ΕκπαίδευσηΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Βάσεις Πανελληνίων: Τα ειδικά μαθήματα δείχνουν πτώση – Μέχρι τις 20 Ιουλίου τα μηχανογραφικά δελτία

Μόλις τρεις μέρες απέμειναν για τους υποψηφίους των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων για την οριστική υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου.

Η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα «κλειδώνει» τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 20 Ιουλίου, με το υπουργείο Παιδείας να μην προβλέπεται να δώσει νέα προθεσμία. Χθες δόθηκαν και τα τελευταία στατιστικά στοιχεία για τις επιδόσεις των μαθητών στα ειδικά μαθήματα, με τα αποτελέσματα να συνηγορούν στην πτωτική τάση που θα παρατηρηθεί συνολικά σε όλα τα επιστημονικά πεδία. Συγκρατημένη, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα είναι η πτώση στις Αρχιτεκτονικές Σχολές των κεντρικών Ιδρυμάτων (ΕΜΠ και ΑΠΘ), ενώ οι επιδόσεις στις ξένες γλώσσες ήταν κατά κανόνα χειρότερες από πέρσι.

Η δημοσιοποίηση των στατιστικών την προηγούμενη εβδομάδα των βαθμών επίδοσης στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο ήταν «απογοητευτική», καθώς οι επιδόσεις έδειξαν «εξαφάνιση» των αριστούχων αλλά και των μέτριων μαθητών και αύξηση των βαθμολογιών κάτω από τη βάση, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για καθολική πτώση των βάσεων εισαγωγής, οριακή σε κάποιες περιπτώσεις, κάθετη σε άλλες.

Αναλυτικά ανά επιστημονικό πεδίο:

1ο επιστημονικό πεδίο – Ανθρωπιστικές Σπουδές

Στο 50% μειώθηκαν οι αριστούχοι (18-20) στο ειδικό μάθημα των Αγγλικών με αποτέλεσμα οι εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πιθανή πτώση των υψηλόβαθμων σχολών της Αγγλικής Φιλολογίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πέρσι η Αγγλική Φιλολογία στο ΑΠΘ έφτασε τα 19.312 μόρια και η αντίστοιχη της Αθήνας τα 18.633 μόρια.

Στις Νομικές αναμένεται οριακή πτώση, όπως και στις Ψυχολογίες, με συγκρατημένες απώλειες σε σχέση με πέρσι. Οι χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων συνηγορούν στην παραπάνω εκτίμηση, δεδομένου ότι μόλις 849 έγραψαν από 18.000 μόρια και πάνω.

2ο επιστημονικό πεδίο – Θετικές και Τεχνολογικές Σπουδές

Για τις υψηλόβαθμες αρχιτεκτονικές οι εκτιμήσεις δεν είναι ξεκάθαρες ακόμα, καθώς ενώ στο Ελεύθερο Σχέδιο οι αριστούχοι μειώθηκαν (62 έναντι 105 πέρσι), στο Γραμμικό οι επιδόσεις ήταν πολύ καλύτερες με 222 να γράφουν από 18 έως 20 έναντι 129 πέρσι. Υπενθυμίζεται ότι η Αρχιτεκτόνων στο ΕΜΠ πέρσι έφτασε τα 19.050 μόρια ενώ η αντίστοιχη στη Θεσσαλονίκη τα 16.952 μόρια.

Στις πολυτεχνικές σχολές των κεντρικών Ιδρυμάτων αναμένεται να σημειωθεί πτώση σε σχέση με πέρσι, όμως τα ποσοστά των απωλειών θα διογκώνονται στα περιφερειακά Ιδρύματα. Οι κεντρικές σχολές θα «κρατήσουν», όμως στις περιφέρειες αναμένεται να καταγραφεί γεωμετρική πτώση. Υπενθυμίζεται ότι στο εν λόγω πεδίο δεκάδες σχολές πέρσι είχαν βάση εισαγωγής κάτω των 10.000 μορίων.

3ο επιστημονικό πεδίο – Επιστήμες Υγείας

Καθίζηση των βάσεων στο επιστημονικό πεδίο που διαχρονικά καταγράφει τις καλύτερες επιδόσεις αναμένεται φέτος. Κάτω από το κατώφλι των 18.000 μορίων αναφέρουν οι εκτιμήσεις ότι θα «πέσει» η τελευταία Ιατρική. Η πτώση στο εν λόγω πεδίο, όπως όλα δείχνουν, θα επηρεάσει κυρίως τις περιζήτητες σχολές που κινήθηκαν πέρσι από 16.000 μόρια και πάνω.

Ιατρικές και Βιολογίες αναμένεται να καταγράψουν αισθητή πτώση, ενώ μικρότερης κλίμακας θα είναι η πτώση που θα καταγραφεί στις σχολές κάτω από 16.000 μόρια. Ενδεικτικά φέτος μόλις 457 υποψήφιοι έγραψαν πάνω από 18.000 μόρια.

4ο επιστημονικό πεδίο – Οικονομίας και Πληροφορικής

Πτώση των υψηλόβαθμων σχολών και αυξομειώσεις στις υπόλοιπες αναμένονται στο εν λόγω πεδίο. Τα Μαθηματικά αποδείχθηκαν «βατερλώ» για τους υποψηφίους του εν λόγω επιστημονικού πεδίου, καθώς μόλις το 24,41% έγραψε πάνω από τη βάση, ενώ το 75,59% κάτω από 10. Μόλις το 1,73% έγραψε από 18 και πάνω, δηλαδή 404 υποψήφιοι, όταν 11.485 από τους συνολικά 23.269 έγραψαν από 0 έως 5. Αντίθετα, το μάθημα της Οικονομίας σχεδόν τριπλασίασε τους αριστούχους της. Στους 6.345 έφτασαν οι υποψήφιοι που έγραψαν από 18 έως 20, όταν πέρσι ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 2.906.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button