής στις επερχόμενες Ευρωεκλογές του Ιουνίου εάν το θέμα αυτό δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως. Αυτό γιατί η συνείδησή μου δεν μου επιτρέπει να συμμετέχω άθελά μου στις προσπάθειες κάποιων να πλήξουν τον θεσμό της επιστολικής ψήφου, την Κυβέρνηση Μητσοτάκη ή το κύρος της Ελλάδας.

Ο λόγος τώρα είναι αποκλειστικά στις αρμόδιες αρχές που διερευνούν την υπόθεση και είμαι βέβαιη πως θα καταλήξουν ταχύτατα στην ανάδειξη της αλήθειας και των πραγματικών διαστάσεων του συγκεκριμένου θέματος. Επαναλαμβάνω για ακόμη μια φορά πως θα συνεργαστώ μαζί τους σε ό,τι μου ζητηθεί».

Εξάλλου, την παραίτησή του υπέβαλε ο γενικός γραμματέας Αυτοδιοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη για το θέμα, ενώ παράλληλα αποπέμφθηκε ο γραμματέας Αποδήμων της ΝΔ, Νίκος Θεοδωρόπουλος.

Μαρινάκης: Τι έδειξε η έρευνα της ΝΔ

Η παραίτηση του κ. Σταυριανουδάκη επιβεβαιώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο ραδιόφωνο του Real Fm.

Ο Π. Μαρινάκης δήλωσε «γι’ αυτό κι εκείνος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και παραιτήθηκε, αν και δεν έχει πλέον αυτά τα καθήκοντα, έχει άλλα καθήκοντα, που δεν σχετίζονται με τους εκλογείς, ή οτιδήποτε σχετικό με τις εκλογές».

Όπως εξήγησε ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, «κάποια mails έφυγαν, ενώ δεν έπρεπε να φύγουν, μετά την εκλογική διαδικασία του Μαΐου του 2023 από συνεργάτη του τότε γ.γ. του ΥΠΕΣ κ. Σταυριανουδάκη, γι’ αυτό κι εκείνος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και παραιτήθηκε».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η έρευνα έδειξε ότι οι εν λόγω διευθύνσεις email, μέσω του γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ, του κ. Θεοδωρόπουλου, φαίνεται ότι πήγαν στην ευρωβουλευτή της ΝΔ Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, «χωρίς να μπορώ να γνωρίζω προφανώς, αν η ίδια γνώριζε».

Δείτε τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό RealFM:

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: «Υπάρχει, όπως είχαμε πει και στην πρώτη ενημέρωση πολιτικών συντακτών, μια έρευνα εν εξελίξει απ’ την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και η αντίστοιχη έρευνα που γίνεται από το ΥΠΕΣ, αλλά επειδή εμείς δεν θέλαμε να υπάρχει καμία σκιά και να μένουν αναπάντητα ερωτήματα και επειδή είδαμε και μια προσπάθεια της αντιπολίτευσης να εργαλειοποιήσει με την αντίθετη έννοια την επιστολική ψήφο, κατέληξε αυτή η έρευνα σε κάποια συμπεράσματα…Το ένα συμπέρασμα είναι ότι κάποια mails έφυγαν, ενώ δεν έπρεπε να φύγουν μετά την εκλογική διαδικασία του Μαΐου του 2023 από συνεργάτη του τότε γγ.γ. του ΥΠΕΣ κ. Σταυριανουδάκη, γι’ αυτό κι εκείνος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και παραιτήθηκε, αν και δεν έχει πλέον αυτά τα καθήκοντα, έχει άλλα καθήκοντα, που δεν σχετίζονται με τους εκλογείς, ή οτιδήποτε σχετικό με τις εκλογές. Και μέσω του γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ, του κ. Θεοδωρόπουλου, φαίνεται ότι πήγαν -σύμφωνα με αυτά που προέκυψαν από αυτή την έρευνα- στην ευρωβουλευτή της ΝΔ, χωρίς να μπορώ να γνωρίζω προφανώς, αν η ίδια γνώριζε».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Σταυριανουδάκης παραιτήθηκε από τα τωρινά του καθήκοντα;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο κ. Σταυριανουδάκης παραιτήθηκε από τα τωρινά του καθήκοντα για λόγους πολιτικής ευθύνης, αν και δεν είχε μέχρι σήμερα τα καθήκοντα αυτά, γι’ αυτό και όλο αυτό δεν έχει να κάνει ούτε με τις εκλογές ούτε με την επιστολική ψήφο. Γιατί μιλάμε για στοιχεία που προέκυψαν μετά την ψηφοφορία, αλλά είναι ζήτημα προστασίας προσωπικών δεδομένων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μαρινάκη, πότε δόθηκαν τα στοιχεία στην κυρία Ασημακοπούλου;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τα στοιχεία δόθηκαν κάποιο χρονικό διάστημα, εβδομάδες, μήνες, μέσω του δεύτερου προσώπου, πριν από την αποστολή του μέιλ που έκανε. Όμως, το πρόσωπο αυτό τα είχε πολλούς μήνες πριν, από ό,τι έχουμε καταλάβει, που το προσδιορίζουμε κάπου μεταξύ των εκλογικών διαδικασιών του 2023. Είναι στοιχεία τα οποία προέκυψαν μετά την εκλογική διαδικασία. Έχει πολύ μεγάλη σημασία, για να μη γίνει απόπειρα εργαλειοποίησης. Ένα πράγμα είναι οι εκλογές, ένα πράγμα είναι τα στοιχεία που προκύπτουν μετά τις εκλογές. Άρα, είναι ζήτημα προστασίας προσωπικών δεδομένων. Δεν είναι ζήτημα ασφάλειας εκλογών. Δεν έχει καμία σχέση με την επιστολική ψήφο, γιατί μιλάμε για μια χρονική περίοδο που προηγείται μήνες, πολύ πριν, δηλαδή, όχι απλώς την ψήφιση του νόμου για την επιστολική ψήφο αλλά τον ορισμό της νέας κυβέρνησης, της κυβέρνησης του Ιουνίου».
Κυβερνητικά στελέχη: Η εξέλιξη αδικεί το έργο Ασημακοπούλου-Σταυριανουδάκη, αλλά δεν είμαστε όλοι ίδιοι
Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, η εξέλιξη αδικεί την εν γένει παρουσία της Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου στο Ευρωκοινοβούλιο και το έργο του Μιχάλη Σταυριανουδάκη, αλλά «είναι κάποια πράγματα που δύσκολα μπορούν να ξεπεραστούν. Σε εμάς δεν λειτουργούν παραϋπουργεία Δικαιοσύνης, δεν είμαστε όλοι ίδιοι».

Την ίδια ώρα, άφηναν αιχμές, σχολιάζοντας ότι πρόκειται για ενέργειες σε αντίθετη τροχιά «με αυτούς που έχουν δίπλα τους, με πρωταγωνιστικό ρόλο, μάλιστα, αμετάκλητα καταδικασμένους 13-0 από τη Δικαιοσύνη».

iefimerida.gr

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button