sliderΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

“Παραλύει” η καθαριότητα του Δήμου Αγρινίου με τις άδειες ειδικού σκοπού των εργαζομένων

Πληροφορίες για μαζικές άδειες υπαλλήλων άνω των 60 ετών χωρίς νόσημα

Σοβαρό λειτουργικό πρόβλημα έχει προκύψει στις υπηρεσίες καθαριότητας του Δήμου Αγρινίου το τελευταίο διάστημα, καθώς δεκάδες εργαζόμενοι έχουν βγει σε υποχρεωτική άδεια λόγω κορωνοϊού.

Πρόκειται για τη λεγόμενη “άδεια ειδικού σκοπού” λεπτομέρειες της οποίας καθορίστηκαν προ μερικών ημερών με ΦΕΚ και η οποία δίνει τη δυνατότητα αδειοδότησης εργαζομένων του δημόσιου τομέα άνω των 60 ετών, που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας και που έτσι χαρακτηρίζονται “ευπαθείς ομάδες”.

Της άδειας αυτής επίσης προκύπτει πως έχει γίνει ευρύτατη χρήση, τουλάχιστον στον δήμο Αγρινίου, αφού υπολογίζεται πως περίπου 50 συνολικά  εργαζόμενοι του,  έχουν λάβει βεβαίωση ότι ανήκουν σε ευπαθή ομάδα

Το ζήτημα είναι πολύ μεγάλο στην καθαριότητα ειδικότερα,  αν αναλογιστεί κανείς ότι πρακτικά το 1/3 του συνολικού εργατικού δυναμικού του τομέα βρίσκεται πλέον σε… άδεια. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο agriniopress.gr ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Χρήστος Γκούντας, σήμερα η υπηρεσία πρασίνου λειτούργησε με μόλις δυο άτομα, ενώ άλλα τόσα κάλυψαν τη σάρωση.

Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν, φυσικά, πολλοί δήμοι ανά την επικράτεια, με τις άδειες αυτές να καθίστανται υποχρεωτικές ελέω και της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και των σχετικών εγκυκλίων.

Αναφορικά με το πώς προτίθεται ο Δήμος να διαχειριστεί την κατάσταση, ο κ. Γκούντας τόνισε ότι η μόνη λύση είναι η πρόσληψη προσωπικού με δίμηνες συμβάσεις, ώστε να εξυπηρετηθούν οι πολύ μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν.

Σε άδεια όλοι οι 60+

Από εκεί και πέρα, πληροφορίες αναφέρουν πως για την έκδοση άδειας ειδικού σκοπού, υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον σε δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους ,που μαζικά καταθέτουν σχετικές αιτήσεις, τη στιγμή μαλιστα που όπως διαπιστώνεται , τουλάχιστον στον δήμο Αγρινίου, τις δικαιούνται όσοι είναι άνω των 60 ετών!

Φαίνεται μάλιστα πως αυτό ισχύει ανεξαρτήτως εάν υπάρχει υποκείμενο νόσημα.

Ασαφές, ωστόσο, παραμένει το νομοθετικό πλαίσιο υπό το οποίο οι υπηρεσίες των δήμων έχουν υποχρεωθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών να προβούν στην παροχή αδειών στους εργαζόμενους αυτούς.

Σύμφωνα με τα όσα τόνισε στο agriniopress, ο Αντιδήμαρχος Κώστας Καλαντζής, οι άδειες παρέχονται στους εργαζόμενους κατόπιν έγκρισης ιατρού εργασίας, ενώ η Δημοτική Αρχή οφείλει να υπακούσει στις “εντολές του Υπουργείου” για την προστασία του δυναμικού της.

Παράλληλα, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να υπάρχει απόλυτη επάρκεια στις δομές καθαριότητας και να είναι εύρυθμη η λειτουργία τους.

Το agriniopress, επιχείρησε να βρει πάντως την συγκεκριμένη εντολή, που να αφορά δηλαδή τους εργαζομένους άνω των 60, χωρίς αυτο να καταστεί δυνατόν.

Δεν είναι άλλωστε τυχαία και η ανακοίνωση του δήμου Αγρινίου, όπου καλούνται οι δημότες να βοηθήσουν στην αποφυγή συσσώρευσης των σκουπιδιών.

Ένα Σχόλιο

  1. Θα ήθελα κάποια στιγμή να βλέπαμε πόσοι υπάλληλοι του Δήμου (αλλά και γενικότερα) πήραν άδεια ειδικού σκοπού, με ποια δικαιολογία, σε ποια ηλικία, αν είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή όχι, ποιος γιατρός υπέγραψε, ποιος προϊστάμενος επίσης υπέγραψε, με βάση ποια διάταξη του νόμου, κλπ κλπ. Ζητάω πολλά;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button