ΕκπαίδευσηΕξελίξειςΠολιτικήΡοή Ειδήσεων

Υφυπ. Παιδείας Αγγελος Συρίγος: «Στα Τμήματα που καταργήθηκαν έμπαινες με τρεις λευκές κόλλες» (video)

«Όχι σε κάθε χωριό πανεπιστήμιο», είπε στο Mega ο βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος

Για τουρισμό, πανεπιστήμια και… ΠΑΣΟΚ μίλησαν στην «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος και ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος, οι οποίοι αντάλλαξαν επιχειρήματα, απόψεις και στο τέλος φιλοφρονήσεις.

«Ο τουρισμός έπρεπε να ανοίξει. Η χώρα σταδιακά επιστρέφει σε ρυθμούς κανονικότητας. Όμως δεν τελείωσε η πανδημία, χρειάζεται προσοχή» σημείωσε ο κ. Συρίγος, ενώ αναφερόμενος στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο ότι αυτή είναι η δουλειά της. «Σημασία έχει πόσο απήχηση έχουν αυτά που λέει στην κοινωνία».


«Αν ο τουρισμός πάει καλά, όλοι θα είμαστε κερδισμένοι. Η αρτιότητα του ανοίγματος θα φανεί στην πράξη. Η ελπίδα μας και η ευχή μας δεν είναι στην αναμπουμπούλα. Ελπίδα μας και ευχή μας είναι να πάνε όλα καλά» υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος.

Πανεπιστήμια

Σχετικά με το εαρινό εξάμηνο, ο κ. Συρίγος δήλωσε ότι το κάθε πανεπιστημιακό τμήμα θα αποφασίσει αν θα κάνει δια ζώσης ή εξ αποστάσεως. «Όσοι πάνε να δώσουν δια ζώσης, θα έχουν κάνει το αυτοδιαγνωστικό τεστ».

Παράλληλα, ανέφερε ότι στις 24 Μαΐου θα ξεκινήσουν εκ νέου τα εργαστηριακά μαθήματα στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης.

Στη συνέχεια ο κ. Συρίγος αναφέρθηκε στα 4 τμήματα των Πατρών, τα οποία συγχωνεύτηκαν. «Είναι τμήματα με πολύ χαμηλές βάσεις εισαγωγές, ήταν πολύ αδύναμα τμήματα, με βάση 0,6. Έμπαινες σε αυτά γράφοντας 3 λευκές κόλλες και σε μια κόλλα έγραφες 3 γραμμές. Πρέπει να ξεφύγουμε από την λογική ότι έχουμε ένα απομονωμένο τμήμα μόνο του σε μια πόλη. Πρέπει να υπάρχουν 2-3 τμήματα, για να υπάρχει διεπιστημονικότητα» σημείωσε, εξηγώντας ότι τα παιδιά που φοιτούν ήδη σε αυτά θα μπορούν είτε να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους είτε να μετεγγραφούν σε νέα τμήματα.

Ειδικότερη αναφορά έκανε στη σχολή Μουσειολογίας στον Πύργο. «Στην Γαλλία και την Ιταλία που έχουν πολλά μουσεία και δεν έχουν τμήμα μουσειολογίας ως προπτυχιακές σπουδές. Είναι είτε κατεύθυνση σε τμήμα αρχαιολογίας είτε μεταπτυχιακές σπουδές. Το 2019 φτιάχτηκε ένα τμήμα μουσειολογίας με 2 καθηγητές, εκ των οποίων κανείς δεν είναι ειδικός στην μουσειολογία. Φτιάχνεις ένα τμήμα χωρίς βιβλιοθήκη, χωρίς κτίριο, χωρίς εστία, χωρίς μέλη ΔΕΠ και πιστεύεις ότι αυτό θα επιβιώσει. Άρπα κόλλα αυτό που έγινε το 2019» τόνισε.

Όπως, συνέχισε, πρόθεση του υπουργείου Παιδείας για το νομό Ηλείας «είναι να δουλέψουμε γύρω από την Αρχαία Ολυμπία. Να δημιουργηθεί εκεί ένα κέντρο προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών. Είτε ελληνόφωνες είτε ξενόγλωσσες», ενώ το υπουργείο επεξεργάζεται το σενάριο να φτιάξει μια πρότυπη γεωργική σχολή στην Αμαλιάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο η φετινή βάση στα ΑΕΙ θα κυμαίνεται περί το 8,5.

«Όχι σε κάθε χωριό πανεπιστήμιο. Γιατί δεν προσφέρεις πανεπιστημιακή μόρφωση έτσι. Αλλά αφού κάποια πράγματα ξεκίνησαν, η λογική της κατεδάφισης δεν είναι καλή. Και για την τοπική κοινωνία και για όσους σπούδασαν εκεί. Αντί να κατεδαφίσεις μπορείς να μεταμορφώσεις» επισήμανε από την πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος.

ΠΑΣΟΚ

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής επανέλαβε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του κόμματος στις προσεχείς εσωκομματικές εκλογές.

«Θα διεκδικήσω την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να απαγκιστρωθούμε από την αιχμαλωσία των χαμηλών ποσοστών και να υπερδιπλασιάσουμε τις δυνάμεις μας. Δεν θα κάνω πίσω ούτε για να πάρω φόρα» ανέφερε.

Για την υποψηφιότητα του κ. Λοβέρδου τοποθετήθηκε και ο Άγγελος Συρίγος. «Γνωρίζοντας τον κ. Λοβέρδο στην βουλή, χαίρομαι που τον γνώρισα καλύτερα. Σημείο αναφοράς οι παρεμβάσεις του στην Βουλή. Πολύ τυχερό το Κίνημα αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ γενικότερα που έχει τέτοιους υποψηφίους» υποστήριξε.

«Έχουμε μια συμπάθεια με τον κύριο Συρίγο. Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής διασταυρώνουμε επιχειρήματα με καλοσύνη και εθνική λογική» αντέτεινε με χαμόγελο Ανδρέας Λοβέρδος.

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button