sliderΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

«Συζητήσεις… βίας» στο Αγρίνιο-πως προσεγγίζεται το φαινόμενο από τους ειδικούς (φωτο)

Στις 23 Σάββατο & 24 Κυριακή Φεβρουαρίου 2019 στην αίθουσα εκδηλώσεων ΤΕΕ Αιτ/νίας στο Αγρίνιο πραγματοποιήθηκε διημερίδα με συνδιοργανωτές την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αγρινίου, το Κέντρο Πρόληψης Αιτ/νίας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ-ΟΚΑΝΑ», την Δ/νση Αστυνομίας Ακαρνανίας και την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων & Κοινωνικής Αρωγής Αγρινίου με θέμα: «συζητήσεις… βίας στην πόλη».

Στην ημερίδα απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Αγρινίου Γεώργιος Παπαναστασίου, ενώ παρέστησαν οι βουλευτές Γ. Βαρεμένος και Κ. Καραγκούνης και ο πρώην Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής.


Την εκδήλωση επρόκειτο να ανοίξει η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου- Βασιοπούλου, ωστόσο δεν μπόρεσε να παραστεί και την ομιλία της ανέγνωσε εκπρόσωπός της.

Επίσης δεν παρέστη στην πρώτη ημέρα των εργασιών της διημερίδας η δημοσιογράφος Μαίρη Μπενέα, που πρόσφατα έπεσε θύμα διάρρηξης.

Την εκδήλωση συντόνιζε ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγέλης: «για όσους είμαστε νομικοί η έννοια της βίας είναι σχεδόν ξεκαθαρισμένη. Ο νόμος ορίζει τι είναι βία και το κάθε είδος της. Ο μη νομικός μπορεί να μπερδέψει τη βία με άλλες έννοιες.

Βέβαια η σημερινή συνάντηση δεν είναι μόνο για νομικούς. Εξετάζουμε τη βία από πολλές διαστάσεις»

Σε δηλώσεις του πριν από την έναρξη της ομιλίας, ο Λεωνίδας Κοτσαλής, καθηγητής ΕΚΠΑ- Επισκέπτης Καθηγητής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, νομικός, που ανέπτυξε το θέμα «ναρκωτικά, νόμος 4139 και η σχέση του με το φάσμα της βίας», ανέφερε: «Η δική μου ομιλία αναφέρεται στον ισχύων νόμο με περί ναρκωτικών στον οποίο συνέπραξα με τον Νίκο Παρασκευόπουλο.

Ισχύει εδώ και πέντε χρόνια και πλέον μπορούμε να κάνουμε μια πρώτη αποτίμηση για την αποτελεσματικότητά του. Πρόκειται για ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα που παίρνει οξύτατη μορφή σε ορισμένες πόλεις και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μονοπαραγοντικά.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που συμβάλουν σε αυτό και που δημιουργούν σε τελικά ανάλυση μια μορφή ανομίας . Η οποία δεν έχει σχέση με τη λεγόμενη παρανομία. Εδώ ευθύνη έχει και η πολιτεία. Ελπίζω σήμερα να προσφέρουμε κάποιες σκέψεις και να δημιουργήσουμε προβληματισμούς για να προχωρήσει και η σχετική συζήτηση. Το μήνυμα είναι ότι θα πρέπει η Πολιτεία να εντείνει την προσοχή της στην τήρηση των νόμων»

Στην ημερίδα με θέμα «Συζητήσεις …βίας στην πόλη» , που συνδιοργανώθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αγρινίου και το Κέντρο Πρόληψης «Οδυσσέας»-ΟΚΑΝΑ, με τη Διεύθυνση Αστυνομίας Ακαρνανίας και την Υπηρεσία Επιμελητών Ανήλικων και Κοινωνικής Αρωγής Αγρινίου, μίλησαν ακόμη ο δημοσιογράφος Πάνος Σόμπολος, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αγρινίου Γ. Πέτρος, η δρ Αθανασία Δημητρίου, ο πρόεδρος των Εφετών Εφετείου Αθηνών λ. Μανώλαρος, ενώ παρέστησαν ο βουλευτής Γ. Βαρεμένος, ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου, αυτοδιοικητικοί, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ακαρνανίας κ. Παπαευθυμίου και πολλοί ακόμη.

Την παρακολούθησαν δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, δικηγόροι του Δ.Σ. Αγρινίου, αστυνομικοί λειτουργοί, εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, γονείς, επαγγελματίες και πολίτες της πόλης.

Όλες οι εισηγήσεις ήταν ενδιαφέρουσες και προσέγγισαν το θέμα της βίας μέσα από τις διάφορες εκφάνσεις του, όπως η χρήση ναρκωτικών ουσιών, η σεξουαλική κακοποίηση, η σχολική βία, η δόμηση της βίαιης προσωπικότητας και η συσχέτιση του ατόμου με τον εαυτό του και το περιβάλλον του, η πρόληψη και δράσεις πρόληψης.

Σκιαγραφήθηκαν παράμετροι του φαινομένου μέσα από μία νομική, δικαστική και δημοσιογραφική ματιά.

Καθ’όλη της διάρκεια της διημερίδας ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με το κοινό και ακούστηκαν ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις εκ μέρους των ακροατών.

Advertisements
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap feta rizotto 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button