Υπόμνημα Συλλόγων ορεινών χωριών Θέρμου στον Πρωθυπουργό για χωματόδρομους

Υπόμνημα έστειλαν σύλλογοι των Αμβρακιωτών και των Αργυροπηγαδιτών Τριχωνίδας στον Πρωθυπουργό για τους χωματόδρομους, ζητώντας την παρέμβασή του και να υπάρξει ουσιαστική ανταπόκριση στα αιτήματα του Δήμου Θέρμου που αφορούν τους χωματόδρομους της ορεινής του περιοχής.

Το Υπόμνημα κοινοποιήθηκε στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα, στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη , στον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Έργων Αθανάσιο Μαυρομμάτη, στον Δήμαρχο Θέρμου Σπυρίδωνα Κωνσταντάρα και στους Βουλευτές Νομού Αιτωλ/νιας


Αναλυτικά:

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Είμαστε Δημότες δύο ορεινών χωριών, Αμβρακιά και Αργυρό Πηγάδι του Δήμου Θέρμου Αιτωλ/νιας, που έχουμε την τύχη η πρόσβαση στα χωριά μας να γίνεται ακόμα σήμερα, το 2023, με δρόμο που σε μεγάλο μέρος του είναι χωματόδρομος, και μάλιστα κακής ποιότητας, που διανοίχτηκε πριν από 50 και παραπάνω χρόνια.

Είναι προφανές ότι με τέτοιες συνθήκες δρόμων, και σαν εμάς υπάρχουν και άλλα χωριά του Δήμου Θέρμου, η πρόσβαση για τους μονίμους κατοίκους και τους επισκέπτες των χωριών μας είναι ιδιαίτερα δυσχερής και οι προοπτικές ζωής και πολύ περισσότερο ανάπτυξης, ελαχιστοποιούνται. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στην τελευταία απογραφή ο Δήμος Θέρμου εμφανίστηκε με πολύ μεγάλη μείωση πληθυσμού, περίπου 30%.

Το τμήμα χωματόδρομων που μας αφορά άμεσα , είναι το Μελίγκοβα – Αμβρακιά – Αργυρό Πηγάδι, μήκους περίπου 13 χιλιομέτρων που είναι επαρχιακό δίκτυο αρμοδιότητας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και για το οποίο, σύμφωνα με τις μελέτες απαιτούνται περίπου 5.000.000 Ευρώ. To 2023 δουλεύτηκαν σε έργα ασφαλτόστρωσης 800.000 Ευρώ, εγκεκριμένα από το 2018.

Με απόφαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ανακοινώθηκε τον Μάρτιο του 2021 ένα ποσό 1.400.000 Ευρώ για τον δρόμο Μελίγκοβας – Αμβρακιάς που όμως δεν έχει δημοπρατηθεί ακόμα αν και πέρασαν σχεδόν 3 χρόνια.

Αναμένουμε και την ένταξη του τμήματος Αμβρακιάς – Αργυρού Πηγαδίου μετά τις δημοπρατήσεις των ήδη ενταγμένων.

Όμως αυτοί οι ρυθμοί χρηματοδοτήσεων, εντάξεων και δημοπρατήσεων είναι πολύ αργοί και ανεπαρκείς για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Κύριε Πρωθυπουργέ

Για μια επίσης δύσκολη περιοχή, αυτή των Αγράφων, εσείς ο ίδιος τον Οκτώβριο του 2022, ανακοινώσατε ένα Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα τονίζοντας ότι:

«Έχω δώσει μία δέσμευση και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο αφορά πρωτίστως αυτούς τους συμπολίτες μας οι οποίοι μπορεί να αισθάνονται μερικές φορές ότι είναι ξεχασμένοι από το κράτος και από την κεντρική εξουσία, ότι με αυτή την κυβέρνηση και με εμένα Πρωθυπουργό δεν υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων. Όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουν δικαίωμα στις ίδιες ευκαιρίες για προκοπή και πρέπει να απολαμβάνουν την ίδια πρόνοια του κοινωνικού κράτους, ασχέτως με το αν βρίσκονται στην Αθήνα ή στο πιο
απομακρυσμένο χωριό…»

Παρακαλούμε για την παρέμβασή σας ώστε να αντιμετωπιστεί με την ίδια ευαισθησία και το δικό μας πρόβλημα και να υπάρξει ουσιαστική ανταπόκριση στα αιτήματα του Δήμου Θέρμου που αφορούν τους χωματόδρομους της ορεινής του περιοχής.

Μιας περιοχής με ιστορία, με έργα Πολιτισμού από την αρχαιότητα ως τη σύγχρονη εποχή, με πλούσιο φυσικό περιβάλλον. Μιας περιοχής παραμελημένης από το Νεοελληνικό κράτος που όμως δικαιούται και αξίζει την προσοχή και την παρέμβασή σας.

Με εκτίμηση

Για τα Δ.Σ των Συλλόγων μας»

Χορηγούμενη
Share
Published by
PressRoom
Tags: Θέρμο ΥΠΌΜΝΗΜΑ