ΕξελίξειςΡοή Ειδήσεων

Υπερψηφίστηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης η έκθεση του Γιώργου Αν. Παπανδρέου για την δημοκρατία και την κλιματική αλλαγή

Υπερψηφίστηκε ομόφωνα, από την Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, η Έκθεση «Περισσότερη συμμετοχική δημοκρατία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» που προετοίμασε και κατέθεσε ο πρώην Πρωθυπουργός και βουλευτής Αχαΐας του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Α. Παπανδρέου, με την ιδιότητα του μέλους της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ).

Η Έκθεση είχε υπερψηφιστεί πρώτα από την Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων τον περασμένο Ιούνιο.


Στην ομιλία του πριν από την ψηφοφορία, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, μεταξύ άλλων ανάφερε:

«Υποστηρίζω σθεναρά την πρόταση να αναπτύξει το ΣτΕ με την ΕΕ μια πιο μόνιμη συνέλευση πολιτών για το κλίμα και το μέλλον της Ευρώπης.

Γιατί είναι σημαντικό; Με τη Συμφωνία του Παρισιού ζητάμε από τις κοινωνίες μας να προσαρμοστούν ώστε να αντιμετωπίσουν καταστροφικές πυρκαγιές, πλημμύρες, καύσωνες, ακραίες καιρικές συνθήκες, νέες πανδημίες και τεράστιες μεταναστευτικές ροές, τεράστιες καταστροφές.
Πρέπει να αλλάξουμε τα μέσα παραγωγής μας, τον τρόπο που τρώμε και καταναλώνουμε, πώς χτίζουμε, πώς ταξιδεύουμε, να σκεφτούμε εκ νέου την εκπαίδευση, την υγεία, το νερό και τα ενεργειακά μας συστήματα.

Η μετάβαση προς μια βιώσιμη κοινωνία, πρέπει να είναι κοινωνικά δίκαιη, καταπολεμώντας τις βαθιές ανισότητες στην κοινωνία μας, πρέπει επίσης να είναι μια ενημερωμένη μετάβαση, όπου η εκπαίδευση θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο.

Εμείς, ως ανθρωπότητα, έχουμε τους οικονομικούς πόρους, έχουμε επίσης την επιστήμη για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Αλλά κανένα αόρατο χέρι δεν θα κάνει αυτή τη μετάβαση.

Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω της δημοκρατικής βούλησης της πολιτείας μας. Γι’αυτό πρέπει επίσης να είναι μια δημοκρατική μετάβαση, που αναπτύχθηκε και ανήκει στους πολίτες μας.

Ωστόσο, οι συμμετοχικές πρακτικές που τεκμηριώνονται στην έκθεσή μου θα είναι αποτελεσματικές μόνο εάν επηρεάζουν ορατά την εξουσία.

Η συμμετοχική δημοκρατία δεν είναι απλώς μια τεχνική. Πρέπει να καθοδηγείται, από μια φιλοσοφία, μια κουλτούρα, ένα σύστημα αξιών. Από τις αξίες της δημοκρατικής κυριαρχίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου».

Advertisements
Τοπική Διαφήμιση
pap spanakopita 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button